Άμεση ανάληψη από τις εφορείες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Το μνημόνιο ανοίγει τις καταθέσεις

Οι τραπεζικές καταθέσεις, καθώς και κάθε τραπεζική συναλλαγή τίθεται πλέον στην ευχέρεια κάθε φορολογικού ή ελεγκτικού μηχανισμού, προς πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, δίνεται η δυνατότητα στις εφορείες να εισπράττουν τα αναλογούντα ποσά απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Οικονομικών και υπαγορεύονται από τις μνημονιακές ρήτρες, τίθενται σε εφαρμογή, σε μία προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να καλύψει τα δημοσιονομικά κενά, εξαιτίας της απροθυμίας πληρωμών.

Άμεση είσπραξη

Το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, λόγω αδυναμίας ή ακόμα και άρνησης πληρωμής, θα αποτελεί παρελθόν, μετά τη ψήφιση της διάταξης που δίνει το ελεύθερο στις εφορίες να προχωρούν σε κατάσχεση των οφειλόμενων ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών.

Το μέτρο αυτό συγκαταλέγεται στα άμεσα μέτρα που αναφέρονται στο μνημόνιο και τα οποία λαμβάνονται προς κάλυψη της «τρύπας», καθώς τα κρατικά έσοδα παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις.

Έτσι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες ανέρχονται στα 8 δις ευρώ και τις οποίες απεγνωσμένα επιζητά η κυβέρνηση, θα εισπράττονται με το «έτσι θέλω» των εφοριών, οι οποίες θα έχουν σύνδεση «οn line» με τις τράπεζες, από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών, ασχέτως εάν αυτοί είναι λογαριασμοί μισθών ή συντάξεων.

Με την ενεργοποίηση αυτού του μέτρου, του οποίου η εφαρμογή θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, καταργείται το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ το μήνα.

Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, όπου γίνεται σαφής αναφορά στα συμφωνηθέντα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, «Για να εξασφαλιστεί η ταχεία είσπραξη των φόρων, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το αργότερο το Σεπτέμβριο του 2013, τη δυνατότητα της άμεσης χρέωσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο».

Ήδη η διάταξη αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στους τραπεζικούς κύκλους, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για εκροή καταθέσεων, καθώς οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές φτάνουν τα 2.500.000.

Πέραν αυτού το υπουργείο Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι δεν θα « υιοθετήσει νέες φορολογικές αμνηστίες ή επέκταση των υφιστάμενων ρυθμίσεων για την είσπραξη των φόρων και των κοινωνικών εισφορών κατά τη διάρκεια των ετών που καλύπτονται από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής».

Στοχοποιούνται οι καταθέσεις

Πέραν των εφοριών άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαρισμούς, αλλά και σε κάθε δοσοληψία με τις τράπεζες, θα έχουν πλέον και οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, η οικονομική αστυνομία και οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής, θα μπορούν όλοι οι ανωτέρω να ελέγξουν κάθε τραπεζική συναλλαγή είτε αυτή γίνεται μέσω καταθέσεων, καρτών, δανείων, επιταγών και όλων των καταναλωτικών δαπανών.

Άλλωστε κανείς πολίτης, όπως προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο δεν θα μπορεί να συναλλάσσεται με τις τράπεζες χωρίς να δηλώσει το ΑΦΜ του.

Με τις διατάξεις αυτές το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, καθώς μόνο από την παραοικονομία το κράτος χάνει κάθε χρόνο περί τα 20 δις ευρώ.

Μεταξύ των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, αναφέρεται ότι από τις φορολογικές δηλώσεις εξαιρούνται μόνο οι τόκοι των καταθέσεων των οποίων το καθαρό ποσό δεν είναι άνω των 250 ευρώ.

Τα επιδόματα τέκνων θα δίνονται πλέον με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ενώ στο οικογενειακό εισόδημα θα προστίθενται και όλα τα αυτοτελώς φορολογούμενα ή άλλα εισοδήματα, όπως τόκοι καταθέσεων, επιδόματα κ.λ.π.

Δίνεται δε το ελεύθερο στην εφορία να ελέγχει ηλεκτρονικά το ύψος και τις μεταβολές καταθέσεων, τα χορηγούμενα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, τη χρονολογία χορήγησης των δανείων και τις δόσεις αποπληρωμής, τα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν στις τράπεζες για χορήγηση δανείου, αλλά και την κίνηση των πιστωτικών καρτών για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.