Μονοπωλεί η Χρυσή Αυγή

Μία δολοφονία που δυναμίτισε τις πολιτικές ισορροπίες και προκάλεσε κοινωνική αναστάτωση, κρατά τους πολιτικούς μηχανισμούς σε εγρήγορση, σε μία προσπάθεια να υπάρξει εκμετάλλευση του γεγονότος για ποικιλότροπο πολιτικό όφελος.

Πολιτικές κινήσεις, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και των άλλων κομμάτων που μετέχουν στο κοινοβούλιο, οι οποίες ποικίλουν αναλόγως της πολιτικής ευαισθησίας, και του ιδεολογικού τους υπόβαθρου.

Κινήσεις που χαρακτηρίζονται από αδυναμία ή μαχητικότητα, από υπολογισμό ή καθετότητα, από ολιγωρία ή αποφασιστικότητα.

Η κυβερνητική αναποφασιστικότητα προκαλεί Προεδρική ενόχληση

Οι κυβερνητικές κινήσεις μέχρι στιγμής, εμφανίζουν μία ατολμία στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε, με τον πρωθυπουργό να μην προχωρά στη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, όπως ζητήθηκε από τον κυβερνητικό του εταίρο κ. Βενιζέλο αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφήνοντας τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια, να χειριστεί το θέμα περιμετρικά.

Η διόγκωση του προβλήματος, που σχετίζεται με τη νομιμότητα ή όχι του κομματικού σχηματισμού της Χρυσής Αυγής, έχει τεθεί στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια, να προχωρά σε επαφές, καθιστώντας σαφή στον Αντώνη Σαμαρά την ενόχληση του για την μη ενημέρωση του επί του θέματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για επερχόμενη λαίλαπα, ενώ καλώντας τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Β. Μεϊμαράκη, έδειξε ως επιβεβλημένη την συζήτηση του θέματος στη Βουλή.

Κατόπιν των επαφών του κ. Παπούλια, αναγκάστηκε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενημέρωση του από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, ζητείται επιτακτικά να δοθεί τέλος στη θεωρία που διατυπώθηκε, για τα δύο πολιτικά άκρα, ο δε επικεφαλής του, κ. Α. Τσίπρας, ζητά την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας, και την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση του θέματος στη Βουλή.

Την ίδια πρόταση κατέθεσε και το ΚΚΕ, σημειώνοντας «η πάλη με τις ιδέες, πολιτικές και πρακτικές της Χρυσής Αυγής, δεν γίνεται με κάποιες διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, αλλά με κινητοποίηση και δράση του εργατικού λαϊκού κινήματος».

Εκκαθαρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Το ανάστατο πολιτικό σκηνικό ήρθε να επιβαρύνει και η αναστάτωση που προκλήθηκε στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., μετά τις παραιτήσεις δύο στελεχών της, αλλά και της απόφασης του υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Ν. Δένδια, για την αποπομπή και απόδοση ευθυνών σε οκτώ αστυνομικά στελέχη, σχετικά με τις έρευνες των εγκληματικών πράξεων της Χρυσής Αυγής.

Συνεχίζονται στο Σώμα της αστυνομίας οι έρευνες για την σχέση αστυνομικών οργάνων με τη Χρυσή Αυγή, αφήνοντας το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να αιωρείται το ενδεχόμενο και άλλων απομακρύνσεων.

Ετικέτες: