Οι συλλήψεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Εγκλήματα με πολιτικό μανδύα

Οι χειροπέδες στα χέρια βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής, και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η κίνηση αυτή θα επιφέρει, είναι από τις στιγμές που η ιστορία καταγράφει, αναμένοντας να αποδειχθεί το εάν πρόκειται για μία πολιτική εξόντωση όσων πλέον δεν είναι «χρήσιμοι» ή για μία υποβολιμαία πολιτική τακτική.

Ότι όλο το τελευταίο διάστημα έρχεται στην επιφάνεια και δείχνει να απασχολεί έντονα τους πολιτικούς εκπροσώπους της χώρας και σχετίζεται με τη Χ.Α., δεν είναι ούτε κάτι νέο, ούτε βέβαια και κάτι απρόσμενο.

Όλοι συμπεριφέρονται σαν η Χ.Α. να προέκυψε ξαφνικά και από παρθενογένεση, σαν να μη γνώριζαν το παρελθόν, την ιδεολογία, και την πρακτική της και κυρίως το πώς αυτή έφτασε να εκπροσωπείται στο Ελληνικό κοινοβούλιο.

Μία οργάνωση της οποίας η ύπαρξη χρονολογείται από το 1987, εκφράζοντας ανοιχτά και απροκάλυπτα το φασιστικό ιδεολογικό της υπόβαθρο και επιδεικνύοντας τις ανάλογες πρακτικές, χρησιμοποιήθηκε, μέσω στοχευμένων μεθοδεύσεων, ώστε να αποτελέσει τον πυρήνα έλξης μερίδας οργισμένων πολιτών, προκειμένου να μην υπάρξει μεταστροφή τους προς τα αριστερά κόμματα.

Άλλωστε έτσι εξηγείται γιατί επί τόσα χρόνια κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας κανείς δεν ασχολήθηκε με την διάλυση της.

Με ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό ήρθε αρχικά στο προσκήνιο η ακροδεξιά όπως αυτή εκφραζόταν στην ηπιότερη μορφή της από το ΛΑΟΣ, ώστε να υπάρξει εξοικείωση μεγαλύτερης μερίδας του κόσμου με τις ακροδεξιές ιδεολογίες, μέχρι της στιγμή που έπαψε να εξυπηρετεί και από καθοριστικός πολιτικός παράγοντας κατέληξε στα αζήτητα.

Φυσικός διάδοχος να αναλάβει το δικό της ρόλο, η πιο ακραία μορφή ακροδεξιάς, σε ένα ήδη προετοιμασμένο εκλογικό σώμα και μία εν υπνώσει κοινωνία, η σκληρότερη Χρυσή Αυγή, που λειτούργησε ως σώμα απορρόφησης των κραδασμών αντίδρασης, που προκάλεσε η οικονομικο-πολιτική κατάσταση της χώρας.

Οι αστραπιαίες αντιδράσεις

Εντυπωσιακές οι ταχύτητες με τις οποίες κινήθηκε τόσο η πλευρά της πολιτείας, όσο και η πλευρά της δικαιοσύνης, που ξάφνου έχασαν τον νωχελικό βηματισμό των «ακολουθούμενων διαδικασιών», όπως συνηθίζουν να επικαλούνται για τις χρονοβόρες παρατάσεις υποθέσεων, επιδεικνύοντας ξάφνου ότι διαθέτουν άμεσα αντανακλαστικά.

Τόσο οι λεπτές ισορροπίες που πρέπει να διατηρηθούν στο εσωτερικό της χώρας, από μία συγκυβέρνηση που λειτουργεί εν μέσω τριγμών και καλείται να πρχωρήσει στη λήψη νέων ακόμα σκληρότερων μέτρων, που θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερες κοινωνικές αντιδράσεις, όσο και η θετική εικόνα που πρέπει να παρουσιαστεί στο εξωτερικό, προκειμένου να παραμείνει η κυβέρνηση αρεστή και υπάκουη, καλούμενη να επιδείξει πυγμή και αποφασιστικότητα προς τους ισχυρούς της φίλους.

Έτσι επελέγη η κατάλληλη στιγμή δράσης να αποδυναμωθεί η Χ.Α., βάσει ενός σεναρίου που από καιρό είχε γραφεί, όπως αποδεικνύεται από τη συλλογή, επί μακρό χρονικό διάστημα, στοιχείων εκ μέρους της κυβέρνησης, ώστε να είναι πλέον ολοκληρωμένοι οι φάκελοι που παραδόθηκαν στις δικαστικές αρχές.

