Νέες περικοπές στους Δήμους για προνοιακά και διαθεσιμότητα

Νέες μειώσεις πόρων καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι της χώρας και με αδιέξοδους προϋπολογισμούς θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τους αρμοδιότητες, ενώ προνοιακά και διαθεσιμότητα δέχθηκαν νέες περικοπές, προκαλώντας τις αντιδράσεις των Δημάρχων.

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, καθώς οι νέες περικοπές που ανακοίνωσε ο υπουργός, από τα οικονομικά υπόλοιπα του 2013, αποτέλεσαν το κόκκινο πανί για τους εκπροσώπους των δημοτικών αρχόντων.

Η ήδη κατακρεουργημένη χρηματοδότηση των Δήμων, που δυσκόλεψε τον προγραμματισμό αλλά και την κάλυψη αναγκών, ήρθε να επιδεινωθεί με τις νέες περικοπές που υφίστανται τα οικονομικά τους από την παρακράτηση ποσών των προινοιακών επιδομάτων αλλά και των ποσών που αφορούν στα ποσά που πρέπει να λάβουν οι δημοτικοί υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Οι περικοπές

Όπως ανακοινώθηκε στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ από τον κ. Σταϊκούρα, οι νέες περικοπές στους πόρους των Δήμων αφορούν στα προνοιακά επιδόματα του 2013 και του 2014, που για φέτος είναι μείον 19 εκ. ευρώ και για την επόμενη χρονιά 56 εκ. ευρώ, όπως και στις πληρωμές των υπαλλήλων τους που τέθηκαν το 2012 σε διαθεσιμότητα και παρακρατούνται για το λόγο αυτό 6 εκ. ευρώ και άλλα 10 εκ. ευρώ για όσους βγήκαν σε διαθεσιμότητα το 2013.

Έτσι μόνο για τα προνοιακά επιδόματα και για τη διαθεσιμότητα η παρακράτηση για φέτος φτάνει στα 25 εκ. ευρώ και για το 2014 στα 66 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Κώστα Ασκούνη, με τις περικοπές των πόρων των Δήμων, γίνεται επισφαλής η λειτουργία τους, αναφέροντας ότι «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί περικοπές άνευ προηγουμένου. Οι πόροι είναι τόσο περιορισμένοι που ακόμη και αν περικοπούν 20 –30 εκ. ευρώ, είναι πάρα πολύ σημαντικό το ποσό. Οι δήμοι θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν».

Ο κ. Ασκούνης έθιξε προς τον κ. Σταϊκούρα το θέμα νομθιμότητας αυτών των αποφάσεων, παρατηρώντας ότι «Οι πόροι αυτοί είναι θεσμοθετημένοι στους ΚΑΠ. Πρέπει να αλλάξει ο Νόμος για να γίνουν αυτές οι παρακρατήσεις», λαμβάνοντας την απάντηση από πλευράς του αναπληρωτή υπουργού ότι «Είναι απόφαση της Κυβέρνησης και θα εφαρμοστεί».

Συνολική συζήτηση με Σαμαρά - Βενιζέλο

Οι νέες περικοπές των χρηματοδοτήσεων, που περιορίζει ακόμα περισσότερο τα οικονομικά των Δήμων, δυσχεραίνοντας την υλοποίηση των προϋπολογισμών τους και κατά συνέπεια τη συνολική λειτουργία τους, έγιναν κόκκινο πανί για τους Δημάρχους οι οποίοι πλέον στρέφονται προς τον πρωθυπουργό και ζητούν συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, κατόπιν της αδιέξοδης συνάντησης με το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών.

Άλλωστε σε εκκρεμότητα έχει παραμείνει και το θέμα εκλογής Δημάρχων, με την ΚΕΔΕ να θέλει να χρησιμοποιήσει ως μέσο πίεσης την συμφωνία με τον πρωθυπουργό για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου που προωθεί, προκειμένου να εξασφαλίσει ασφαλή χρηματοδότηση για τους Δήμους.

Με το σκεπτικό αυτό, το προεδρείο της ΚΕΔΕ, κάνει σαφές ότι προτίθεται να συζητήσει τα θέματα της αυτοδιοίκησης συνολικά, διαμηνύοντας ότι η συζήτηση που πρέπει να γίνει θα είναι για το σύνολο των προβλημάτων της αυτοδιοίκησης και του πολιτικού της ρόλου και όχι με αποσπασματική συζήτηση των επιμέρους θεμάτων.