Στο «κόκκινο» οι Δ.Ο.Υ. των Κυκλάδων ως προς την είσπραξη φορολογικών εσόδων

Αναζητήσεις περί του μηδενός

Με επικοινωνιακά «τρικ» επιχειρεί να πείσει το Υπ. Οικονομικών ότι οι στόχοι επιτεύχθηκαν
  • Τρίτη, 30 Απριλίου, 2013 - 06:00

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι η συμβολική γλώσσα των αριθμών και των μαθηματικών παρέχει ένα κοινό πεδίο συνομιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Όχι πια και τουλάχιστον όχι για το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται, φαίνεται να αγνοεί τους πιο βασικούς κανόνες της απλής αριθμητικής.

Ο λόγος για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν προχθές τα στοιχεία για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων από τις Δ.Ο.Υ. ολόκληρης της χώρας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι «τα έσοδα όχι μόνο κινήθηκαν μέσα στους στόχους που έχουν τεθεί από την πολιτική ηγεσία αλλά σε θετικότερα μεγέθη, γεγονός που καταδεικνύει τη συμμετοχή όλων στην προσπάθεια της χώρας για αντιστροφή του κλίματος ύφεσης». Η δε αναφορά στα «θετικότερα μεγέθη» αφορά τον αριθμό 0,1%!

Μιλώντας μια άλλη γλώσσα

Με τίτλο «οι Δ.Ο.Υ. ανταποκρίνονται στον συνεχή αγώνα για την είσπραξη των εσόδων», η ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου φιλοδοξεί να υπογραμμίσει το γεγονός ότι η αύξηση της τάξης του 0,1% στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τον στόχο, που κρατά τη χώρα εντός της προσυμφωνημένης και με τους δανειστές στοχοθεσίας, θα αποτελέσει μέγιστη συμβολή προς την κατεύθυνση αναστροφής της ύφεσης. Φυσικά, η ανακοίνωση παρέλειψε να αναφέρει ότι από τις 140 εγγραφές Δ.Ο.Υ. του καταλόγου, μόλις 36 κατάφεραν να καταγράψουν θετικά πρόσημα σε ό,τι αφορά την είσπραξη εσόδων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ, σε ό,τι αφορά στην είσπραξη του ΦΠΑ, θετική απόκλιση από τον στόχο παρουσιάζουν 75 Εφορίες.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών η αύξηση 0,1% σε σχέση με τον στόχο του πρώτου τριμήνου, αναλύεται σε εισπράξεις 6,21 δισ. ευρώ με τον πήχη να έχει τεθεί στα 6,20 δισ. ευρώ. Βάσει των οριστικών στοιχείων, για τον μήνα Ιανουάριο οι Δ.Ο.Υ. έπρεπε να εισπράξουν, σύμφωνα με τη στοχοθεσία, 2,86 δισ. ευρώ και εισέπραξαν 2,91 δισ. ευρώ, για τον Φεβρουάριο έπρεπε να εισπράξουν 1,55 δισ. και εισέπραξαν 1,67 δισ. ευρώ, ενώ για τον μήνα Μάρτιο έπρεπε να εισπραχθούν βάσει στοχοθεσίας 1,79 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 1,62 δισ. ευρώ, ήτοι 9,3% μείωση σε σχέση με τον στόχο. Μάλιστα, όπως διευκρινίζει το Υπουργείο η μεγάλη μείωση των καθαρών εσόδων του Μαρτίου «οφείλεται στο μεγάλο ύψος των επιστροφών που πραγματοποιήθηκαν, καθώς εντάθηκαν οι προσπάθειες για την επιστροφή έως το τέλος Μαρτίου, όλων των εκκαθαρισμένων μέχρι 31/12/2012 Αριθμών Φύλλων Ειδικού Καταλόγου (ΑΦΕΚ). Το ποσό των επιστροφών που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο 2013 ανέρχεται σε 783 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αφορά στα ανωτέρω εκκαθαρισμένα ΑΦΕΚ». Όπως διευκρινίζει το Υπουργείο στα καταγεγραμμένα έσοδα που εισπράχθηκαν δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα των Τελωνείων.

Μόνο αρνητικό πρόσημο οι Δ.Ο.Υ. των Κυκλάδων

Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην είσπραξη φορολογικών εσόδων κατέχει μετά τη Σκιάθο η Δ.Ο.Υ. Μυκόνου, αποκλίνοντας από τον στόχο του πρώτου τριμήνου 2013 κατά -41,8%, ενώ στην πρώτη πεντάδα βρίσκεται και η αντίστοιχη υπηρεσία της Μήλου, καταγράφοντας αρνητικό ποσοστό -32,2%. Τον αναμενόμενο στόχο δεν «έπιασε» ούτε η Δ.Ο.Υ. Θήρας (-30,4%), ενώ οι οικονομικές υπηρεσίες σε Τήνο, Σύρο, Πάρο και Άνδρο παρουσίασαν απόκλιση των εσόδων με αρνητικά ποσοστά που κυμαίνονται από -27% έως -22,1%. Ελάχιστα καλύτερες επιδόσεις έχουν οι Δ.Ο.Υ. Νάξου (απόκλιση -12,2%) και Κέας (απόκλιση -10%).

Ακόμη χειρότερα για τις οικονομικές υπηρεσίες των Κυκλάδων είναι τα στοιχεία που αφορούν την είσπραξη του ΦΠΑ (τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα συνολικά έσοδα που έχουν καταγραφεί), με τις Δ.Ο.Υ. Μυκόνου και Θήρας να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντιστοίχως στη λίστα των Εφοριών που είναι «στο κόκκινο», αποκλίνοντας από τον στόχο τους σε ποσοστά άνω του -50%. Αρνητικό πρόσημο σε ό,τι αφορά στην είσπραξη του ΦΠΑ έχουν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες των Κυκλάδων (-36,8% Μήλου, -35,9% Άνδρου, -32% Τήνου, -29,6% Κέας, -29,1% Πάρου, -25,8% Νάξου και -24,2% Σύρου).

Διαίρει και βασίλευε

Ικανοποιημένος δήλωσε αναφορικά με την πορεία της είσπραξης των εσόδων, ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας, πάντως, ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής. Παρόλα αυτά, ο κ. Θεοχάρης, ακολουθώντας την προσφιλή κυβερνητική τακτική, δεν παρέλειψε να στοχοποιήσει για ακόμη μία φορά τους περίπου 2,7 εκατομμύρια παλαιούς και νέους φορολογούμενους που έχουν χρέη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μαζί με το ανθρωπινό δυναμικό των Δ.Ο.Υ. και τους νομοταγείς πολίτες συνεχίζουμε και δεν εφησυχάζουμε». Προφανώς, στο συλλογικό φαντασιακό υπουργικών στελεχών συνεχίζουν να υπερίπτανται μη νομοταγείς «κακές μάγισσες» και νομοταγείς «καλές νεράιδες», με τις πρώτες να έχουν, μάλλον, επιδοθεί σε σαμποτάζ της τιτάνιας προσπάθειας διαφυγής από την ύφεση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Φυσικά, η αναφορά στους «μη νομοταγείς», σε αυτούς, άρα, οι οποίοι δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους, έχει αγνοήσει σκοπίμως μία τεράστια, πλέον, μερίδα φορολογουμένων, οι οποίοι εκ των πραγμάτων αδυνατούν για εντελώς αντικειμενικούς λόγους να καταβάλουν έστω και ένα ελάχιστο μέρος των οφειλών τους. Ταυτοχρόνως, η δήλωση αυτή αποκρύπτει και την καταφανή αδυναμία του ίδιου του Υπουργείου να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή και να συλλέξει έσοδα από αποδεδειγμένα κατέχοντες, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τη δήλωση το Υπουργείο «δεν εφησυχάζει». Ουσιαστικά, επαναφέρεται στο προσκήνιο η λογική «διαίρει και βασίλευε», με τη διατύπωση μιας επιχειρηματολογίας γύρω από δίπολα, τα οποία, στην πραγματικότητα, στερούνται νοήματος και χρησιμοποιούνται, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, προκειμένου να στρέψουν την αγανάκτηση των πολιτών εναντίον συμπολιτών τους.