Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την καταπάτηση παραλιών

Αιγιαλός υπό προστασία

Κατόπιν των αθρόων καταπατήσεων, κάθε μεγέθους, που καταγράφονται σε όλο το μήκος των ελληνικών ακτών, αφυπνίστηκε η αρμόδια αρχή προκειμένου να επιβάλει πρόστιμα στους καταπατητές.

Αν και ο νόμος (Ν.2971/2001) «Αιγιαλός και άλλες διατάξεις», είναι σαφής ως προς την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα ήταν πλημμελής η εφαρμογή του.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού ελέγχου εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ναι μεν στοχεύει στους παραβάτες, αλλά κατά κύριο λόγο, όπως άλλωστε αναφέρεται και στη σχετική εγκύκλιο της, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη διάπραξης παραβάσεων.

Ενώ θα υπάρξει καταγραφή των υπαρχόντων παραβάσεων, δεν διευκρινίζεται εάν θα υπάρξει επιβολή προστίμων και για αυτές ή θα ισχύσει το «άλλοθι» της παλαιότητας και πλέον, σε συνδυασμό και με την πρόθεση της πρόληψης, θα στοχοποιηθούν μόνο οι νέοι παραβάτες.

Οι προεκτάσεις και οι τελικές στοχεύσεις δε αυτού του επισταμένου ελέγχου αιγιαλού και παραλιών, αυτονοήτως δύναται να συνδυαστούν με τις κυβερνητικές προθέσεις παραχώρησης τους και της δυνατότητας των Δήμων να προχωρούν σε απευθείας εκμισθώσεις τους σε τουριστικές επιχειρήσεις.

«Σαφάρι» του Λιμεναρχείου

Τσουχτερά πρόστιμα θα επιβάλλονται στο εξής σε όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία που αφορά στην προστασία του αιγιαλού και της παραλίας.

Η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, μέσω εγκυκλίου της, παρέχει σαφείς οδηγίες προς τις Λιμενικές Αρχές της χώρας για την ενιαία εφαρμογή της διαδικασίας και την τιμωρία των παραβατών.

Μέσω της επιβολής προστίμων, το Υπουργείο ευελπιστεί ότι θα λειτουργήσει προληπτικά για την αποφυγή διάπραξης νέων παραβάσεων.

Άμεσα ξεκινούν από τις κατά τόπους λιμενικές αρχές έκτακτες περιπολίες της ακτογραμμής από θαλάσσης και ξηράς, με έμφαση σε περιοχές όπου η συχνότητα διάπραξης παραβάσεων είναι υψηλή.

Στόχος είναι η εντατικοποίηση της προσπάθειας επιθεώρησης όλης της ακτογραμμής της περιοχής δικαιοδοσίας κάθε λιμενικής αρχής.

Κατά την περιπολία θα αναζητούνται παράνομες χρήσεις, αλλοιώσεις περιβάλλοντος, αυθαίρετες κατασκευές πάσης φύσεως σε περιοχή αιγιαλού, παραλίας, θάλασσας και χερσαίας ζώνης λιμένος.

Οι συχνότερες παρανομίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, που προκύπτουν από τα ήδη καταγεγραμμένα περιστατικά, οι συχνότερες παραβάσεις της νομοθεσίας περί αιγιαλού και παραλίας αφορούν μια σειρά από αυθαίρετα έργα και επεμβάσεις που αλλοιώνουν το τοπίο ή παρεμποδίζουν την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση στην παραλία.

Ανάμεσα στις σοβαρότερες παραβάσεις συμπεριλαμβάνονται προσχώσεις και έργα στον θαλάσσιο χώρο, τα οποία αλλοιώνουν το παράκτιο περιβάλλον και θεωρούνται μη αναστρέψιμα (μπάζωμα, δημιουργία κυματοθραυστών, μόλων ή κρηπιδότοιχων κ.λπ), όπως και κατασκευές μόνιμης φύσης από σκυρόδεμα, μέταλλο και άλλα υλικά, που είναι δύσκολα αναστρέψιμες και για τις οποίες προβλέπεται άμεση καταστροφή (πχ. μεταλλικά σκίαστρα, γέφυρες και σκάλες, τοιχία αντιστήριξης, γλύστρες σκαφών, τσιμεντοδεξαμενές, κτίσματα κ.λπ)

Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, εάν η παράβαση αφορά μεταβολές εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα ή σε χώρο εξομοιούμενο με αυτήν ή στο θαλάσσιο χώρο με την κατασκευή, τροποποίηση ή καταστροφή έργων ή του εδάφους/πυθμένα με τη λήψη χώματος, λίθων ή άμμου ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο και ανεξάρτητα αν με τον τρόπο αυτόν επήλθε ζημιά σε οποιονδήποτε, η Λιμενική Αρχή ενημερώνει εγγράφως την οικεία Κτηματική Υπηρεσία με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και ύστερα από τη σχετική έκθεση αυτοψίας αυτής κινεί τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων (διοικητικών και ποινικών).

