Νέος εκλογικός νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στο βάθος…….κάλπη

«Εκλέγειν και εκλέγεσθαι» γνωστό συνταγματικό δικαίωμα, το οποίο θα απασχολήσει έντονα την επόμενη περίοδο, που με το τέλος του καλοκαιριού, παίρνει και επισήμως τον χαρακτηρισμό της «προεκλογικής», δημιουργώντας όμως ισχυρούς πονοκεφάλους, όχι μόνο στους υποψηφίους αλλά κυρίως στα κυβερνητικά κόμματα.

Με στόχο την «τιμωρία» στις ασκούμενες πολιτικές, συμπαρασύροντας τους υποψηφίους των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, θα προσέλθει το σύνολο των ψηφοφόρων στις κάλπες, τον ερχόμενο Μάιο, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση , η οποία θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποσυνδέσει τα κόμματα από τα πρόσωπα των υποψηφίων.

Ήδη παλιοί και δοκιμασμένοι αυτοδιοικητικοί, που σέρνουν πίσω τους εμπειρία χρόνων, έχουν ξεκινήσει από την εποχή των μνημονίων και μετά να απεκδύονται τον κομματικό τους μανδύα και να δηλώνουν ανεξάρτητοι, καθώς γνώριζαν τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν από τις πολιτικές που υπαγορευμένα θα εφαρμόζονταν.

Πολλά από τα αυτοδιοικητικά στελέχη έπεισαν, με τη στάση που κράτησαν και τον τρόπο υπεράσπισης των κεκτημένων χρόνων που τα μνημόνια οδήγησαν στην κατάλυση τους, ενώ κάποιοι, βασιζόμενοι ακόμα στους παλιούς ισχυρούς πολιτικούς τους προστάτες, τήρησαν μία στάση τυπική, «στρογγυλεύοντας» τις όποιες αντιδράσεις τους, παρά την εμφανή απαξίωση του θεσμού της αυτοδιοίκησης που υπηρετούν.

Με λίστα η εκλογή

Μακράν των κομμάτων, επιθυμεί και η κυβέρνηση να κρατηθούν αυτές οι εκλογές, ώστε να μην γίνει αποδέκτης των μηνυμάτων αποδοκιμασίας, εξαιτίας της συσσωρευμένης οργής των πολιτών, από την επιδείνωση των οικονομικών και του επιπέδου διαβίωσης και προς αυτή την κατεύθυνση αναζητά εκλογικές διεξόδους ώστε να ξεθυμάνει η εκλογική οργή.

Ήδη τα σενάρια συγκλίνουν στην χρήση λίστας κατά την εκλογική διαδικασία, μεταβάλλοντας τον εκλογικό νόμο ώστε να μην δοθεί η δυνατότητα στους εκλογείς να ψηφίσουν ανά συνδυασμό, αλλά μόνο πρόσωπα.

Βάση αυτού θα υπάρξουν δύο λίστες εκ των οποίων η μία θα περιέχει, με αλφαβητική σειρά, τα ονόματα των υποψηφίων δημάρχων και η άλλη τα ονόματα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

Η εκλογική αυτή αλλαγή θα βοηθήσει τους ψηφοφόρους στην επιλογή προσώπων, ανεξαρτήτως από ποιο συνδυασμό προέρχονται, όμως παράλληλα θα προκαλέσει και σύγχυση σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.

Το σύστημα εκλογής, από την πρώτη Κυριακή, των δημοτικών συμβούλων θα είναι η απλή αναλογική, ενώ για τους δημάρχους θα καταργηθεί το ποσοστό του 50%+1 και θα επανισχύσει το 42%, ενώ οι λοιποί υποψήφιοι δήμαρχοι για να κατοχυρώσουν τη συμμετοχή τους στο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 5%.

Εάν επικρατήσει τελικά το σενάριο αυτό και γίνει αποδεκτή η παρούσα εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών, κ. Γ. Μιχελάκη, από τον πρωθυπουργό, τότε θα μπορούν τα κόμματα να προσμετρούν υπέρ τους σταυρούς που θα συγκεντρώσουν τα πρόσωπα που προέρχονται από τους κόλπους τους, καθώς στις τοπικές κοινωνίες όπου θα αφορούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι γνωστοί οι κομματικοί χώροι των υποψηφίων ή εάν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι άκρως τιμωρητικό, δίνοντας πολύ χαμηλά ποσοστά στους υποψηφίους των κυβερνητικών κομμάτων, τότε αυτό θα σημάνει άμεσα μετατροπή του πολιτικού σκηνικού της χώρας.

Σε περίπτωση υιοθέτησης αυτού του εκλογικού νόμου, θα προκληθούν ιδιαίτερα προβλήματα και στους δημάρχους που θα εκλεγούν, οι οποίοι δεν θα μπορούν να βασίζονται σε ισχυρές πλειοψηφίες εντός των δημοτικών συμβουλίων, με τον καταμερισμό των ψήφων στους υποψήφιους όλων των συνδυασμών.

Συμμαχίες ανάγκης

Από τη δημοσιοποίηση των κυβερνητικών προθέσεων για αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επιβεβαίωση, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, του υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη, ξεκίνησαν οι αντιδράσεις των κομματικών στελεχών καθώς το ποσοστό εκλογής του 50%+1 ψηφίστηκε με την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση του «Καλλικράτη», βρίσκοντας σύμφωνους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που τάσσονταν μετά βδελυγμίας κατά του 42% και διαφωνούντες τους βουλευτές της Ν.Δ.

Τώρα με την συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων, τα στελέχη τους θα πρέπει να βρουν σημεία συνεννόησης και αποδοχής της πρωθυπουργικής απόφασης, ενώ ήδη γίνονται ζυμώσεις και προσυνεννοήσεις, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο για δημιουργία κοινών ψηφοδελτίων, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες συγκέντρωσης πολύ χαμηλών ποσοστών, που αυτομάτως θα σημάνει εκλογική αποτυχία.

Εντονότερα το παιχνίδι των συνεργασιών θα εκφραστεί στους μεγάλους δήμους της χώρας αλλά και στις περιφέρειες, που θα αποτελέσουν ένα καθαρό πολιτικό βαρόμετρο για τα δύο κυβερνητικά κόμματα.