Στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης τελικά τα απορρίμματα

Από τα αρχαία στα απορρίμματα

Με διευρυμένο πλειοψηφικό αποτέλεσμα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας τη μελέτη Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), στη θέση των ορυχείων Μεταξά στο Μεγαλοχώρι.

Συνεδρίαση σε συνέχειες του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας, καθώς η συζήτηση και για τα 46 θέματα που ήταν εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί σε μία ημέρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι αντιδρώντες κάτοικοι

Κύριο θέμα της συνεδρίασης αποτέλεσε η παραλαβή της μελέτης σχετικά με την επιλογή της θέσης εγκατάστασης της ΟΕΔΑ στο Μεγαλοχώρι.

Παρόντες και πολλοί κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, αφού εξ αρχής είχαν δηλώσει την αντίθεση τους στην επιλογή της συγκεκριμένης θέσης.

Κατά τη διαδικασία της συζήτησης, οι εκπρόσωποι των κατοίκων και η πρόεδρος του Μεγαλοχωρίου κ. Πιτσικάλη, παρακολούθησαν τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων και εξέφρασαν την άρνηση τους για την εγκατάσταση της ΟΕΑΔ στην περιοχή τους.

Διατύπωσαν με σαφήνεια τις ενστάσεις τους, τεκμηριώνοντας τα λεγόμενα τους έναντι της κατατιθέμενης πρότασης, η οποία σε αρκετά σημεία της εμφανίζεται αστήρικτη.

Καίριο ερώτημα που τέθηκε είναι με ποια κριτήρια επελέγη η εν λόγω περιοχή των λατομείων του Μεγαλοχωρίου, παρά του ότι έχει κριθεί προστατευόμενη ως αρχαιολογικός χώρος, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται ακόμα και η όποια οικοδομική δραστηριότητα.

Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε πως από τη στιγμή που έχει περάσει η μελέτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το θέμα έχει επιλυθεί.

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε η μελέτη

Κατόπιν πολύωρης συζήτησης, πέρασε κατά πλειοψηφία η έγκριση της μελέτης, με μειοψηφούντες τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας

κ.κ. Μάρκο Καφούρο και Φάνη Σιγάλα και με λευκές ψήφους της κ. Αργυρού και του κ. Χαραλαμπάκου, ενώ ο Αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Ζώρζος απείχε της ψηφοφορίας.

Η πλευρά της μείζονος μειοψηφίας του κ. Σιγάλα, αν και κριτικάρισε έντονα τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής, σχετικά με το παρόν θέμα, τελικά οι Δημοτικοί της Σύμβουλοι έδωσαν θετικές ψήφους.

Η ενδιάμεση λύση και τα πρόστιμα

Για ενδιάμεση λύση, η οποία θα λειτουργήσει στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ στα Φηρά, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ν. Ζώρζος, και όπως διευκρίνισε «Ακόμα και να επιθυμούσαμε να πάμε αλλού δεν υπάρχει δυνατότητα καθώς θα πρέπει να ληφθούν μια σειρά από εγκρίσεις αλλά και απαλλοτριώσεις».

Προς το παρόν σε εκκρεμότητα παραμένει η επιλογή της πλέον πρόσφορης ενδιάμεσης λύσης, καθώς ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση για το εάν αυτή τελικά που θα επιλεγεί αφορά σε μεταφορά των απορριμμάτων ή δεματοποιητή με μεταφορά ή φύλαξη. Σε κάθε περίπτωση πάντως η όποια λύση θα είναι ιδιαιτέρως κοσοτοβόρα και όπως μας επεσήμανε ο κ. Ζώρζος «με τα υπάρχοντα τέλη δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να ανταπεξέλθει, οπότε το θέμα πρέπει να μελετηθεί, όταν επιλεγεί η τελική μέθοδος».

Η προσωρινή λύση επιβάλλεται, προς αποφυγή των προστίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς είναι μακροχρόνια η διαδικασία υλοποίησης της μελέτης Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Εάν αυτά επιβληθούν, η Δημοτική Αρχή εμφανίζεται αποφασισμένη τα αποκρούσει, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι η πολιτεία δεν είχε φροντίσει να έχει δημιουργήσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, μέχρι τις 30 Απριλίου του 2012, καταλυτική ημερομηνία για το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ.

Βάσει αυτού του επιχειρήματος, όπως σημειώνει ο κ. Ζώρζος η ευθύνη καταβολής των προστίμων μετατίθεται στο αρμόδιο υπουργείο, διότι όπως είπε «πολύ πριν τις καθοριστικές ημερομηνίες ο Δήμος ήταν έτοιμος ολοκληρώνοντας και τη μελέτη σκοπιμότητας και την επιλογή θέσεων».

Μία ανοιχτή πληγή και για τη Σαντορίνη η διαχείριση των απορριμμάτων, που επί μακρόν ακόμα θα ταλαιπωρήσει το νησί, καθώς η ολοκλήρωση και λειτουργία τέτοιων έργων απαιτούν διαδικασίες ιδιαιτέρως χρονοβόρες.