Κυνήγι των «μαύρων» απασχολούμενων

Με τη δημιουργία των προϋποθέσεων, εξαιτίας των μνημονιακών εφαρμογών, για την αύξηση του φαινόμενου της αδήλωτης εργασίας, έρχεται εκ των υστέρων το υπουργείο Εργασίας να επιβάλλει αυστηρότατα πρόστιμα στους παρανομούντες εργοδότες.

Με κύρια αιτία την εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης, σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση της αδήλωτης εργασίας, γεγονός που αποστερεί τεράστια έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία, επιταχύνοντας την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η αύξηση της παραβατικότητας που παρατηρείται στον τομέα της απασχόλησης, αποτέλεσε έναυσμα για εντατικοποίηση της δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών και την αυστηροποίηση των ποινών προς όσους απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους.

Έλεγχοι και πρόστιμα

Με συντονισμένες ενέργειες των υπουργείων Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη ξεκινούν, από την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, σαρωτικοί έλεγχοι, με αυστηρών προστίμων, κατ’ εφαρμογή του νέου ποινολογίου, προκειμένου να κατασταλεί το φαινόμενο.

Οι έλεγχοι θα διεξάγονται από στελέχη της οικονομικής αστυνομίας, συνεπικουρούμενα από 700 ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας, 450 επιθεωρητές εργασίας και 25 άτομα της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ.

Τα πρόστιμα, όπως αυτά καθορίζονται από τη σχετική υπουργική απόφαση, θα επιβάλλονται επί τόπου χωρίς προηγούμενη πρόσκληση του εργοδότη για παροχή εξηγήσεων και θα ανέρχονται, για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών, σε10.549,44 ευρώ και για κάθε εργαζόμενο κάτω των 25 ετών σε 9.197,10 ευρώ. Ανάλογα είναι τα ποσά των προστίμων και για τις κατηγορίες των εργατοτεχνιτών.

«Καταστροφική επιλογή για τον επιχειρηματία»

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Βρούτσης, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του φαινομένου, χαρακτηρίζοντας το ως κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα, η αντιμετώπιση του οποίου «δεν ήταν μία τυπική λεκτική υπερβολή ή μία συνήθης πολιτική ρητορεία».

Τόνισε δε ότι «Είναι υψηλού ρίσκου απόφαση, αν όχι καταστροφική, για τον ίδιο τον επιχειρηματία να διατηρεί πλέον αδήλωτο εργαζόμενο στην επιχείρηση του» και έστειλε αυστηρή προειδοποίηση προς όλους ότι «Όποιος εξακολουθεί να κινείται εκτός νομιμότητας στην αγορά εργασίας θα υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες των δικών του επιλογών».