Παρατείνεται με τροπολογία η παραχώρηση στους Δήμους της χρήσης αιγιαλού και παραλίας

Παραμένουν οι παραλίες στους Δήμους

Παράταση ενός έτους δόθηκε στην παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους της χώρας, με τροπολογία που κατέθεσαν κυβερνητικοί βουλευτές.

Με τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο «Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου 2017 η ισχύς της κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, περί παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά στην «απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α΄ Βαθμού».

Αβεβαιότητα στους Δήμους

Η θετική παράταση σε ότι αφορά στη χρήση αιγιαλού και παραλίας, επέφερε ανακούφιση στους Δήμους, καθώς δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τον καθαρισμό και τον ευπρεπισμό των παραλιών, από την στιγμή που δεν είχε υπάρξει νέα ΚΥΑ, γεγονός που προοιώνιζε νέες περιπέτειες νομιμότητας των διαδικασιών, όπως είχε συμβεί πέρυσι.

Η ισχύς της περυσινής Κοινής Υπουργικής Απόφασης είναι έως τις 30 Απριλίου 2016, μίας μόλις ανάσα πριν την έναρξης της θερινής περιόδου, γεγονός που δημιούργησε προβληματισμό στους Δήμους,

λόγω του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, προκειμένου η όποια δημοτική παρέμβαση να κρίνεται ως σύννομη.

Εκ μέρους των Δήμων και δια των συλλογικών τους οργάνων, όπως η ΚΕΔΕ, είχαν εκφραστεί εντονότατες αντιρρήσεις για τη μη συμμετοχή τους στις αποφάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στη διαδικασία παραχώρησης της χρήσης των παραλιών, καθώς έκριναν ότι δεν είχαν σχετική ενημέρωση και διατύπωσαν την ακραία αντίθεση τους σε τετελεσμένες αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Σημείο αιχμής είχε αποτελέσει η απώλεια δημοτικών εσόδων που θα προέλθει από την πιθανή μεταφορά της συγκεκριμένης αρμοδιότητας εκτός των ΟΤΑ, ενώ σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης τους υπήρξε και η περαιτέρω μείωση του ποσοστού είσπραξης από τους Δήμους για τη διαχείριση των παραλιών, που θα αποτελέσει ακόμα ένα πλήγμα στα δη συρρικνωμένα οικονομικά της αυτοδιοίκησης.

Να υπενθυμιστεί δε πως είχε προηγηθεί και η έκδοση της απόφασης του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας περί ακύρωσης της απόφασης παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους δήμους, με πολλούς δημάρχους να σημειώνουν ότι αυτή θα επιφέρει μεγάλη μείωση των δημοτικών πόρων και θα προκαλέσει πρόβλημα στην ομαλή εκτέλεση των προϋπολογισμών των Δήμων και ιδίως των τουριστικών.

Η τροπολογία

Όπως σημειώνεται την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η διάταξη κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να διασφαλιστούν τα προσδοκώμενα έσοδα του Δημοσίου και των Δήμων, ενόψει της επικείμενης έναρξης της θερινής περιόδου και των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για την παραχώρηση του δικαιώματος σε τρίτους. Ειδικότερα, με την προτεινόμενη διάταξη αποτρέπεται, σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο, η μείωση των εσόδων του Δημοσίου και η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των Δήμων και η ανατροπή των προϋπολογισμών τους. Παράλληλα, όμως, αποτρέπονται και πολλές δυσμενείς συνέπειες, που αφορούν ιδίως στην περιβαλλοντική προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, λόγω της αιφνίδιας ανατροπής της διαχείρισής τους και αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό που θα επηρεάσουν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Περαιτέρω, με την παράταση της ισχύος της με αρ. ΔΔΠ0005159/586Β ΕΞ 2015/7.4.2015 ΚΥΑ κατοχυρώνεται προσωρινά, (υπό την έννοια της διασφάλισης της νομιμότητας, μέχρι την οριστική διευθέτηση με νομοθετική ρύθμιση του όλου ζητήματος), η παραχώρηση δικαιωμάτων απλής χρήσης επί του αιγιαλού και της παραλίας, στους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. για την άσκηση δραστηριοτήτων, καταρχήν, ήπιων και συμβατών με τον προορισμό των στοιχείων αυτών του φυσικού περιβάλλοντος, ως κοινοχρήστων και κατοχυρώνεται η προβλεπόμενη άσκηση προληπτικού ελέγχου και εποπτείας, ώστε να αποφεύγονται παραβιάσεις των όρων της παραχώρησης και η αναίρεση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας.

Η παράταση της ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης δεν επιφέρει παράταση των συμβάσεων παραχώρησης σε τρίτους που έχουν συναφθεί έως 30.04.2016. Οι νέες παραχωρήσεις γίνονται κατά τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. ΔΔΠ0005159/586Β΄ ΕΞ2015/07.4.2015 απόφαση.

Δημοτική ικανοποίηση

Θετική εξέλιξη κρίθηκε από το συλλογικό όργανο των Δήμων, την ΚΕΔΕ, η συγκριμένη τροπολογία, υπενθυμίζοντας παράλληλα και τις πρωτοβουλίες της για τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείου Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς και με εκπροσώπους των κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη σχετική εξέλιξη, η οποία δίνει λύση στο πρόβλημα της χρήσης αιγιαλού και παραλίας χωρίς να χάνει την αρμοδιότητα και τα έσοδα η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού.

Όπως ο ίδιος δήλωσε «αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Ο αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ΚΕΔΕ έφερε θετικό αποτέλεσμα σε ένα θέμα το οποίο αφορά, τόσο στη λειτουργία των αιγιαλών, όσο και στα οικονομικά των δήμων. Η υπομονή, η επιμονή και ο διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία και οι επαφές μας με τους εκπροσώπους των κομμάτων βοήθησαν να υπερψηφιστεί η τροπολογία και να βρούμε μια λύση σε ένα τέτοιο μείζων ζήτημα. Ο αγώνας μας συνεχίζεται με τελικό στόχο και σκοπό τη θέσπιση ενός νέου νομικού πλαισίου που θα επιλύει οριστικά το πρόβλημα».