Μπορεί να είναι για κάποιους ανακουφιστικές οι σκηνές της σύλληψης των στελεχών της Χ.Α., για άλλους να είναι αναμενόμενες, όμως σε κάθε περίπτωση, το να συλλαμβάνονται Έλληνες βουλευτές, είναι τακτική που έχει να εφαρμοστεί από την περίοδο του πραξικοπήματος του ’67.

Αυτό δεν ενισχύει βέβαια το επαναστατικό προφίλ που θέλουν να επικοινωνήσουν οι συλληφθέντες και οι οπαδοί τους, αλλά είναι μία ιστορική απλά και μόνο αναφορά.

Η κυβερνητική πλευρά θα προσπαθήσει να προσμετρηθεί στα υπέρ της η εξέλιξη αυτή, διαφημιζόμενη, με υψηλούς τόνους, ως η μόνη υπερασπιστής της σταθερότητας, ενώ η αριστερά σε έναν ακόμα αβέβαιο βηματισμό θα πρέπει να αποδείξει αν έχει εκείνα τα αντανακλαστικά που θα τη βοηθήσουν να ξεφύγει από ξεπερασμένα τσιτάτα και λογικές.

Στη διάδοχη κατάσταση που ήδη έχει έτοιμη η Χ.Α., παρουσιαζόμενη ξανά στο πολιτικό σκηνικό υπό νέα ονομασία, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μία αφυπνισμένη κοινωνία, που θα κληθεί να αποδείξει κατά πόσον ακολούθησε συνειδητά ή παραπλανήθηκε, ενδυναμώνοντας αυτό που τώρα την τρομάζει.

Οι έρευνες

Πόρισμα, εννέα σελίδων, του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Χαρ. Βουρλιώτη, παραδόθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ευτ. Κουτζαμάνη, λύνει τα χέρια της αστυνομίας, με το οποίο ζητείται η σύλληψη 32 στελεχών της Χρυσής Αυγής, καθώς το συγκεκριμένο κόμμα κρίνεται ως ναζιστικό, με συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και σκληρή πειθαρχία.

Όπως στο πόρισμα σημειώνεται, πρόκειται σαφώς για εγκληματική οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1987 με σκοπό τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων και αρχηγός της οργάνωσης εμφανίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος ή πρίγκιπας Φύρερ (Führerprinzip) όπως χαρακτηρίζεται και υπαρχηγός ο Χρήστος Παππάς.

Στο πόρισμα γίνεται αναφορά σε στοιχεία που αφορούν σε 10 ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, βομβιστικές επιθέσεις στον Βόλο, ποινικά αδικήματα, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και εκβιασμούς, και άλλες αξιόποινες πράξεις όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους 32 φακέλους που είχε δώσει για διερεύνηση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, στην κ. Κουτζαμάνη.

Αυτό αποτελεί για την αστυνομία και το εναρκτήριο λάκτισμα των συλλήψεων, που ξεκινούν, κατόπιν μυστικής και απόρρητης προετοιμασίας, με πάνω από 300 αστυνομικούς, με τη συνοδεία εισαγγελέα, να βρίσκουν απροετοίμαστους και κυριολεκτικά στον ύπνο τον επικεφαλής, βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Τα εις βάρος τους εντάλματα σύλληψης, εξέδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με την πορεία των ανακριτικών διαδικασιών να αναμένεται να τεθούν στο στόχαστρο των διώξεων και πολλά ακόμα πρόσωπα, ενώ σημαντικά και άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία ενοχοποίησαν, για σχέσεις με την οργάνωση, πολλούς από τους συλληφθέντες, με περισσότερες από 300 άρσεις απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Στη διαδικασία των ερευνών μετείχαν η ΕΛ.ΑΣ., η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ, με τις έρευνες να επεκτείνονται και στους κόλπους τους, οδηγώντας σε απομακρύνσεις στελεχών των υπηρεσιών.

Άλλωστε η έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. θα ολοκληρωθεί εντός των επομένων 15 ημερών, με την έκδοση του σχετικού πορίσματος για τους δεσμούς αστυνομικών με τη Χρυσή Αυγή.

Οι έρευνες πρόκειται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία να αναλαμβάνει τον εντοπισμό του οπλισμού της οργάνωσης, ενώ θα ανοιχθούν και όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των συλληφθέντων, με παράλληλες έρευνες του ΣΔΟΕ.

Στην ομάδα των ερευνών θα μετέχει και το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας, καθώς ξεκινά η εξονυχιστική διερεύνηση της ομάδας Κένταυρος, που αποτελεί παρακλάδι της Χρυσής Αυγής, ο ρόλος της οποίας είναι η στρατολόγηση ανηλίκων έως 16 ετών, που γίνεται μέσα στα σχολεία.

Οι συλλήψεις και οι διώξεις

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου έγινε η πρώτη σύλληψη του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, των βουλευτών Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο, Γιάννη Λαγό και Νίκου Μίχου, αλλά και δεκατριών στελεχών, όπως και ενός Ειδικού Φρουρού της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και μίας Ανθυπαστυνόμου του Τμήματος Ασφαλείας Πειραιά.

Τα στελέχη που συνελήφθησαν φέρουν τα περισσότερα, το βαθμό του «πυρηνάρχη», δηλαδή των καθοδηγητών των ταγμάτων εφόδου.

Πέραν αυτών των 20 πρώτων συλληφθέντων, εκδόθηκαν από τον ανακριτή, κ. Σπύρο Γεωργουλέ, που χειρίζεται την υπόθεση, εντάλματα σύλληψης για τον υπαρχηγό της οργάνωσης, βουλευτή επικρατείας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, ο οποίος παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ, ενώ επί ένα εικοσιτετράωρο διέφευγε της σύλληψης και ακόμα 11 άτομα τα οποία καταζητούνται.

Ξημερώματα Κυριακής, οι συλληφθέντες, με χειροπέδες στα χέρια, οδηγήθηκαν από την Ευελπίδων στη ΓΑΔΑ, με τον εισαγγελέα να έχει ασκήσει σε βάρος τους ποινική δίωξη για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση και για παράνομη οπλοκατοχή κατά περίπτωση. Η προσωποποίηση των διώξεων θα γίνει από τους δύο ανακριτές, κ.κ. Σπ. Γεωργουλέα και Χ. Παπακώστα, αρμόδιους για υποθέσεις διαφθοράς, που θα αναλάβουν τον χειρισμό της υπόθεσης.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος κρατήθηκε στην αντιτρομοκρατική, ενώ οι βουλευτές του Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος, κρατήθηκαν στα κρατητήρια της Ασφάλειας, χωρίς όμως να επιτραπεί η επικοινωνία τους με τον αρχηγό τους.
Ήδη από τους ανακριτές ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη όπως και ακόμα τρεις από τους συλληφθέντες, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν προθεσμία για την Τετάρτη.

Όσον αφορά στον Ειδικό Φρουρό και την Ανθυπαστυνόμο που συνελλήφθησαν, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποφάσισε να τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ σε βάρος τους διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Τα όπλα

Δέκα συνολικά εισαγγελείς μετείχαν στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, με τα ευρήματα στο σπίτι του Ν. Μιχαλολιάκου να αφορούν σε όπλα που κατείχε παρανόμως.

Χωρίς να έχει άδεια οπλοκατοχής, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής είχε στο σπίτι του ένα πιστόλι, ένα περίστροφο και μία κυνηγετική καραμπίνα, πλήθος φυσιγγίων κυνηγετικών και πυροβόλων όπλων, 43.100 ευρώ και υπολογιστές και USB, τα οποία και εστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για διερεύνηση.

Οπλοστάσιο και το σπίτι της Ανθυπαστυνόμου, στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, υπηρεσιακό πιστόλι με γεμιστήρα, περίστροφο εκτόξευσης φωτοβολίδων, πιστόλι ρέπλικα, μαχαίρι με σιδερογροθιά, συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser), τέσσερα μαχαίρια-πεταλούδα, τέσσερεις σουγιάδες, τρεις σιδερογροθιές, δυο χατζάρες, είκοσι φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου G3, τέσσερα καπνογόνα, δεκάδες κροτίδες-δυναμιτάκια και ένα δελτίο υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής.

Η κυβέρνηση αποκλείει τις εκλογές

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ενίσχυσαν το απειλητικό σενάριο που το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιούσε η Χρυσή Αυγή, για παραίτηση των βουλευτών της προκειμένου να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Μετά τις συλλήψεις, το σενάριο αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο να συζητούν το θέμα ενώ βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και οι δύο της συγκυβέρνησης συμφώνησαν πως πρέπει με κάθε τρόπο να «διαφυλαχτεί η πολιτική σταθερότητα», άρα αποκλείεται κάθε πιθανότητα εκλογών, καθώς μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι διόλου επιθυμητή.

Όπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση του με τον Α. Σαμαρά, «Οι δημοκρατίες έχουν μηχανισμούς αυτοπροστασίας» και συμπλήρωσε ότι «διερευνώνται οι συνταγματικές δυνατότητες για να αποφευχθούν ακόμη και οι περιφερειακές εκλογές σε περίπτωση παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής», αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι εκ μέρους της Χρυσής Αυγής δεν θα υλοποιηθεί αυτή η απειλή.