Σε περίπτωση παράνομης «απλής χρήσης» στη χερσαία ζώνη, η Λιμενική Αρχή απευθύνει στον υπαίτιο προφορική σύσταση για αποκατάσταση του χώρου σε αποκλειστική προθεσμία δύο ημερών.

Σε περιπτώσεις απλής χρήσης εντός αιγιαλού ειδοποιείται το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και η Κτηματική Υπηρεσία. Το αξιόποινο των παραβάσεων εντός αιγιαλού και παραλίας κρίνει ο οικείος Εισαγγελέας.

Εάν η παράβαση αφορά οποιαδήποτε επέμβαση στον αιγιαλό και παραλία με την κατασκευή, τροποποίηση ή καταστροφή έργων ή του εδάφους και πυθμένα με τη λήψη χώματος, λίθων ή άμμου ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο και ανεξάρτητα αν με τον τρόπο αυτόν επήλθε ζημιά σε οποιονδήποτε, ενημερώνει άμεσα την οικεία Κτηματική Υπηρεσία καθώς και την αρμόδια Αστυνομική Αρχή, κοινοποιώντας το έγγραφο και στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Διευκρινίζεται ότι η τοποθέτηση ανακλίντρων, ομπρελών, τραπεζοκαθισμάτων ή ξύλινων διαδρόμων συνιστά απλή χρήση του αιγιαλού και παραλίας και δεν επισύρει τις προβλεπόμενες από το άρθρο 29 του Ν.2971/2001 διοικητικές κυρώσεις, εκτός εάν η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία κρίνει διαφορετικά.

Τα πρόστιμα

Μετά τη διαπίστωση της παράβασης ξεκινά η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων οι οποίες συναρτώνται με μία σειρά συντελεστών.

Ο ειδικός αλγόριθμος που καθορίζει το πρόστιμο, προκύπτει από το κατώτερο πρόστιμο, που είναι τα 1.467 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή βαρύτητας της παράβασης (πχ. σε σοβαρές περιπτώσεις αλλοίωσης στο παράκτιο περιβάλλον επιβάλλεται ο μεγαλύτερος συντελεστής 2,5) και έναν συντελεστή ανάλογα με το αν η παράβαση στερείται άδειας, υπερβαίνει την άδεια ή έχει παράνομη άδεια, που συναρτώνται με τον συντελεστή της επφάνειας, το εμβαδόν της επιφάνειας που έχει αλλοιωθεί, τροποποιηθεί ή κατασκευασθεί σε τετραγωνικά μέτρα επί 10.

Με δεδομένο ότι οι Λιμενικές Αρχές έχουν τη δικαιοδοσία να επιβάλουν ανώτατο πρόστιμο ύψους έως 29.347 ευρώ, σε περίπτωση που το προσδιορισθέν πρόστιμο υπερβαίνει το όριο αυτό, ανεξάρτητα από τη φύση της αλλοίωσης, διαβιβάζεται υποχρεωτικά ο σχετικός φάκελος με τεκμηριωμένη εισήγηση της Λιμενικής Αρχής προς το Υπουργείο για την έκδοση της απόφασης επιβολής προστίμου.

Η επιβολή προστίμου είναι ανεξάρτητη από τυχόν διαδικασία νομιμοποιήσεως του αυθαιρέτου.


Σχόλια

κώστας φραγκουλ... Κυρ, 30 Ιουν. 2013 - 10:47

καλημέρα σας είμαι από νάξο μένω εύβοια έγινα μέλος μέσω google αναζήτησης και αφορμή το πιο πάνω δημοσίευμα Το ερώτημα μου είναι Όταν σε μια περιοχή ( παραλία ) κάποιος ιδιοκτήτης γης προκαλέσει και επιτύχει μέσω των αρμοδίων αρχών την αποτύπωση για καθορισμό οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας και την έκδοση σχετικού τοπογραφικού διαγράμματος, ( στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η πρόσοψη της δικής του γης για να φράξει νόμιμα ) από το 2009, που και πως πρέπει να απευθυνθεί στην συνέχεια για την εφαρμογή του σε όλη την ακτογραμμή ?? Η εφαρμογή στην πράξη με άμεσες παρεμβάσεις πρέπει να επιδιωχθεί και μετά να υπάρξουν κατασταλτικές λύσεις και ποινές ιδιαίτερα στις μέρες μας που θέλουμε να πουλάμε τουρισμό . Το θέμα που σας έγραψα πιστεύω ότι ενδιαφέρει αμέτρητες παρόμοιες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.!!!!!!! Θα προσπαθήσω να το προχωρήσω κατ αρχήν για την περιοχή που ενδιαφέρομαι με όλες μου τις δυνάμεις Στην διάθεση σας για διευκρινίσεις στο mail μου ευχ πχ