Στα ύψη το δημόσιο χρέος της χώρας δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Επιβεβαίωση της μη βιωσιμότητας του χρέους

Εκτίναξη του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, που την κατατάσσει στην κορυφή των χωρών της Ευρωζώνης, την ώρα που ο πολιτικός κόσμος προσπαθεί να πείσει για είσοδο της χώρας σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat και αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του 2013, δείχνουν την Ελλάδα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως η χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος, το οποίο έκανε σε σχέση με πέρυσι ανοδικό άλμα.

Τα απογοητευτικά ποσοστά

Μεταξύ των χωρών που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ, η Ελλάδα έχει, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δημόσιο χρέος σε ποσοστό 160,5% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 305,2 δισ. ευρώ, έναντι 156,9% ή 303,9 δισ. ευρώ του τελευταίου τριμήνου του 2012.

Η αύξηση που παρουσιάζεται, μεταξύ αυτών των δύο περιόδων, είναι της τάξης των 3,6 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι οι οικονομικές συμφωνίες με τους δανειστές, τον περασμένο Νοέμβριο, επιβάρυναν το δημόσιο χρέος κατά 24,9 δισ. ευρώ.

Η σύγκριση όχι με το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου, αλλά κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους, η αύξηση που παρουσίασε το χρέος της Ελλάδας είναι 24,1%.

Επιδείνωση ως προς το δημόσιο χρέος τους παρουσιάζουν και οι άλλες χώρες που έχουν υποστεί μνημονιακές δεσμεύσεις, με τον Ευρωπαικό Νότο να καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις της λίστας. Συγκεκριμένα στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία με δημόσιο χρέος 130,3% του ΑΕΠ, στην τρίτη η Πορτογαλία με 127,2% και στην τέταρτη θέση η Ιρλανδία με 125,1%.

Με ποσοστά χρέους που βρίσκονται πάνω από το 90% του ΑΕΠ εμφανίζονται το Βέλγιο και η Γαλλία και ελαφρώς κάτω από 90% η Ισπανία και η Κύπρος.

Από την άλλη πλευρά μείωση του δημόσιου χρέους καταγράφουν, όπως είναι αναμενόμενο, η Γερμανία και η Εσθονία, η οποία και κατέχει την τελευταία θέση στη λίστα με χρέος 10% του ΑΕΠ.

Συνολικά οι χώρες της ζώνης του ευρώ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, παρουσιάζουν ετήσια αύξηση του δημόσιου χρέους τους από 90,6% του ΑΕΠ σε 92,2%, δηλαδή 8.750.131.000.000 ευρώ, αύξηση κατά 405 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. η αύξηση είναι αμελητέα, από 85,2% σε 85,9%.

Η μνημονιακή αναποτελεσματικότητα

Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρεών της χώρας, οφείλεται στον συνεχή δανεισμό, στο χορό των μνημονίων που έχει μπει τα τελευταία χρόνια, ο οποίος ανέρχεται στο 113% του ΑΕΠ, αποδεικνύοντας την αποτυχία της μνημονιακής τακτικής.

Παρά τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και τις κορώνες περί αναθέρμανσης της οικονομίας, η παρατήρηση των στοιχείων καθιστά σαφές ότι σε όσες χώρες έχουν εφαρμοστεί πολιτικές λιτότητας, το δημόσιο χρέος τους έχει εκτιναχθεί.

Άλλωστε όπως υποστήριξε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, ασκώντας κριτική στη Γερμανική τακτική, «Κάποιες χώρες πιστεύουν ακόμη ότι η λιτότητα είναι το κλειδί για το μέλλον. Εμείς δεν το πιστεύουμε. Η προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα πρέπει να είναι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας. Χωρίς ανάπτυξη δεν είναι δυνατή η εξυγίανση με έναν σοβαρό τρόπο, χωρίς ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία».

Πάντως ερωτηματικά γεννά η σιωπηρή συμφωνία των χωρών της Ευρωζώνης, για καταπάτηση του όρου της συνθήκης του Μάαστριχ που αποσαφηνίζει ότι δικαίωμα μέλους έχουν οι χώρες των οποίων το χρέος πρέπει να είναι έως το 60% του ΑΕΠ.

Ειδικά για την περίπτωση της χώρας μας αποδεικνύεται ότι το κούρεμα του χρέους δεν απέδωσε τα όσα ήθελαν οι πολιτικές υποσχέσεις, με τις φωνές να πληθαίνουν για νέα μείωση, καθώς είναι σαφής η εικόνα μη βιωσιμότητας του.