Δεδομένη η μείωση των τιμών υποστηρίζει η Ομοσπονδία των εστιατόρων

«Καυγάς» για το ΦΠΑ στην εστίαση

  • Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2013 - 06:00

Σε γαϊτανάκι έχει μετατραπεί το ζήτημα της ενδεχόμενης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, το οποίο μονοπωλεί το ενδιαφέρον, ενόψει και της τουριστικής σεζόν που μόλις άνοιξε.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη παραδοχή σχετικά με το αν πράγματι θα μειωθεί ο φόρος στην εστίαση, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός παραπέμπει για απαντήσεις στην… Τρόικα, εκπρόσωποι της οποίας αναμένονται στις αρχές Ιουνίου στην Αθήνα για νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχει δυνατότητα μείωσης από την 1η Ιουλίου του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, εφόσον, όμως, υπάρξει τελική συμφωνία κατά τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Αντιφατικές δηλώσεις από τους εστιάτορες

Και ενώ οι καταναλωτές αναμένουν ότι θα έχουν κάποια ελάφρυνση από την ενδεχόμενη μείωση, η οποία έχει μετατραπεί σε… Μεσανατολικό, ο επιχειρηματικός κόσμος διχάζεται και δεν μπορεί να παράσχει σαφείς απαντήσεις σχετικά με το εάν η πολυπόθητη μείωση θα μεταφραστεί σε θετικό πρόσημο και για τα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Κάνοντας στροφή 180 μοιρών με ανακοίνωσή της χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) ισχυρίζεται ότι η μείωση των τιμών στις επιχειρήσεις του κλάδου ως αποτέλεσμα της μείωσης του ΦΠΑ από το 23% στο 13% είναι δεδομένη, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας δήλωνε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μείωσης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Στην ανακοίνωση τονίζεται μάλιστα ότι η ίδια η Ομοσπονδία είναι επισημάνει εξ αρχής ότι «η αύξηση αυτή είναι παράλογη, άδικη και δεν θα πετύχει το στόχο», υπογραμμίζοντας ακόμη ότι λόγω της επιβολής της οδηγήθηκαν σε λουκέτο περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις του Κλάδου με αποτέλεσμα να χαθούν περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας.

Επικοινωνιακά τεχνάσματα χωρίς απαντήσεις

Η ΠΟΕΣΕ υποστηρίζει ότι ο Κλάδος των εστιατόρων έχει τα τελευταία δύο χρόνια απορροφήσει το σύνολο της αύξησης του ΦΠΑ και την αύξηση των έμμεσων φόρων, υπονοώντας έτσι, ότι οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με ενώσεις καταναλωτών, ειδικά σε τουριστικές περιοχές οι τιμές βρίσκονται στα ύψη. Την ίδια ώρα κατηγορεί κυβέρνηση και ΜΜΕ ότι προσπαθούν να «ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό κατηγορώντας τον Κλάδο ότι προσπαθεί να επωφεληθεί την ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ», δηλώνοντας μάλιστα, χαρακτηριστικά «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι προς το παρόν ούτε το ΦΠΑ έχει μειωθεί, ούτε και υπάρχει συγκεκριμένος ορίζοντας για τη μείωσή του, παρά μόνο οι συζητήσεις των αρχών Ιουνίου με την Τρόικα και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά.

 

 

 

Ετικέτες: