Συγχαίρει τους Δήμους το Υπουργείο την ώρα που «πριονίζει» την αυτοτέλειά τους

Χειροκρότημα πριν την «καρατόμηση»

-Ανησυχία για την επείγουσα απογραφή νομικών προσώπων με «άρωμα» απολύσεων-Θετικό ισοζύγιο για τους ΟΤΑ αλλά με σχεδιασμό κατάργησης νομικών προσώπων
  • Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2013 - 06:00

Με μια πανηγυρική ανακοίνωση το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τετραμήνου 2013, κατά το οποίο ο ενοποιημένος προϋπολογισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης έδειξε ταμειακό πλεόνασμα 386,8 εκατομμυρίων ευρώ, ακριβώς την ίδια στιγμή που το ίδιο Υπουργείο σχεδιάζει σιωπηρά αλλά με ταχύτατους ρυθμούς νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου των Δήμων.

Οι Δήμοι παραμένοντας εντός των κυβερνητικών στόχων που υπαγορεύονται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας 2013-2016, περιόρισαν τις δαπάνες και αύξησαν τα ίδια έσοδά τους, εφόσον, ήδη, οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά, και κατέγραψαν θετικό ισοζύγιο έως και τον Απρίλιο.

Μειωμένες δαπάνες και αύξηση των εσόδων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, το πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των ιδίων εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, φόρους, λοιπά τέλη και δικαιώματα και παροχή υπηρεσιών. Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες στο πρώτο τετράμηνο του έτους είναι μειωμένες κατά 3,61% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ποσοστό που αυξάνεται στο 13,4% εάν αφαιρεθεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από την ειδική επιχορήγηση που καταβλήθηκε στους ΟΤΑ από την αρχή του 2013, η οποία οδήγησε στη μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων (ληξιπρόθεσμων ή μη) της αυτοδιοίκησης προς την αγορά κατά 15,4% (229 εκατ.) σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2012. Επιπλέον, για τον μήνα Απρίλιο του 2013 η Αυτοδιοίκηση παρουσιάζει σημαντικά μειωμένο έλλειμμα 8,5 εκατ. έναντι ελλείμματος 141,6 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2012. Επίσης, τον Απρίλιο του 2013 οι δαπάνες για αμοιβές του προσωπικού των Δήμων είναι μειωμένες κατά 15,29% σε σχέση με το 2012, εφόσον μεγάλος αριθμός υπαλλήλων έχει ήδη αποχωρήσει και δεν έχουν πραγματοποιηθεί νέες προσλήψεις.

Πρωταγωνιστές στο «νοικοκύρεμα»

Τα στοιχεία του Υπουργείου θα έπρεπε θεωρητικά να δώσουν τέλος στην αστείρευτη «παραφιλολογία», η οποία διαρκώς πυροδοτείται από το έωλο, εν τέλει, επιχείρημα των δαπανηρών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που αφαιμάσσουν τα κρατικά ταμεία και είναι δυσκίνητοι και με υπερβολικά μεγάλο αριθμό προσωπικού και κόστος. Ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, παραδέχθηκε σε δήλωσή του ότι για ακόμη μία φορά μετά από ένα κρίσιμο και δύσκολο έτος οι ΟΤΑ αναδεικνύονται σε θετικό πρωταγωνιστή «της εθνικής προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση», αποδίδοντας, πάντως, τις θετικές οικονομικές εξελίξεις και στη συμβολή του Παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Αδιάψευστος μάρτυρας τα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα οι Δήμοι «νοικοκυρεύτηκαν», ενώ, όπως επεσήμανε και ο Υπουργός «έχει ήδη αποκατασταθεί η ευρυθμία, η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα των Δήμων σε σημαντικό βαθμό, έχουν στηριχθεί τα κοινωνικά τους δίκτυα και επιτυγχάνεται όλο και περισσότερο η μέγιστη δυνατή διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών».

ΚΕΔΕ: Δεν θα την πληρώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αντιστραμμένο διατυπώνει το επιχείρημα της αναδιάρθρωσης και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία την τελευταία εβδομάδα έχει έρθει σε ευθεία ρήξη με το Υπουργείο με αφορμή τις μη επιβεβαιωμένες από επίσημα χείλη πληροφορίες που κάνουν λόγο για νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων δημοσίων και ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στους Δήμους, γεγονός που μεταφράζεται αφενός σε χιλιάδες απολύσεις και αφετέρου σε κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται από τους ΟΤΑ, εφόσον οι προς κατάργηση φορείς έχουν κυρίως αντικείμενο την παροχή κοινωνικοπρονοιακών υπηρεσιών. Σε υψηλούς τόνους η ΚΕΔΕ υπενθύμισε στο αρμόδιο Υπουργείο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι ο μόνος φορέας της Δημόσιας Διοίκησης που προχώρησε σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του και μάλιστα με σημαντικές μειώσεις τόσο του πολιτικού προσωπικού τους όσο και των νομικών προσώπων τους, τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν ήδη μειωθεί κατά 88% (πρόσωπα δημοσίου δικαίου) και κατά 64% (πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου).

«Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μας απαντήσει η κυβέρνηση ποιος άλλος φορέας της Γενικής και Κεντρικής κυβέρνησης έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες αναδιαρθρώσεις, καταργήσεις και μειώσεις», υπογράμμιζε η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ την περασμένη Παρασκευή, προειδοποιώντας το Υπουργείο να αφήσει ήσυχους τους Δημάρχους ώστε να συνεχίσουν απερίσπαστοι το έργο τους και διαμηνύοντας ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί για άλλη μία φορά να “πληρώσει” με κόστος την ολοκληρωτική της κατάρρευση, τις καθυστερήσεις και τις ατελέσφορες προσπάθειές τους να νοικοκυρέψουν τα του οίκου τους, δηλαδή τις δημόσιες υπηρεσίες και το ίδιο το κράτος».

Απολύσεις στον ορίζοντα κρύβει η απογραφή «εξπρές»

Το Υπουργείο πάντως, αν και πανηγυρίζει για τα οικονομικά αποτελέσματα που πέτυχαν οι Δήμοι το πρώτο τετράμηνο του 2013, φαίνεται πως επιχειρεί εκ νέου να επιτύχει τους προσυμφωνημένους με τους δανειστές στόχους του αναζητώντας τα «εξιλαστήρια θύματα» του προς διαθεσιμότητα και απόλυση προσωπικού στα νομικά πρόσωπα των Δήμων που σχεδιάζει να καταργήσει. Έως την 31η Μαΐου αναμένει μάλιστα από τους Δήμους να έχουν αποστείλει στην αρμόδια διεύθυνσή του νέα επικαιροποιημένα στοιχεία των νομικών προσώπων που εποπτεύουν και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτά, επιχειρώντας μια απογραφή-«εξπρές», από την οποία φαίνεται πως θα προέλθει μέρος των 25.000 υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα και των 4.000 προς απόλυση έως το τέλος του χρόνου. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ «στόχος της συγκυβέρνησης είναι ένα μεγάλο ποσοστό από τον συνολικό αριθμό των απολύσεων και της διαθεσιμότητας να προέλθει από το λεγόμενο “πλεονάζον” προσωπικό στους ΟΤΑ», διευκρινίζοντας ότι με τα νέα οργανογράμματα και τις καταργήσεις των νομικών προσώπων, σκοπεύουν να εμφανίσουν χιλιάδες υπαλλήλους ως πλεονάζον προσωπικό «για να δικαιολογήσουν έτσι τις μαζικές απολύσεις».

Προς το παρόν πάντως, το Υπουργείο συγχαίρει για την επιτυχία της την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προετοιμάζεται αθόρυβα για τον «στραγγαλισμό» της.