Ενστάσεις για το εκλογικό σύστημα

Πολιτικές αναταράξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, προκάλεσε η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όπως αυτό θα εφαρμοστεί στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, που προωθεί η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τα δικά της αυτοδιοικητικά στελέχη, που αντιδρούν κυρίως στην επαναφορά του 42% ως ποσοστό εκλογής κατά τον πρώτο γύρο.

Αποδέκτης των διαφωνιών των αυτοδιοικητικών της Ν.Δ. έγινε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, σε δείπνο στο οποίο εκτός των 18 δημάρχων που συμμετείχαν, παρόντες ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης και ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Δ. Καλογερόπουλος.

Αντιδράσεις και αλλαγές

Οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από τους αυτοδιοικητικούς αφορούσαν τόσο το ποσοστό του 42%, με το οποίο δεν ενισχύεται η πλειοψηφική δύναμη των δημάρχων εντός των δημοτικών συμβουλίων, όσο και στο ενιαίο ψηφοδέλτιο, που λειτουργεί ενισχυτικά μόνο υπέρ των δημοτικών συμβούλων ως μονάδες.

Ο πρωθυπουργός, χωρίς να πάρει σαφή θέση έναντι όλων των προβληματισμών αλλά και των αντιρρήσεων που εκφράστηκαν, δήλωσε πως «είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε ρήξεις και να στείλουμε μήνυμα αξιοκρατίας, δίνοντας τη δυνατότητα στον πολίτη να μπορεί να επιλέξει υποψηφίου εκτός κομματικών μηχανισμών».

Πάντως οι αντιδράσεις άνοιξαν νέο κύκλο προβληματισμού στην κυβέρνηση, η οποία πλέον συζητά την αντικατάσταση της απλής αναλογικής με ενισχυμένη, καθώς το ποσοστό του 5% εκλογής των δημοτικών συμβούλων από την πρώτη Κυριακή να αντικατασταθεί από το 7% και με τον τρόπο αυτό να κλείσει η πόρτα στους μικρούς συνδυασμούς, αλλά και να δοθούν μπόνους στους δημάρχους οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Παράλληλα συζητείται να διευκρινίζεται στο ενιαίο ψηφοδέλτιο ο συνδυασμός στον οποίο ανήκει κάθε υποψήφιος σύμβουλος, με την αναγραφή του δίπλα στο όνομα του.

Οι δήμαρχοι συναποφασίζουν τις αλλαγές

Το θέμα του εκλογικού νόμου τέθηκε και από το συλλογικό όργανο των Δημάρχων (ΚΕΔΕ) στη συνάντηση των εκπροσώπων της με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Γ. Μιχελάκη, κατά την οποία αποφασίστηκε να εξεταστούν από κοινού όλες οι λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «στόχος είναι να σπάσουμε τις κομματικές γραμμές στις τοπικές κοινωνίες», ενώ από την πλευρά της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της κ. Ασκούνης μίλησε για αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λέγοντας «επιδιώκουμε ένα νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κρίση», που μπορεί να υπηρετηθεί μέσα από ένα «νέο θεσμικό πλαίσιο για την υποστήριξη των ανέργων, της ανάπτυξης, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας».