Τρεις φορείς εποπτευόμενοι από Δήμους των Κυκλάδων στη λίστα των υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορέων

Πρόσω ολοταχώς για απολύσεις

  • Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2013 - 06:00

Από έναν κατάλογο που περιλαμβάνει 252 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) Υπουργείων και Δήμων φαίνεται πως θα επιλέξει η κυβέρνηση τους πρώτους 4.000 υπαλλήλους που αναζητά αγωνιωδώς για να τους δείξει της έξοδο από το δημόσιο έως το τέλος του έτους. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο μία λίστα με οργανισμούς για τους οποίους συζητείται κατάργηση ή συγχώνευση, και στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τρία νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από Δήμους των Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα, στην υπό συμπλήρωση λίστα, συμπεριλαμβάνονται η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κέας, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου, τρεις φορείς οι δραστηριότητες των οποίων σχετίζονται κεντρικά με τους ευαίσθητους τομείς της κοινωνικής μέριμνας, της εκπαίδευσης-επιμόρφωσης και του πολιτισμού.

Κέα

Η «Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κέας» (ΚΕΔΚ) αποτελεί ΝΠΙΔ του Δήμου, το οποίο συστάθηκε το 2008 (ΦΕΚ Β’ 2179/23.10.2008), αντικαθιστώντας την προκάτοχό της «Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Κέας», αμιγή δημοτική επιχείρηση από το 1998, με δραστηριότητες σχετικές κυρίως με την τουριστική προβολή, τον πολιτισμό-αθλητισμό, τη διά βίου εκπαίδευση και την ιστορία του νησιού. Η Δημοτική Επιχείρηση είχε από το 2003 αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Με τη μετατροπή της σε κοινωφελή επιχείρηση διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο και δραστηριοποιείται στους τομείς της κοινωνικής μέριμνας-κοινωνικής προστασίας-κοινωνικής ένταξης, εκπαίδευσης-επιμόρφωσης, περιβάλλοντος-βιώσιμης ανάπτυξης-αειφορίας, έρευνας-τεχνολογίας κ.ά. Μεταξύ των δραστηριοτήτων της ΚΕΔΚ συμπεριλαμβάνονται σήμερα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς και η λειτουργία ειδικών τμημάτων κλασικού-μοντέρνου-παραδοσιακού χορού και γυμναστικής.

Μύκονος

Το 2011 ο Δήμος Μυκόνου τροποποίησε τη νομική μορφή της «Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Μυκόνου» (ΚΔΕΠΑΜ) (συστήθηκε το 2008) στο πλαίσιο του νόμου 3852/2010, ο οποίος αφορούσε σε υποχρεωτικές συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των επιχειρήσεων τόσο των νέων Καλλικρατικών Δήμων όσο και αυτών στους οποίους δεν επήλθε καμία αλλαγή. Το νέο ΝΠΙΔ του Δήμου ονομάστηκε «Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου» (ΚΔΕΠΠΑΜ) και ανέλαβε μία σειρά αρμοδιοτήτων που άπτονται των τομέων του περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης και της πολιτιστικής ανάπτυξης του νησιού (μεταξύ των δραστηριοτήτων της συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία εικαστικών εργαστηρίων, μουσικής σχολής, χορευτικών τμημάτων, χορωδίας, θεατρικής ομάδας, της Δημοτικής Πινακοθήκης, εκδόσεις βιβλίων κ.α). Η ΚΔΕΠΠΑΜ διοικείται από ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο με τετραετή θητεία και οι πόροι της επιχείρησης προέρχονται από έσοδα από την άσκηση της δραστηριότητας της, από χρηματοδοτήσεις από τον Δήμο Μυκόνου, επιχορηγήσεις από Κοινοτικά, εθνικά, διαπεριφερειακά, διακρατικά προγράμματα, καθώς επίσης, δάνεια, κληρονομιές, δωρεές και λοιπές επιχορηγήσεις. Έως το 2011 στην επιχείρηση εργάζονταν 7 υπάλληλοι (εκ των οποίων οι 5 με συμβάσεις μίσθωσης έργου) και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το προσωπικό μεταφέρθηκε στο νέο νομικό πρόσωπο με την ίδια σχέση εργασίας και έμμισθης εντολής.

Πάρος

Το 1999 ιδρύθηκε στην Πάρο η «Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου» (ΔΕΠΑΠ) με σκοπό την ανάληψη δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την πολιτιστική, τουριστική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού. Το 2001 τροποποιήθηκε η συστατική της πράξη και το 2008 μετατράπηκε σε κοινωφελή επιχείρηση με την επωνυμία «Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου» (ΚΔΕΠΑΠ). Το νομικό πρόσωπο διοικείται από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο. Η ΚΔΕΠΑΠ ασχολείται σήμερα με ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων σχετικών με τον πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, κοινωνική πρόνοια, ποιότητα ζωής και διαχείριση ελεύθερου χρόνου, εκπαίδευση-επιμόρφωση κ.ά.

Αναζητούνται τα «εξιλαστήρια»

Αμέσως μετά το Πάσχα το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχεδιάζει την κατάργηση τουλάχιστον 20 από τους 252 φορείς της λίστας, μέσω της οποίας αναμένεται να επιτευχθεί και η «πολυπόθητη» μείωση του προσωπικού, καθώς, στα υπό κατάργηση νομικά πρόσωπα, θα καταγγελθούν οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου του προσωπικού. Οι πρώτοι οργανισμοί αναμένεται να είναι φορείς που εποπτεύονται από Υπουργεία (κυρίως Ινστιτούτα, Ιδρύματα και ανώνυμες). Μαζί με το προσωπικό των φορέων αυτών στους προς απόλυση υπαλλήλους συμπεριλαμβάνονται και οι λεγόμενοι «επίορκοι», υπάλληλοι, δηλαδή, οι οποίοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά αδικήματα. Ταυτόχρονα, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων που προωθούνται με ταχύτατες διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ, (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ιδιωτικοποιήσεις περιφερειακών αεροδρομίων, μαρίνων και λιμανιών) αναμένεται να «εξοικονομηθούν» ακόμη περισσότεροι… ανθρώπινοι πόροι, προκειμένου να επιτευχθεί μέρος των δεσμεύσεων προς την Τρόικα.

Σαρωτικές αλλαγές προαναγγέλλει «πλαγίως» το Υπουργείο

Την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δημοσίευσε το επικαιροποιημένο «Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης» έτους 2013, το οποίο αποτελεί την αναλυτική ή κατά κατηγορίες καταγραφή των δημοσίων υπηρεσιών και των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, με αναφορά στη νομική τους μορφή και στην υπαγωγή τους ή μη στο δημόσιο τομέα που συνεπάγεται και διαφορετική, κάθε φορά, σχέση εξάρτησής τους από το κράτος. Σκοπός της κατάρτισης είναι, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η αξιόπιστη καταγραφή των φορέων, οι οποίοι συγκροτούν την έννοια του Δημόσιου Τομέα». Παρόλα αυτά, το Υπουργείο δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι «στη συγκεκριμένη μάλιστα συγκυρία όπου συντελούνται αλλαγές στις οργανωτικές δομές των υπουργείων (συγχωνεύσεις ή διασπάσεις ή ανακατανομή των αρμοδιοτήτων τους) και στους φορείς που ανήκουν στο Δημόσιο Τομέα (καταργήσεις, συγχωνεύσεις κ.λπ.), η επικαιροποίησή του κρίνεται επιβεβλημένη». Με άλλα λόγια, πολύ σύντομα το περιεχόμενο του «Μητρώου» αυτού θα παρουσιαστεί με λιγότερους φορείς που θα προκύψουν μετά τις αναγκαίες «περικοπές».