Στο +20% οι διεθνείς αφίξεις στη Σαντορίνη

Η ώρα του… απολογισμού

  • Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2013 - 06:00

«Σαρώνει» και φέτος η Σαντορίνη σε αφίξεις ξένων επισκεπτών με τα ανεπίσημα στοιχεία Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013, να δείχνουν αύξηση της τάξης των 30.000 αλλοδαπών τουριστών που έφθασαν στο νησί αεροπορικώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τα οποία προκύπτουν από την επεξεργασία στοιχείων από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για 16 αεροδρόμια της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Κω, Κέρκυρας, Ηρακλείου, Χανίων, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Σάμου, Σαντορίνης, Ακτίου, Σκιάθου, Καβάλας, Άραξου και Καλαμάτας), τα προσωρινά στοιχεία των διεθνών τουριστικών αφίξεων μεταξύ του διαστήματος Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013 δείχνουν ότι μέχρι στιγμής στο νησί έχουν φθάσει 131.290 αλλοδαποί επιβάτες.

Περισσότεροι ξένοι επιβάτες φέτος – Πτώση στο «Ελ. Βενιζέλος»

Πέρυσι στη διάρκεια του ίδιου διαστήματος στη Σαντορίνη είχαν αποβιβαστεί 109.651 αλλοδαποί επιβάτες αεροπορικών εταιριών με διεθνείς πτήσεις. Ωστόσο, από τα στοιχεία του ΣΕΤΕ απουσιάζουν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, που θα επέτρεπαν, ενδεχομένως, μια πιο αντικειμενική προσέγγιση αναφορικά με τον αριθμό των ξένων επισκεπτών που έφθασαν αεροπορικώς στα δύο μεγαλύτερα διεθνή αεροδρόμια των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία, εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν φθάσει 6.887.532 επιβάτες, τουλάχιστον μισό εκατομμύριο περισσότεροι από ό,τι το ίδιο διάστημα του 2012. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι απολύτως ακριβή δεδομένου ότι σε κάποια αεροδρόμια (όπως στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης) δεν γίνεται διαχωρισμός των επιβατών σε Έλληνες και αλλοδαπούς στις αφίξεις εξωτερικού. Πάντως, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η Σαντορίνη παρουσιάζει αύξηση περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο σύνολο των 16 αεροδρομίων παρουσιάζεται επίσης αύξηση της τάξης του 9,28%. Τη μεγαλύτερη αύξηση φαίνεται πως παρουσιάζει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας (43,51%), ενώ μείωση καταγράφεται στη Σάμο, τη Σκιάθο αλλά και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.

Ενδείξεις μιας καλής σεζόν για τις «δημοφιλείς»

Πάντως, στις αρχές του καλοκαιριού με βάση τα προσωρινά στοιχεία διεθνών τουριστικών αφίξεων επιβατών που συγκαταλέγονται στους μη κατοίκους της χώρας, τα οποία είχε επίσης συλλέξει ο ΣΕΤΕ από 17 μεγάλα ελληνικά αεροδρόμια (συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Μυκόνου), την Ελλάδα είχαν επισκεφθεί 2.441.276 τουρίστες, αριθμός ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τους 2.302.107 που είχαν ταξιδέψει στη διάρκεια του αντίστοιχου διαστήματος του περσινού έτους. Μύκονος και Σαντορίνη είχαν παρουσιάσει στο πρώτο πεντάμηνο του 2013 σημαντική αύξηση σε αφίξεις, γεγονός που προδιέγραφε τότε μία καλή τουριστική σεζόν. Και, όπως απεδείχθη, τουλάχιστον οι δύο αυτοί δημοφιλείς προορισμοί των Κυκλάδων είχαν κάθε λόγο να αισιοδοξούν, αφού, όπως φαίνεται, η φετινή σεζόν θα καταλήξει με θετικό πρόσημο.

Παρόλα αυτά, αν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία που αφορούν στους «ανταγωνιστές» της Ελλάδας στην τουριστική αγορά, θα αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια πανηγυρισμών. Μόνο στο 1ο εξάμηνο του 2013 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ισπανία ήταν 26.143.614 και στην Τουρκία 14.549.641 ενώ η εκτίμηση των 6.887.532 αλλοδαπών (μη κατοίκων) τουριστών που έφθασαν σε 16 κύρια ελληνικά αεροδρόμια στο πρώτο επτάμηνο, μπορούν να ανταγωνιστούν μόνο το 1.619.002 της Κροατίας και τους 924.135 της Κύπρου.