Εκτός των κοινωνικών προγραμμάτων θα βρεθούν οι Δήμοι που απασχολούν σε άλλες θέσεις τους 5μηνίτες εργαζόμενους

Αποκλεισμό φέρνει η μη συμμόρφωση

Προειδοποίηση συμμόρφωσης των Δημάρχων από την αναπλ. Υπουργό Εργασίας

Εκτός των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ θα μείνουν όσοι Δήμοι χρησιμοποιούν τους απασχολούμενους των 5μηνων προγραμμάτων σε άλλους τομείς από αυτούς της πρόσληψης τους, σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου.

Σε πάγια τακτική των Δήμων έχει εξελιχθεί η πρακτική της εκμετάλλευσης των εργαζομένων που προσλαμβάνονται με τα 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, με απασχόληση τους σε τομείς τελείως διαφορετικούς από αυτούς για τους οποίους έχουν προσληφθεί.

Η εργασιακή ανάγκη που έχει δημιουργήσει η αυξημένη ανεργία, η έλλειψη ελέγχων εκ μέρους των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων της πολιτείας και η πρακτική εξυπηρέτηση των εργατικών αναγκών με κάθε τρόπο, έχει οδηγήσει τους Δημάρχους, μετά και την έντονη απαίτηση τους μέσω της ΚΕΔΕ για προσλήψεις μέσω κοινωφελών προγραμμάτων, να λειτουργούν ασύδοτα στην χρησιμοποίηση των εργαζομένων αυτών σε κάθε υπηρεσία που κρίνουν σκόπιμο και ιδίως στις υπηρεσίες καθαριότητας, ασχέτως εάν οι προσλήψεις έγιναν για απασχόληση σε άλλους τομείς.

Η κοινωφελής εργασία, προϋποθέτει αμοιβές στο ήμισυ των βασικών, με παράλληλη απουσία κάθε εργασιακού δικαιώματος, γεγονός που επιβεβαιώνεται και στην αντίστοιχη πρόσκληση του ΟΑΕΔ, στην οποία αναφέρεται για τις προσλήψεις ότι αυτές γίνονται «κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την ΕΣΣΕ και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις και τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας».

Πρώτη επιλογή τα απορριμματοφόρα

Τις βαρύτερες εργασίες των Δήμων, δηλαδή αυτές που σχετίζονται με την αποκομιδή των απορριμμάτων, επιφορτίζουν στους 5μηνίτες υπαλλήλους οι Δήμοι, παρά του ότι η πρόσληψη τους μπορεί να είναι για διοικητικές ή άλλες βοηθητικές θέσεις.

Η πρακτική της απασχόλησης σε θέσεις για κάλυψη της κάθε προκύπτουσας ανάγκης στους Δήμους ακολουθείται και πέραν των απορριμματοφόρων, με εμφανή την διάθεση εκμετάλλευσης των εργαζομένων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τους Δημάρχους κατά παρέκκλιση των όσων ρητά ορίζονται στις σχετικές υπουργικές εγκυκλίους.

Ένας τραυματισμός εργαζόμενης στον Δήμο Χαλκιδέων, η οποία είχε προσληφθεί μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που όμως απασχολούνταν σε άλλο τομέα από αυτόν της πρόσληψης της, έφερε εκ νέου το θέμα στο προσκήνιο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ρ. Αντωνοπούλου, η οποία διαμήνυσε στους Δημάρχους ότι σε ανάλογες περιπτώσεις θα αποκλείονται από τα σχετικά προγράμματα.

Η υπουργός έστειλε σαφές μήνυμα προς όλους τους Δήμους της χώρας ότι αγνοούνται οι εντολές του υπουργείου για μη απασχόληση των συγκεκριμένων εργαζομένων στα απορριμματοφόρα, ενώ ενημέρωσε πως δεν πρόκειται για το πρώτο ατύχημα που σημειώνεται αλλά στο τέταρτο στον τομέα αυτό.

Συγκεκριμένα ανέφερε «Δυστυχώς, παρά τη ρητή εγκύκλιο του Υπουργείου και την οδηγία της ΚΕΔΕ προς όλους του Δήμους της χώρας να μην απασχολούνται εργαζόμενοι της Κοινωφελούς σε απορριμματοφόρα, οι Δήμοι εξακολουθούν να μην τηρούν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε ενώπιον του τέταρτου ατυχήματος με εργαζόμενο στον τομέα καθαριότητας».

Το μήνυμα προς του Δήμους της υπουργού

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η δήλωση της υπουργού σχετικά με τον αποκλεισμό από τα συγκεκριμένα προγράμματα όσων Δήμων δεν συμμορφώνονται με τις σχετικές οδηγίες, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν και ποινικές ευθύνες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η υπουργός «Στο εξής, η μη τήρηση των οδηγιών από τους επιβλέποντες φορείς, πέραν των πιθανών ποινικών ευθυνών, θα επιφέρει και κυρώσεις αποκλεισμού των Δήμων από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας».

Παύει η ανεξέλεγκτη εξουσία των Δήμων όσον αφορά στις αναθέσεις εργασιών στους υπαλλήλους των προγραμμάτων, καθώς πέραν των ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, υπάρχει η παρότρυνση από την υπουργό και για κατάθεση αναφορών των εργαζομένων στο ΣΕΠΕ για μη τήρηση των υποχρεώσεων εκ μέρους των φορέων.

Η επιβεβαίωση έρχεται μέσω των λεγομένων της, καθώς δήλωσε ότι «Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω ότι, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διενεργεί και θα συνεχίσει να διενεργεί ελέγχους στους επιβλέποντες φορείς του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Εντούτοις, καλώ τους εργαζόμενους να προχωρούν σε αναφορές προς το ΣΕΠΕ, σε περίπτωση που οι φορείς δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους».