Τραπεζικοί λογαριασμοί υπό κατάσχεση

Αντιμέτωποι με την κατάσχεση θα βρεθούν πολλοί οφειλέτες του δημοσίου, καθώς η εφορία έχει αυξήσει κατά χιλιάδες ημερησίως τις ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης προς τις τράπεζες.

Η διόγκωση και οι ολοένα αυξανόμενοι ρυθμοί ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, που έχουν φτάσει ήδη στα 88,5 δις ευρώ, ώθησαν στην ένταση εφαρμογής του μέτρου των κατασχέσεων.

Η οικονομική αδυναμία ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού πολιτών ανταπόκρισης τους στις πάγιες υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο, λόγω περικοπής του μεγαλύτερου μέρους των εισοδημάτων τους, οδήγησε στην αναμενόμενη διόγκωση της «τρύπας» των φορολογικών εσόδων.

Περί τα 1.200 ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια αναγκαστικών εκτελέσεων, αποστέλλονται καθημερινά στις τράπεζες από την εφορία, προκειμένου αυτές να προβούν σε δεσμεύσεις ποσών από τους λογαριασμούς των οφειλετών, ασχέτως εάν πρόκειται για τραπεζικές καταθέσεις ή λογαριασμούς μισθοδοσίας ή συντάξεων, όπως επίσης και κάθε κινητού ή ακινήτου περιουσιακού στοιχείου.

Σημείο άξιο αναφοράς, προς γνώση των καταθετών είναι πως εκ των υστέρων αντιλαμβάνονται την απώλεια ποσών από τους λογαριασμούς του, καθώς τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια δεν συνοδεύονται με τις σχετικές κοινοποιήσεις κατασχέσεων, εκ μέρους της εφορίας προς τους οφειλέτες.

Ειδοποιήσεις και άμεση ενεργοποίηση

Πρόκειται για κατάσχεση απαιτήσεων εις χείρας τρίτων, η οποία απλουστεύει τη διαδικασία των κατασχέσεων ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, χωρίς όμως να επιτρέπει στον οφειλέτη την ανακοπή της, καθώς δεν ενημερώνεται από την εφορία για την πράξη, καθώς ορίζεται ρητά πως η κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, δηλαδή η κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, απαιτήσεων από πελάτες κ.λπ., γίνεται χωρίς καμία προειδοποίηση του οφειλέτη.

Η εν λόγω διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης ενεργοποιείται με την ηλεκτρονική ειδοποίηση των τραπεζών από την εφορία, στις περιπτώσεις που οι ρυθμίσεις των οφειλών του φορολογούμενου δεν εξυπηρετούνται για τρίμηνο, με αποτέλεσμα την ακύρωση της ρύθμισης και την δέσμευση, εντός πέντε ημερών, του ποσού της οφειλής από τους λογαριασμούς του οφειλέτη.

Πάντως, για την καθυστέρηση πληρωμής των οφειλών, ο φορολογούμενος λαμβάνει από τον πρώτο μήνα ειδοποιητήριο από την εφορία για την συνολική εξόφληση του χρέους εντός 30 ημερών, που αυτομάτως από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης προσαυξάνεται κατά 0,73%.

Η μη συμμόρφωση του οφειλέτη και η συνέχιση μη εμπρόθεσμων πληρωμών οδηγεί στο μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης.

Καθημερινές είναι οι αποστολές ειδοποιητηρίων από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προς τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ώστε να προχωρήσουν στην τακτοποίηση τους.

Από τις αρχές του χρόνου έως και τον Μάιο είχαν αποσταλεί 319.840 ειδοποιητήρια για συνολικές οφειλές ύψους 289,3 εκατ. ευρώ.

Προς αποφυγή των κατασχέσεων, άνω των μισών οφειλετών προχώρησαν σε ρύθμιση των οφειλών του, με την εφορία να εισπράττει τελικά από το σύνολο των οφειλών το 65,03% αυτών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 188,2 εκατ. ευρώ.

Τι κατάσχεται

Να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εσόδων (ΠΟΛ 1222/2015) εξαιρούνται της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις καθώς και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του ½ του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη, μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, για την επιβολή της κατάσχεσης λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών.

Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

Επίσης μπορεί να ενεργοποιηθεί η αναγκαστική είσπραξης για το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων, το ½ του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).

Ακατάσχετοι λογαριασμοί

Εκ μέρους των φορολογουμένων ως ασπίδα προστασίας τους μπορεί να λειτουργήσει η δήλωση ενός λογαριασμού τους ως ακατάσχετου, η οποία μπορεί να γίνει μέσω μία αίτησης στο taxisnet και ενημέρωση της τράπεζας.

Μειώνεται το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό από τα 1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Στις περιπτώσεις που μισθωτός έχει συγκεντρώσει στον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό από αποταμίευση του μισθού του ποσό που ξεπερνά τα 1.250 ευρώ τότε, παρά το γεγονός ότι η αποταμίευση προέρχεται από μισθούς, μπορεί το ποσό να κατασχεθεί.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δεν επιτρέπεται η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του δημοσίου, στις περιπτώσεις που τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το δημόσιο δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Εάν τα υπερβαίνουν τότε επιτρέπεται η κατάσχεση ακινήτου ή αυτοκινήτου, σκάφους ή κάθε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου.

Στο όριο των 500 ευρώ δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.

Για όσους οφείλουν μέχρι 500 ευρώ, το μόνο μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης που μπορεί να ληφθεί είναι η κατάσχεση οικονομικών απαιτήσεων στα χέρια τρίτων (καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και λοιπών εσόδων ή εισοδημάτων).

Ετικέτες: