Αντιπροτάσεις του υπουργείου Εργασίας για να προλάβει νέα μέτρα

Παζάρι με συντάξεις και εισφορές

Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και ο τρόπος κάλυψης τους, είναι ο κύριος λόγος πίεσης της τρόικας προς το υπουργείο Εργασίας, με τον υπουργό, Γιάννη Βρούτση να καλείται να διαπραγματευτεί τις τελικές του αποφάσεις κατά τη σημερινή κρίσιμη συνάντηση των δύο πλευρών.

Η τρόικα που επανήλθε με άγριες διαθέσεις ανεβάζοντας τον πήχη του δημοσιονομικού ελλείμματος στα 2,9 δις ευρώ, αιτώντας τη λήψη ανάλογων μέτρων, έρχεται να απαιτήσει και από το υπουργείο Εργασίας δημοσιονομικά μέτρα ώστε να καλυφθεί το οικονομικό κενό των 500 εκ. ευρώ που παρουσιάζουν τα καταρρέοντα ασφαλιστικά ταμεία.

Εκ μέρους του υπουργείου η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να πεισθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών ότι η νέα βελτιωμένη πρόταση στήριξης των Ταμείων, θα αποφέρει τα προσδοκώμενα οφέλη ώστε να μην παρουσιαστεί ανακόλουθος ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος επανειλημμένως δηλώνει πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέες μειώσεις των συντάξεων, πέραν των νομοθετημένων.

Οι προτάσεις του υπουργείου

Ο υπουργός Εργασίας, προκειμένου να αποφύγει την λήψη νέων μέτρων, όπως η τρόικα απαιτεί, θα παρουσιάσει μια σειρά ρυθμίσεων που ευελπιστεί ότι θα αποφέρουν τα 500 εκ. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων.

Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται η διασταύρωση, σε μηνιαία βάση, των καταβαλλόμενων εισφορών των εργοδοτών με τις αντίστοιχες δηλώσεις και επιβολή προστίμων στου παραβάτες, με υπολογισμό του υπουργείου είσπραξης πλέον των 150 εκ. ευρώ.

Η μη δήλωση εκ μέρους των εργοδοτών, στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, του συνόλου των εργαζομένων που απασχολούν, θα επιφέρει πρόστιμο 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, με το υπουργείο να προϋπολογίζει έσοδα 100 εκ. ευρώ, ενώ να σημειωθεί πως η οικονομική διαφορά των δηλωμένων εισφορών από τους εργοδότες σε σχέση με τις αντίστοιχες καταβολές προς το ΙΚΑ, φτάνουν στο 1 δις ευρώ.

Οι κοινοτικές επιδοτήσεις του ΟΓΑ θα συμψηφίζονται με τις μη καταβαλλόμενες εισφορές, καθώς τα έσοδα του ταμείου ανέρχονται σε μόλις 300 εκ. ευρώ έναντι 4 δις ευρώ δαπανώ, με το υπουργείο να στοχεύει, με την παρακράτηση των επιδοτήσεων που φέτος θα φτάσουν στα 2,2 δις ευρώ να εισπράξει 650 εκ. ευρώ.

Ο Γ. Βρούτσης ανέφερε σε συνέντευξη του για το θέμα «Ο ΟΓΑ είναι ένα μεγάλο ασφαλιστικό ταμείο που δαπανά μεν περισσότερα από 4 δισ. ετησίως σε συντάξεις, αλλά εισπράττει λιγότερα από 300 εκατ. ευρώ από εισφορές. Περισσότερο από το 40% των αγροτών δεν πληρώνει εισφορές… Από κει και πέρα όμως η πρόταση για συμψηφισμό των διαφόρων κρατικών επιδοτήσεων με τις ασφαλιστικές οφειλές και υποχρεώσεις δεν αφορά αποκλειστικά τους αγρότες. Δεν στοχοποιούμε τους αγρότες, αλλά τους ασυνεπείς, σε όποια επαγγελματική ομάδα και αν ανήκουν».

Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί αναμένουν όσους έχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τα ταμεία, με προσδοκώμενο εισπρακτικό όφελος περί τα 150 εκ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός «στους οφειλέτες που δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίζουν την οφειλή τους οι φορείς υποχρεούνται να επιδιώξουν την αναγκαστική είσπραξή της με τη λήψη των μέτρων που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ)».

Όσον αφορά στα προνοιακά επιδόματα θα ελέγχονται εξονυχιστικά μετά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις μαϊμού δικαιούχους, αποφέροντας αρχικά στα κρατικά ταμεία 40 εκ. ευρώ.

Τι αλλάζει με τις συντάξεις

Το θέμα των συντάξεων, που αποτελεί και δέσμευση του υπουργού για μη περεταίρω περικοπή τους, αναλύεται διεξοδικά στις υπό κατάθεση προτάσεις κάνοντας λόγο για ενοποίηση των εισφορών για κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ, που θα ισχύσει από 1-1-2014, και θα αποφέρει οικονομικό όφελος 100 εκ. ευρώ.

Προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή των συνταξιούχων πλέον τα ποσά των συντάξεων θα αναγράφονται, με ευθύνη των Ταμείων, στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης. Με το σύστημα αυτό το υπουργείο στοχεύει σε εξοικονόμηση 80 εκ. ευρώ.

Θα επιβληθεί περικοπή στα εφάπαξ βοηθήματα, που σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσει και στο 30%, με τον υπουργό να δηλώνει πως «δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση αναδρομική προσαρμογή των εφάπαξ». Για δε τις επικουρικές συντάξεις, που από 1-6-2014 θα υπολογίζονται βάσει μαθηματικού τύπου, ανέφερε πως «στο εξής κάθε συνταξιούχος θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλλει κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ζωής του», συμπληρώνοντας ότι «εκείνο που σίγουρα θα κόψουμε είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα καταβολής συντάξεων «με το ζύγι και με το μάτι», αλλά και τις αδράνειες κάποιων ταμείων που δεν ελέγχουν εάν και πόσες εισφορές τούς έχουν καταβληθεί».

Σχετικά δε με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δεν θα αλλάζει τίποτε για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, με τον υπουργό να δηλώνει ότι «για πολλά χρόνια, αποτελούσαν πρόωρη πολυτέλεια», όμως διευκρίνισε πως «δεν πρόκειται να γίνει καμία νέα παρέμβαση που να αλλάζει τον προγραμματισμό χιλιάδων συμπολιτών μας που θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης».

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα οικονομικά του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), με τουλάχιστον τους μισούς ασφαλισμένους να μην καταβάλλουν εισφορές, γεγονός που ενισχύει την πρόταση του υπουργείου για μεταφορά τουλάχιστον 80.000 ασφαλισμένων από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ.

Τα ελλείμματα του ΤΕΒΕ, που μετρά ετήσιες εισφορές 120 εκ. ευρώ και έξοδα για συντάξεις 280 εκ. ευρώ, πυροδοτεί τις απαιτήσεις της τρόικας για κατάργηση της βασικής σύνταξης, με το ταμείο να παρουσιάζει οικονομικό κενό διετίας, ύψους 600 εκ. ευρώ.