Η θέση των αρμοδίων για τη φημολογούμενη κατάργηση ΝΠΙΔ στα νησιά Κέα, Μύκονο και Πάρο

“Ανεδαφικό” σενάριο

- Πρώτιστο μέλημα η προάσπιση των εργαζομένων, δηλώνουν οι Αντ. Δεμέναγας, Αθ. Κουσαθανάς – Μέγας και Α. Κάγκανη - Άκρως απαραίτητη κρίνεται η διατήρηση των Οργανισμών για την ομαλή λειτουργία των δήμων

“Αδιανόητη” χαρακτηρίζουν στην “Κοινή Γνώμη” την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει στην κατάργηση Νομικών Προσώπων, οι εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών από τα νησιά Κέα, Μύκονο και Πάρο.

Οι δύο δήμαρχοι Αντώνης Δεμέναγας και Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας, καθώς επίσης και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου, Άννα Κάγκανη συνηγόρησαν στο επιχείρημα πως το φημολογούμενο σενάριο θα προκαλέσει πλείστες αντιδράσεις αφού επί της ουσίας θα έχει δύο σημαντικές αρνητικές συνέπειες. Η πρώτη αφορά στην κατάργηση δομών και η δεύτερη στην απόλυση υπαλλήλων, ακόμη και αν εφαρμοστεί σε δεύτερο χρόνο, όπως αναφέρουν ανάλογες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες διαβεβαιώνουν ότι οι εν λόγω αλλαγές στους ΟΤΑ “δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα των υπό κατάργηση οργανισμών”.

Ώρα μηδέν για εργαζομένους και δομές;

Αρχικά, αξίζει να υπενθυμιστεί όπως είχαμε αναφέρει σε προγενέστερο δημοσίευμα πως, στη λίστα που είχε “διαρρεύσει” στον Τύπο και περιελάμβανε 252 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ανάμεσά τους υπήρχαν και οι Οργανισμοί για τρία νησιά των Κυκλάδων. Συγκεκριμένα γινόταν λόγος για την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Κέας, την ΚΔΕΠΑΜ (Μύκονος) και την ΚΔΕΠΑΠ (Πάρος).

Η κυβέρνηση πιστή στις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει στην τρόικα για τον “εξορθολογισμό” στο δημόσιο τομέα και αναζητώντας τα επόμενα “θύματα” - υπαλλήλους που αναμένεται να μειώσουν το δημόσιο λειτουργικό κόστος προχώρησε στο σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα και με όσα αναφέρουν οι δήμαρχοι παρακάτω, ακόμη δεν έχει σταλεί επίσημα ενημέρωση προς τους ΟΤΑ, αφού κατά πάσα πιθανότητα τα ΝΠΙΔ θα ακολουθήσουν στο δεύτερο κύμα αλλαγών του κυβερνητικού πλάνου.

Ωστόσο, το απευκταίο σενάριο αν πάρει σάρκα και οστά, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα απειλήσει όχι μόνο δομές αλλά και εργαζομένους. Επιπλέον είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, πιθανότατα η “καθυστέρηση” με την οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση στα παραπάνω μέτρα, να προέρχεται λόγω των πρώτων αντιδράσεων που κατεγράφησαν μετά από την εγκύκλιο Μανιτάκη και το σχέδιο για την κατάργηση που είδε το φως της δημοσιότητα τη Μεγάλη Πέμπτη. Όπως όλα δέιχνουν ο Α΄ Βαθμός της Αυτοδιοίκησης ενώ ήδη αντιμετωπίζει το φάντασμα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, αναμένεται να βιώσει ακόμη σκληρότερες καταστάσεις σε επίπεδο ομαλής λειτουργίας.

Ήδη αντέδρασε ο δήμος Κέας

Αναλυτικά για την ενδεχόμενη κατάργηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Κέας, παραχώρησε τις δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο δήμαρχος του νησιού, Αντώνης Δεμέναγας.

“Ενημερωθήκαμε μέσω του Τύπου και αμέσως στείλαμε εγγράφως τη διαμαρτυρία μας στο υπουργείο. Ο δήμος μας έχει ένα Νομικό Πρόσωπο, την Κοινωφελή Επιχείρηση”, ανέφερε ο δήμαρχος, εξηγώντας ότι, “Αν επιθυμούν με αυτή την κίνηση να εξοικονομήσουν προσωπικό, από αυτή την απόφαση δε βγαίνει τίποτα. Και ως δημοτική αρχή δεν το διαπραγματευόμαστε να καταργηθεί”.

Στο απευκταίο σενάριο δε, που θέλει στο προσεχές διάστημα να καταστεί πραγματικότητα η κατάργηση του Νομικού Προσώπου αλλά και στο σχετικό ερώτημα τί θα σημάνει πρακτικά αυτή η εξέλιξη για το δήμο Κέας, ο κ. Δεμέναγας σχολιάζει, “Θα χρειαστεί όλες οι αρμοδιότητες να μεταφερθούν στην υπηρεσία του δήμου. Είναι ανεδαφικό αυτό το σενάριο. Δεν μπορεί να γίνει και δεν εξυπηρετεί εμάς. Σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε την κατάργησή του” επανέλαβε ο ίδιος.

Προτεραιότητα... να μην απολυθεί υπάλληλος

“Επισήμως εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Διαβάζουμε ότι μπορεί να καταργηθεί η ΚΔΕΠΑΜ, ακόμη όμως δεν έχουμε στα χέρια μας κάποιο έγγραφο. Είναι κάτι που δεν ευχόμαστε να γίνει”, δηλώνει με σαφήνεια στη συνέχεια, ο δήμαρχος Μυκόνου, Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας σημειώνοντας ότι, αν προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις, “θα πρέπει η ΚΔΕΠΑΜ να ενωθεί με τον Οργανισμό “Γεώργιος Αξιώτης” και να έχει το νησί έναν ενιαίο φορέα που θα εδρεύει στο Γρυπάρειο”. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο κ. Κουσαθανάς στο μέτρο του δυνατού και “επειδή είναι απόφαση της κυβέρνησης, θα αντιδράσουμε με δυναμικό τρόπο καθώς δεν θέλουμε να απολυθεί κανένας υπάλληλος”. Όπως τονίζει, “καλό θα είναι το σύνολο των υπαλλήλων να ενσωματωθεί στον άλλο φορέα και να μην υπάρξει πρόβλημα και αβεβαιότητα”.

Η Μύκονος έχει δύο Νομικά Πρόσωπα μετά από τη συγχώνευση που επέβαλλε ο “Καλλικράτης” και σύμφωνα με τον κ. Κουσαθανά “η απόφαση προέρχεται αποκλειστικά από την κυβέρνηση και αν εφαρμοστεί μπορεί να προκύψουν όλα τα προβλήματα που προκαλεί μία ακόμη συγχώνευση και μάλιστα με ένα πρόσωπο ήδη υποστελεχωμένο (σ.σ. Γρυπάρειο)”.

Ο ίδιος, υποστήριξε επιπρόσθετα πως, προτεραιότητα της δημοτικής αρχής αν και εφόσον τελικά προχωρήσει το μέτρο, “είναι να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες και να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος”. Κληθείς τέλος, να απαντήσει αν διατρέχουν κίνδυνο κοινωνικές δομές και δη οι παιδικοί σταθμοί, τόνισε, “ευτυχώς δεν απειλούνται οι παιδικοί σταθμοί, τους οποίους είχαμε ήδη ενσωματώσει στο Νομικό Πρόσωπο που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα. Να σας αναφέρω ακόμη ότι δεν κινδυνεύει γενικά και ο Αθλητισμός”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Συνεδριάζουν για τις καταργήσεις

Σχετικά με το μέλλον της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Πάρου, μίλησε στην εφημερίδα η πρόεδρος, Άννα Κάγκανη. “Εάν καταργηθεί η ΚΔΕΠΑΠ, ο δήμος θα υπολειτουργεί κατά 50%”, σημειώνει χαρακτηριστικά η πρόεδρος, προσθέτοντας ότι, “Ήδη με τον “Καλλικράτη” έχουμε αναλάβει πολλά πράγματα εκτός από τις κοινωνικές και προνοιακές δομές. Έχουμε στην ευθύνη μας πολλά και φυσικά μία δεύτερη παράμετρος που σκεφτόμαστε είναι και το μέλλον των εργαζομένων. Περίπου σαράντα άτομα θα βρεθούν χωρίς δουλειά, τα οποία αυτή τη στιγμή εργάζονται πολλές ώρες και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες”.

Προκειμένου μάλιστα να συζητηθεί το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό τους δήμους και τα άτομα που εργάζονται στα Νομικά Πρόσωπα, η ΚΔΕΠΑΠ αναμένεται απόψε να συνεδριάσει και να εξετάσει τη δική της περίπτωση. “Θα υπάρχει θέμα πριν την ημερήσια διάταξη και αυτό επειδή κι εμείς πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο τις εξελίξεις και πρέπει να δούμε τί θα κάνουμε”.

Η κ. Κάγκανη ανέφερε ακόμη ότι, “αν ισχύει αυτό το ενδεχόμενο λοιπόν, τότε θα πρέπει να κλείσει και ο δήμος αφού όλοι οι δημότες σε εμάς απευθύνονται”. Τέλος, η ίδια πρόσθεσε ότι για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΚΔΕΠΑΠ, μετά από έλεγχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης “έχει δοθεί χαρτί με το οποίο γραπτώς καταθέτουν την αναγνώρισή τους για τη σωστή δουλειά που κάνουμε. Θεωρώ αδιανόητο να κλείσουν αυτές οι Επιχειρήσεις”, υποστήριξε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της και λέγοντας ότι, “οι υπάλληλοι παλεύουν με νύχια και με δόντια αφού και οι επιχορηγήσεις είναι μειωμένες”.

Βοήθεια... για τη “Βοήθεια στο Σπίτι”

Οι ανωτέρω Οργανισμοί σύμφωνα με όσα διατύπωσαν οι δήμαρχοι και η πρόεδρος στην εφημερίδα, φροντίζουν και για το σημαντικό Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Κοινή παραδοχή όλων είναι πως μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος της παράτασης που έχει λάβει το πρόγραμμα, θα πρέπει η Πολιτεία να μεριμνήσει με ποιον τρόπο θα διατηρήσει αυτές τις εξαιρετικά σημαντικές παροχές προς τους δικαιούχους. “Είναι μία κατάσταση που δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει. Το πρόγραμμα παίρνει παρατάσεις συνεχώς. Μετά το Σεπτέμβρη θα προσπαθήσουμε να το χρηματοδοτήσουμε αν δεν συνεχιστεί. Βέβαια δεν είναι κάτι εύκολο γιατί αντιλαμβάνεστε σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά του δήμου”, υποστήριξε ο δήμαρχος Κέας, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής εξυπηρετούνται εκατό άτομα.

Ανάλογη υπήρξε και η θέση του κ. Κουσαθανά, ο οποίος τόνισε, “Κανονικά η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να το στηρίξει γιατί παράγει ένα τεράστιο έργο στη Μύκονο και στους κατοίκους της. Πρέπει να δοθεί κι άλλη παράταση”, σε διαφορετική περίπτωση “ως δημοτική αρχή θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους επιδότησης του προγράμματος για να μη σταματήσει”. Εν κατακλείδι, η πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ, συμπλήρωσε πως, “Πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν να καταργήσουν Προγράμματα. Για τα νησιά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν πολλούς παράγοντες. Έχουμε υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι προσφέρει σημαντικές παροχές στους δικαιούχους. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για να διατηρηθεί το Πρόγραμμα απαραίτητα”, δήλωσε η κ. Κάγκανη.

Πράσινο φανάρι για τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις

Στο επίμαχο νομοσχέδιο που κατέθεσε το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης για διαβούλευση έως και τις 14 Μαΐου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης αναλύονται με ακρίβεια όλα όσα προβλέπονται για την κατάργηση των Οργανισμών αλλά και για τις υποχρεώσεις των υπαλλήλων. Παρουσιάζεται εξ αρχής η δυνατότητα συγχώνευσης ή κατάργησης των ΝΠΙΔ αλλά και η μετατροπή των ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) σε ΝΠΙΔ. Κατά συνέπεια, ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων θα έρθει ενώπιον της απόλυσης ή της διαθεσιμότητας όπως εύλογα προκύπτει. Ειδικότερα στο άρθρο 4 αναφέρεται ρητά πως: “Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, κρατικές ή δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς, καθώς και θυγατρικές εταιρείες των ανωτέρω νομικών προσώπων μπορεί να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να αναμορφώνονται, καθώς και να καταργείται, αντικαθίσταται ή τροποποιείται κάθε νομοθετική ή κανονιστική διάταξη σχετική με τη σύσταση, την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητές τους με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Υπουργού Οικονομικών και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού”.

Τέλος, επισημαίνεται λεπτομερώς όλο το πλαίσιο εντός του οποίου καλούνται οι υπάλληλοι να διεκπεραιώνουν τα καθήκοντά τους αλλά και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται από την πλευρά των εργαζομένων που θα επιλέγονται για συγκεκριμένες θέσεις καθώς και για να πάρουν νόμιμα την άδειά τους.

“Ευελιξία και λειτουργικότητα”

Όλα τα προαναφερθέντα, σύμφωνα με το συνοδευτικό σημείωμα του κ. Μανιτάκη, έχουν σχεδιαστεί στο πλαίσιο που θέλει “η αναδιοργάνωση της Διοίκησης” να υπακούει “σε μια διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν μεθοδολογία”. Ο υπουργός μάλιστα διευκρινίζει πως, “Με τις σχετικές διατάξεις δίνονται οι κατευθυντήριες επιταγές για το περιεχόμενο των οργανισμών, με στόχο την ευελιξία και τη λειτουργικότητα της Διοίκησης” ενώ ταυτόχρονα, “θεσπίζεται το νέο και ανταποκρινόμενο στη διοικητική πραγματικότητα πλαίσιο της επιλογής και της κινητικότητας προϊσταμένων οργανικών μονάδων, των υπαλλήλων δηλαδή που κατέχουν θέσεις ευθύνης και επιτελικό ρόλο στη Διοίκηση”. Τέλος, “κατοχυρώνεται ο θεσμός της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και προβλέπεται η δυνατότητα κατάργησης, συγχώνευσης και αναμόρφωσης των νομικών προσώπων δημοσίου τομέα με προεδρικό διάταγμα”.