Η δολοφονία που τάραξε την πολιτική ζωή και δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή

Αναμενόμενο αίμα

Μία δολοφονία, με καθαρά πολιτικά κίνητρα, που δημιούργησε αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αρνητικούς σχολιασμούς σε διεθνές επίπεδο και αναταραχή στην κοινωνία, μα πάνω απ’ όλα προκάλεσε ανησυχία για το μέλλον που αυτή προοιωνίζει.

Η στημένη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, από στελέχη της Χρυσής Αυγής, ήταν η πράξη που επιβεβαίωσε αυτό που εδώ και καιρό αναμενόταν ότι θα συμβεί, εξαιτίας της πολιτικής τροπής που έχει λάβει η χώρα τα τελευταία χρόνια και η οποία εκκολάπτει και εκτρέφει τέτοιες λογικές, ισχυροποιεί και γιγαντώνει φασιστικές ιδεολογίες, επισημοποιεί και αποδέχεται τους εκφραστές τους.

Σε μία χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, με πλήθος αντισυνταγματικών αποφάσεων που επιβάλλονται στο όνομα των μνημονίων όπως αυτά υπαγορεύονται από τους δανειστές, είναι προδικασμένη η υιοθέτηση αντισυνταγματικών και εγκληματικών τακτικών, καθώς έχει προλειανθεί πρόσφορο έδαφος άνθισης τους.

Όταν έφθασαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι φασιστικών ιδεολογιών να γίνονται πρωταγωνιστές αναγνωσμάτων lifestyle, επικοινωνώντας έτσι την πολιτική τους, δημιουργώντας και την ανάλογη εξοικείωση ώστε να μην ξενίζει και να μην προκαλεί, μία κοινωνία προετοιμασμένη να δεχθεί τα χειρότερα.

Το επίφοβο πλέον είναι το αύριο. Η έκφραση της κοινωνικής αντίδρασης. Η πρόκληση ακραίων αντιδράσεων, με τον εμφυλιακό διχασμό να ελλοχεύει και την προπαγανδιστική παλαιοπολιτική τακτική να βρίσκει αφορμές και αιτίες για να δράσει.

Η κοινωνική συνοχή είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, με την κατανόηση της μεθόδευσης που πολλοί θα επιχειρήσουν προς χειραγώγηση των μαζών και ζητούμενο στην παρούσα φάση, μόνο τη διάσωση της αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου λαού και της Δημοκρατίας που αυτή η χώρα γέννησε.

Πρωθυπουργικό διάγγελμα

Η κρισιμότητα της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τη δολοφονία, έγινε εμφανής από την σπουδή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να απευθύνει, μέσω των τηλεοπτικών δικτύων, διάγγελμα, σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί εγγυητής της σταθερότητας στη χώρα.

Όπως ανέφερε «Το ξέρουμε όλοι ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή και ότι ο λαός μας υπομένει τις μεγαλύτερες θυσίες. Για να νικήσει την κρίση. Και να πετύχει την οικονομική του αναγέννηση. Δεν είναι ώρα για εσωτερικές διαμάχες. Ούτε για ένταση. Οι όποιες πολιτικές διαφωνίες λύνονται με διάλογο δημοκρατικό, όχι με διαφωνίες εμπρηστικές, ούτε με τη βία, απ΄ όπου και αν προέρχεται, και – πολύ περισσότερο - όχι με το αίμα, που μας διαιρεί μέσα και μας εκθέτει έξω από την Ελλάδα. Όπως συνέβη με την απάνθρωπη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που κάθε Έλληνας καταδικάζει με απέχθεια. Αγωνίζομαι και θα αγωνιστώ μέχρι τέλους για να τελειώσει η ανηφόρα των θυσιών του Ελληνικού λαού, όμως, η κατηφόρα της βίας καταστρέφει κάθε προοπτική να αποκτήσει η Ελλάδα εκείνο που της αξίζει: ανάπτυξη, ειρήνη και ευημερία. Ας σεβαστεί λοιπόν ο καθένας το λαό, τους κόπους και τις θυσίες του. Και βεβαίως, αυτή η κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στους επίγονους των ναζί να δηλητηριάζουν την κοινωνική μας ζωή, να εγκληματούν, να τρομοκρατούν και να υποσκάπτουν τα θεμέλια της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία είναι πολύ πιο ισχυρή απ΄ όσο φαντάζονται οι εχθροί της».

Πολιτικές αντιδράσεις

Πολιτική αποφασιστικότητα και ανάληψη ευθυνών ζητά η Προεδρία της Δημοκρατίας, για την καταπολέμηση του φασισμού, τονίζοντας ότι «η θεσμική εγρήγορση και η κοινωνική αφύπνιση είναι αναγκαίοι όροι, όσο και η πολιτική αποφασιστικότητα στην καταπολέμηση ενός αποκρουστικού φαινομένου, γιατί όλοι έχουμε καθήκον να μην αφήσουμε ανοιχτούς δρόμους στον φασισμό, ούτε καν μία χαραμάδα». «Αυτονόητος ο αποτροπιασμός για τη δολοφονία του Π. Φύσσα» αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι «Αυτό που δυστυχώς δεν είναι μέχρι τώρα αυτονόητο, είναι ότι για την αντιμετώπιση του μίσους κατά της Δημοκρατίας δεν αρκεί η μετάθεση ευθυνών, απαιτείται ανάληψη ευθυνών και άμεσα».

Όλα τα κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου, καταδίκασαν την προμελετημένη πολιτική δολοφονία του Π. Φύσσα, επικεντρώνοντας στην ανάγκη απομόνωσης και καταστολής των φασιστικών ιδεολογιών που νομιμοποιούν τέτοιες πράξεις.

Στις ανακοινώσεις των κομμάτων, γίνεται αναφορά στην εγκληματική δράση των στελεχών της Χρυσής Αυγής, την οποία ζητούν να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική οργάνωση, να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι, ενώ επισημαίνουν ότι η ακολουθούμενη τακτική της των ξυλοδαρμών και των τραμπουκισμών αναπόφευκτα θα οδηγούσαν σε πολιτικές δολοφονίες. Ζητούν δε κοινή πολιτική και κοινωνική δράση ενάντια σε αυτές τις τακτικές.

Φαινόμενα εκτός ελέγχου

Έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας προς τις Ελληνικές αρχές «να κάνουν ότι μπορούν, προκειμένου να εμποδίσουν περαιτέρω την υποκινούμενη βία, η οποία είναι ανεπίτρεπτη και η ιστορία έχει δείξει ότι θα υπάρχουν ζοφερές συνέπειες εάν δεν ελεγχθεί».

Στην ανακοίνωση που υπογράφει η αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Τσεζέρκα Τιγκάνι, σημειώνεται ότι «η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για το πως η μισαλλοδοξία και η βία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και για το ότι αυτές εκδηλώνονται με δημόσιες πράξεις ξενοφοβίας και ρατσισμού, οι οποίες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με την αδύναμη απάντηση των Αρχών».

Προβλέπει δε αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες «αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών και τη δυνατότητά τους να εξασκούν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και οι ελληνικές αρχές πρέπει να σταματήσουν αυτό το επικίνδυνο κύμα».

Με ειδική αναφορά στη Χρυσή Αυγή σημειώνει ότι «η αύξηση της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και των πολιτικά υποκινούμενων επιθέσεων στην Ελλάδα είναι πραγματικά ανατριχιαστική. Οι Αρχές πρέπει να δράσουν τώρα, προκειμένου να εμποδίσουν τέτοια φαινόμενα βίας πριν αυτά επεκταθούν και ξεφύγουν από κάθε έλεγχο».

Να ενημερωθεί ο εισαγγελέας

Για «ανάληψη κοινής θεσμικής δράσης, των κομμάτων του συνταγματικού τόξου,» μιλά ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, «για την προστασία του πολιτεύματος, του Κοινοβουλίου, των πολιτών».

Χαρακτήρισε τις δυνάμεις της Χρυσής Αυγής ως «αντικοινοβουλευτικές», τονίζοντας «την ανάγκη να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όσον αφορά στις έκνομες ενέργειες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Οι συμπεριφορές αυτές δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η τροποποίηση της ποινικής νομοθεσίας, προκειμένου να ανακοπούν φαινόμενα οργανωμένης πολιτικής και κοινωνικής βίας, που προσβάλλουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, θέτουν σε κίνδυνο τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και πλήττουν την κοινωνική συνοχή».

Η Δημοκρατία κινδυνεύει από αυτούς που θα έπρεπε να τη φυλάσσουν

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου ζητά ως ελάχιστη τιμή για την αδικοχαμένη ζωή του Π. Φύσσα, οι θεσμικοί φορείς να προστατεύσουν τη Δημοκρατία, με την πιστή εφαρμογή του Συντάγματος και των Νόμων, υπενθυμίζοντας ότι οι συνθήκες που δημιούργησαν το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής είναι αυτές που αν εξαλειφθούν θα το μηδενίσουν.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκος Παγίδας, ζητά να σταματήσει η επικοινωνιακή διαχείριση των γεγονότων, σημειώνοντας ότι «Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τους πολίτες. Κινδυνεύει περισσότερο από αυτούς που θα έπρεπε να την φυλάσσουν και από τους λογής- λογής εμπερίστατους συμβούλους, όπως αυτού του κ. Πρωθυπουργού και άλλων, που εγκατασταθέντες στους θώκους της εξουσίας δυναμιτίζουν με τις περίεργες, κατ΄ επιεικήν κρίσιν, δηλώσεις τους, το πολιτικό κλίμα».

Συμπληρώνει ότι «Στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν άκρα, υπάρχουν μόνον ακραίοι άνθρωποι και ακραίες λογικές, που πρέπει να απομονωθούν και τούτο δεν είναι ζήτημα επικοινωνιακό αλλά βαθιάς παιδείας και πολιτικού πολιτισμού. Η νηφαλιότητα, η σωφροσύνη, η περισυλλογή, η πίστη στη Δημοκρατία και κυρίως η απομάκρυνση του φανατισμού από την ψυχή και το μυαλό μας είναι οι πολυτιμότερες σπονδές με τις οποίες μπορούμε να τιμήσουμε την μνήμη του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα».

Καμία ανοχή

Το Συντονιστικό Σωματείων και Εργαζομένων στις Κυκλάδες και το Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου καταγγέλλουν την εν ψυχρώ δολοφονία και αναφέρει ότι «Οι φασίστες-ναζιστές της Χρυσής Αυγής οπλίζονται από το ίδιο σύστημα, στο οποίο δήθεν εναντιώνονται, ενάντια στους εργαζόμενους, ενάντια στη νεολαία που αγωνίζεται για το μέλλον της, ενάντια στους εξαθλιωμένους από τη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική και ποτέ, βεβαίως, ενάντια στους ισχυρούς της χώρας. Αποτελούν το πιο ισχυρό και βαρύ όπλο του συστήματος ενάντια στους εργαζόμενους και τον αγωνιζόμενο λαό».

Ζητά από τους πολίτες να μη δείξουν «Καμία ανοχή στους φασίστες-ναζιστές και στους αποδεδειγμένα δολοφόνους της Χρυσής Αυγής» και καλεί «τους εργαζόμενους στα νησιά να συσπειρωθούν στα σωματεία τους συλλογικά και οργανωμένα να αγωνιστούν για να μην περάσουν τα φασιστικά-ναζιστικά σχέδιά που θα σκλαβώσουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, τη νεολαία και όλο το λαό».

Απομόνωση των εγκληματιών

Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καταγγέλλει την εν ψυχρώ δολοφονία από τους θρασύδειλους φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής και σημειώνει ότι «Ο εγκληματικός μηχανισμός της Χρυσής Αυγής, τα μεταφερόμενα Τάγματα Εφόδου, χτυπούν σε εργατικές λαϊκές γειτονιές, αποκαλύπτοντας ότι είναι μηχανισμός του σάπιου συστήματος, του κεφαλαίου. Οι ναζιστές δολοφόνοι αυτοπαρουσιάζονται αλλά και προβάλλονται από τους μηχανισμούς των αφεντικών τους ως δήθεν αντισυστημική δύναμη, ενώ υπηρετούν με τον με τον καλύτερο τρόπο τα αφεντικά τους, βιομηχάνους και εφοπλιστές».

Εκφράζουν την πεποίθηση ότι «ο λαός, έχει την δύναμη να τους τσακίσει, με μαζική λαϊκή κινητοποίηση και δράση όλων των εργαζομένων και της νεολαίας για να απομονωθούν οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής και να μην υπάρξει καμιά ανοχή στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννάει».