Διακοπή λειτουργία της ΕΡΤ αποφάσισε η κυβέρνηση

Συγνώμη Διακοπή

Μετά από 75 χρόνια λειτουργίας, σίγησε η δημόσια τηλεόραση της χώρας, όταν λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τρίτης, η κυβέρνηση έκλεισε τους πομπούς μετάδοσης του σήματος της ΕΡΤ.

Μία κίνηση, την οποία το υπουργείο Οικονομικών έκρινε ως υποχρέωση του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι προχώρησε «στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ ΑΕ».

Δεν διευκρινίστηκε από τι και από ποιους έπρεπε να διαφυλαχτούν οι εγκαταστάσεις, όμως η κίνηση αυτή ήρθε ως συνέχεια των φημών που καθ΄ όλη την προηγούμενη περίοδο, ήθελαν να απολύονται από τη δημόσια τηλεόραση περίπου 1.000 εργαζόμενοι.

Με την υπουργική απόφαση (02/ 11.6.2013 ΚΥΑ) που καταργεί το Νομικό Πρόσωπο ΕΡΤ Α.Ε., ήταν η κυβερνητική επιλογή για «κάθαρση» της προβληματικής εταιρείας η οποία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, βρέθηκε αρκετές φορές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της αρνητικής κριτικής, εξαιτίας των υπεράριθμων υπαλλήλων, των πολιτικών εξυπηρετήσεων και των υπέρογκων χρεώσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπο, κ. Σίμος Κεδίκογλου, κατά τη χθεσινή ανακοίνωση του για τα κλείσιμο της ΕΡΤ υποστήριξε πως είναι «χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης».

Το σύνολο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης

Στην ΕΡΤ Α.Ε. εντάσσονται 5 τηλεοπτικά κανάλια (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERTworld και ERT HD), 7 ραδιοφωνικά Προγράμματα με έδρα την Αθήνα (Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, «Κόσμος», «Φιλία», ΕΡΑ Σπορ και Πέμπτο Πρόγραμμα - Φωνή της Ελλάδος), 3 ραδιοφωνικά Προγράμματα με έδρα τη Θεσσαλονίκη (95,8, 102 και Τρίτο), 19 Περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα, 3 Μουσικά Σύνολα (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδία), Εκδόσεις (περιοδικό Ραδιοτηλεόραση), ο Διαδικτυακός τόπος www. ert.gr, το Ψηφιακό Αρχείο (www. ert-archives.gr ) και web tv (www.ert.gr/ webtv).

Όσον αφορά στο κανάλι της Βουλής, αυτό δεν απασχολεί διότι η ΕΡΤ έχει αναλάβει τη διαχείριση του τεχνικού μόνο μέρους με προσωπικό που έχει αποσπαστεί.

Οι εργαζόμενοι συνολικά ανέρχονταν στους 2.656, εκ των οποίων οι 677 είναι δημοσιογράφοι.

Για αυτούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι θα αποζημιωθούν και στη θέση της ΕΡΤ θα λειτουργήσει νέος φορέας, με το 1/3 του προϋπολογισμού της σημερινής εταιρείας και συγκεκριμένα με 100 εκατ. ευρώ, έναντι των 300 εκ. ευρώ που κόστιζε μέχρι σήμερα.

Ο τελευταίος ισολογισμός της εταιρείας την παρουσιάζι ζημιογόνα, καθώς αναφέρει έσοδα για την ΕΡΤ από το ανταποδοτικό τέλος ύψους 318,8 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας καθαρά προ φόρων κέρδη ύψους 41,9 εκατ. ευρώ, ενώ μοναδικός μέτοχος της εταιρείας είναι το υπουργείο Οικονομικών.

Ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το σύνολο των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων της ΕΡΤ μεταβιβάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο νομικά θα αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη λειτουργία της Νέας Δημόσιας Τηλεόρασης.

Όσον αφορά σημαντικά γεγονότα για τη μετάδοση των οποίων τα δικαιώματα έχει η ΕΡΤ αυτά θα εκχωρούνται προς ιδιωτικούς σταθμούς, με το ανάλογο τίμημα υπέρ του δημοσίου.

Στη Βουλή καταθέτει η κυβέρνηση Σχέδιο Νόμο για την ίδρυση και λειτουργία του νέου Οργανισμού, ενώ για τις θέσεις των απασχολούμενων θα προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ.

Όσον αφορά στο τέλος υπέρ ΕΡΤ που επιβάρυνε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αυτό δεν θα καταβάλλεται για όσο διάστημα δεν θα λειτουργεί η δημόσια τηλεόραση και μέχρι τη δημιουργία του νέου οργανισμού.

Το νέο νομοσχέδιο

Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, όπως αναφέρεται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο θα είναι ένα «νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου», το οποίο θα φέρει την επωνυμία «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση Α.Ε. (ΝΕΡΙΤ-Α.Ε.)» και θα είναι μία «Δημόσια επιχείρηση η οποία θα ανήκει στο δημόσιο τομέα, θα εποπτεύεται από το κράτος και θα έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια».

Όπως αναφέρεται στο αρθ. 2 του νομοσχεδίου «Η δημόσια τηλεόραση, κατά τη λειτουργία της, είναι ανεξάρτητη από το κράτος, άλλους φορείς δημόσιας εξουσίας, φορείς που ελέγχονται από αυτούς και πολιτικά κόμματα. Διαθέτει πλήρη προγραμματική και συντακτική ανεξαρτησία».

Για την επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. «θα καλούνται, με δημόσια πρόσκληση,

Εξειδικευμένοι φορείς του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, με διεθνή εμπειρία σε θέματα επιλογής στελεχιακού δυναμικού, να υποβάλουν προσφορές για την ανάθεση της υπηρεσίας του Διευθύνοντος Συμβούλου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Η ανάθεση της υπηρεσίας κατακυρώνεται με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά».

(Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου, βρίσκεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, στη σελίδα της Κοινής Γνώμης στο διαδίκτυο).

Οι αντιδράσεις στις Κυκλάδες

Η «εξυγίανση» της ΕΡΤ, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση, με τη διακοπή λειτουργίας της, αποτέλεσε το πρώτο θέμα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από το σύνολο των φορέων και εντός της χώρας.

Σε τοπικό επίπεδο υπήρξαν ανακοινώσεις και τοποθετήσεις εκ μέρους των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, αλλά και φορέων, συλλόγων και πολιτικών παρατάξεων.

 

Να ανακληθεί η κυβερνητική απόφαση ζητά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι “υπάρχουν λύσεις για την εξυγίανση των οικονομικών της ΕΡΤ και τη μείωση ή και την περιστολή του ανταποδοτικού τέλους που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση και ένα βιώσιμο σχέδιο εξυγίανσης”. Δεν παραλείπει να αναφερθεί στους εργαζόμενους αναφέροντας ότι η εν λόγω απόφαση έρχεται “να προσθέσει εργασιακή ανασφάλεια σε εκείνη των εκατοντάδων εργαζομένων” και ζητά “να αναλάβει η περιφέρειά μας τη λειτουργία του περιφερειακού ραδιοφωνικού σταθμού Ν. Αιγαίου”.

Με επιστολή του στον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, εξέφρασε «την έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια των αιρετών και των κατοίκων των Κυκλάδων, για την αιφνιδιαστική και παράλογη απόφαση της Κυβέρνησης, να κλείσει την ΕΡΤ, οδηγώντας στην ανεργία πλέον των 2.500 εργαζομένων σε αυτήν, και στην διακοπή της σημαντικότερης φωνής ενημέρωσης για την ελληνική περιφέρεια”, ενώ σημείωσε ότι, “προς όφελος της πολύπλευρης ενημέρωσης θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο για να είναι, η κύρια φωνή ενημέρωσης, σε πανελλαδικό επίπεδο όλων των θεμάτων που αφορούν την ελληνική περιφέρεια και ειδικότερα τη νησιωτική”.

Για «πραξικοπηματικό κλείσιμο της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης από τη Κυβέρνηση συνεργασίας της “Ελληνικής Δημοκρατίας”» κάνει λόγο ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, καταδικάζοντας το γεγονός και σημειώνει ότι η κίνηση αυτή «έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ενεργειών και παραλείψεων (με ή άνευ διαβουλεύσεων κυρίως με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου) από όλες τις Κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα, με την παραβίαση του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στο όνομα του “εξορθολογισμού”, της “εξυγίανσης” και της “σωτηρίας της χώρας” με τα απαράδεκτα εργαλεία και μεθόδους της διαίρεσης και της υποδιαίρεσης της Ελληνικής Κοινωνίας με τον κοινωνικό αυτοματισμό και δαρβινισμό, αν και έχουν αναλάβει θεσμικά να προστατέψουν τον Άνθρωπο και τη Δημοκρατία μέχρι σήμερα ακριβώς το αντίθετο “επιτυγχάνουν”».

Από τη πλευρά του Πανεπιστημίου Αιγαίου η Πρυτανική Αρχή σε ανακοίνωση της αναφέρει “την έντονη αντίθεσή της” με το γεγονός, αφού “η ΕΡΤ συνιστά το μοναδικό πλήρες δίκτυο ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα και έχει επιπρόσθετα ευρύτερο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα”. Σημειώνει δε πως “Παρόλο που ο εκσυγχρονισμός και αναδιάρθρωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης είναι σήμερα αναγκαίος, η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση αποτελεί ένα “τυφλό χτύπημα”, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί αίτημα “η άμεση επαναλειτουργία της”.

Η περιφερειακή παράταξη “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό”, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι “Σε συνέχεια του ξηλώματος του δημόσιου τομέα, της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, της απαξίωσης του ίδιου του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, του ευτελισμού τού συντάγματος, η εκλεγμένη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, προχωρά με απόλυτα συμβολικό τρόπο -με το κλείσιμο ενός διακόπτη και τις μονάδες καταστολής εν δράσει- και στη σίγαση του δημόσιου φορέα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας του ελληνικού λαού, επικαλούμενη τη “σκανδαλώδη” λειτουργία της, που αυτοί και μόνο αυτοί έστησαν και χρησιμοποίησαν, αυτοί που ακόμα και τώρα συνέχιζαν να διορίζουν τους “δικούς” τους, που μοίραζαν τις διαφημίσεις στα ιδιωτικά κανάλια, από τα οποία δεν απαιτούσαν ούτε καν το αυτονόητο, να λειτουργούν δηλαδή με νόμιμη άδεια”.

Οι επιστρατευμένοι εκπαιδευτικοί της Α΄ΕΛΜΕ Κυκλάδων καταγγέλλουν «τη διακοπή της εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης”, καθώς “Το κλείσιμο της ΕΡΤ, του μοναδικού νόμιμου τηλεοπτικού σταθμού, και μάλιστα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αποτελεί πραξικοπηματική ενέργεια της κυβέρνησης, προκειμένου να φτάσει τον στόχο των επιθυμητών απολύσεων”.

Περί πραξικοπηματικής απόφασης της κυβέρνησης κάνει λόγο και ο Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου, που σημειώνει ότι «Η κυβέρνηση, προκειμένου να φανεί συνεπής απέναντι στη στρατηγική των μνημονίων, είναι πρόθυμη να θυσιάσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, υλοποιώντας την πολιτική του ΔΝΤ και της ΕΕ για διάλυση του δημόσιου τομέα, διάλυση της δημόσιας παιδείας και δημόσιας υγείας, λεηλασίας και υποταγής όλων των εργαζομένων». Γι αυτό, τα μέλη του Συλλόγου πως συμμετέχουν «στην 24ωρη πανελλαδική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης».

Ετικέτες: