Αυξημένο το τιμολόγιο της ΔΕΗ προς κάλυψη ελλείμματος

«Καπέλο» στο ρεύμα

Με νέα αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το έλλειμμα του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αύξηση κατά 120% του ειδικού τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα καθορίσει τις νέες τιμές των τιμολογίων της ΔΕΗ, με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας.

Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ, σε μία προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων και επίδειξης φιλολαϊκών κινήσεων, διαμηνύθηκε ότι ο Λειτουργός της Αγοράς Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), αρχικώς εισηγήθηκε πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις, όμως εκ μέρους του υπουργείου ελήφθη μία σειρά μέτρων υπέρ του περιορισμού του ελλείμματος που παρουσίασε ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ, με αποτέλεσμα η αύξηση του Ειδικού Τέλους να είναι πολύ μικρότερη από την εισηγημένη.

Ο ΛΑΓΗΕ είχε υπολογίσει βάσει των επίσημων στοιχείων μεσοσταθμική αύξηση 23,5 ευρώ/ MWh, ενώ με τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ η μεσοσταθμική αύξηση ανήλθε στα 14,96 ευρώ /MWh.

Έτσι από τα 9,53 ευρώ που αφορά στο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ ανά μεγαβατώρα, με την αύξηση του 120% η χρέωση του θα φτάσει στα 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με τους υπολογισμούς του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η επιπλέον επιβάρυνση θα είναι της τάξης των 18 ευρώ περίπου, για τις τους οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο στην τετραμηνία 1600 kWh και θα εμφανίζονται στους λογαριασμούς τετραμηνίας.

Για τις αλλαγές στις τιμές των τιμολογίων η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), έκανε λόγο για «λελογισμένη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ», όπως επονομάστηκε το ειδικό τέλος ΑΠΕ.

Οι αυξήσεις ανά κατηγορία

Σύμφωνα με τις τιμές των αυξήσεων που ανακοίνωσε η ΡΑΕ, κατανέμοντας τις κατηγορίες καταναλωτών αναλόγως χρήσης, τα τιμολόγια των καταναλωτών υψηλής τάσης υπόκεινται σε αύξηση του ειδικού τέλους (ΕΤΜΕΑΡ) από 9,3 ευρώ / MWh μεσοσταθμικά στα 14,96 ευρώ / MWh.

Τα τιμολόγια των οικιακών καταναλωτών, το ειδικό τέλος αυξάνεται από τα 9,53 στα 20,80 ευρώ / MWh.


Κατηγορία Πελατών Νέα μοναδιαία

τιμή ΕΤΜΕΑΡ

(€/MWh)

Υψηλής Τάσης (ΥΤ) 1,79
Αγροτικής χρήσης ΜΤ 6,97
Λοιπές χρήσεις ΜΤ 8,87
Αγροτικής χρήσης ΧΤ 7,33
Οικιακής χρήσης ΧΤ 20,80
Λοιπές χρήσεις ΧΤ 21,77


ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΗ ΤΙΜΗ 14,96

+

Η αιτιολόγηση

Για τον υπολογισμό των τιμών και την κοστολόγηση των αυξήσεων η ΡΑΕ σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ προέκυψαν λαμβάνοντας υπ΄ όψη συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία είναι:

α) Τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ και του ΥΠΕΚΑ, όσον αφορά την εξέλιξη του σωρευτικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ στο 2ο εξάμηνο του 2013 και στη διάρκεια του 2014.

β) Το επίσημο σενάριο του ΥΠΕΚΑ για το ρυθμό αποκλιμάκωσης, και εν τέλει το μηδενισμό (στο τέλος του 2014), του ως άνω σωρευτικού ελλείμματος, όπως προκύπτει κι από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας.

γ) Τον τρόπο κατανομής του ως άνω στόχου μείωσης του ελλείμματος στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, βάσει της μεθοδολογίας που περιγράφει η Υπουργική Απόφαση Δ5-ΗΛ/Β/Φ.1.20/οικ.290/08.01.2013 (ΦΕΚ Β’ 10/09.01.2013).

Αιτιολογώντας τις αυξήσεις, η ΡΑΕ προβάλει ένα φιλολαϊκό σκεπτικό, το οποίο όμως εάν αναγνωσθεί ψύχραιμα, γίνεται αντιληπτό ότι προωθεί ως μόνη συμφέρουσα λύση την προώθηση σε ιδιώτες.

«Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΕ κατανοεί ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη διαδικασία ένταξης των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, και κυρίως της ραγδαίας διείσδυσης στο σύστημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η ΡΑΕ είχε επισημάνει τις επερχόμενες συνέπειες της απρογραμμάτιστης αυτής διείσδυσης, θεωρεί δε νομοτελειακά βέβαιο ότι, εάν δεν ληφθούν επειγόντως πρόσθετα δραστικά μέτρα, θα απαιτηθούν και νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο άμεσο μέλλον. Αποτελεί γι’ αυτό αναγκαιότητα, υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες, να ανακοπεί και να αναστραφεί η μετακύλιση του βάρους του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, στο φορολογούμενο πολίτη και καταναλωτή. Η εξεύρεση αξιόπιστων και αποδοτικών εναλλακτικών λύσεων αποτελεί άμεση υποχρέωση και προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών (Πολιτεία, παραγωγοί, κ.λπ.).»