Πιλοτική εφαρμογή του νέου προνοιακού επιδόματος με κατάργηση όλων των υπολοίπων

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Ξεκινά από τον Σεπτέμβριο η πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, κατόπιν απαίτησης της τρόικας, που έρχεται να αντικαταστήσει τα άλλα προνοιακά επιδόματα, οριζόμενο στα 400 ευρώ, ενώ η πλήρης εφαρμογή του θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2015.

Την κατάργηση του συνόλου των κοινωνικών επιδομάτων που παρέχονται στις περιπτώσεις οριακής φτώχιας, όπως αυτό που αποδίδεται στις άπορες οικογένειες, απαίτησε η τρόικα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και την εφαρμογή του νέου θεσμού, στις συζητήσεις του Ιουλίου, που κατέληξαν στη συμφωνία των δύο πλευρών.

Μεταξύ των όρων που τέθηκαν ήταν η απαγόρευση να δίνεται ταυτόχρονα με την χορήγηση άλλων κοινωνικών βοηθημάτων, γεγονός που οδήγησε στις καταργήσεις των επιδομάτων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, όπως των τέκνων, το οικογενειακό και των απόρων.

Αυτό απαιτεί διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα τα κονδύλια που παρέχονται για κοινωνική μέριμνα, καθώς δεν πρόκειται για κοινωνική παροχή που έρχεται ως συμπλήρωμα των υπαρχόντων αλλά ως αντικατάσταση τους.

Όπως εξ αρχής είχε αναφερθεί, αυτό θα αφορά στην κάλυψη των αναγκών για είδη διατροφής είδη ένδυσης και υπόδησης, ύδρευση, ηλεκτρισμό και άλλα καύσιμα, αγαθά και υπηρεσίες για συνήθη οικιακή συντήρηση, προσωπική φροντίδα και υγεία, υπηρεσίες μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, στέγαση με ενοίκιο ή και σε ιδιόκτητη κατοικία, για την οποία υπάρχει μη εξοφλημένο στεγαστικό δάνειο.

Πέραν του ορίου που τίθεται ότι δεν πρέπει ο δικαιούχος να λαμβάνει άλλο εισόδημα, λαμβάνεται υπόψη και η περιουσιακή κατάσταση, εάν αυτή περιλαμβάνει τα περιουσιακά εκείνα κριτήρια που αντιστοιχούν σε ακίνητα, αυτοκίνητα, μετοχές και εισοδήματα από ενοίκια.

Για φέτος το ποσόν που έχει εκταμιευθεί για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος φτάνει στα 20 εκ. ευρώ ενώ η συνολική εφαρμογή του από την 1η Ιανουαρίου του 2015, προϋποθέτει τεράστια αύξηση αυτού του κονδυλίου, το οποίο όμως θα ισοφαριστεί με τις περικοπές των άλλων επιδομα΄των.

Τα ποσά και οι ωφελούμενοι

Το ποσόν του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ορίστηκε ως όριο της ακραίας φτώχειας, καθώς με την κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων, μία τετραμελής οικογένεια θα λαμβάνει 400 ευρώ με τα οποία θα κληθεί να ζήσει σε καιρό κρίσης και να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες υποχρεώσεις της.

Δηλαδή οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα θα λαμβάνει ετησίως 4.800 ευρώ, αρκεί να μην έχει κανένα άλλο εισόδημα και χωρίς να συνεχίσει να παίρνει τα επιδόματα που μέχρι τώρα ελάμβανε.

Τα ποσά αυτά θα είναι όπως αναφέρεται «αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν υπόκεινται σε καμία κράτηση» και οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, με τις διασταυρώσεις των στοιχείων να αφορούν στον παρόντα χρόνο, όσον αφορά στην τρέχουσα εισοδηματική κατάσταση του δικαιούχου και όχι βάσει των περσυνών φορολογικών δηλώσεων.

Ως κριτήρια για την καταβολή επιδόματος θεωρούνται η μόνιμη κατοικία την τελευταία διετία των δικαιούχων στους πρώτους 13 Δήμους που πιλοτικά θα χορηγηθεί.

Το ποσό των 200 ευρώ θα λαμβάνουν όσοι δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα, το οποίο κλιμακωτά θα ενισχύεται αναλόγως με τα τέκνα, με τη βασική εισοδηματική ενίσχυση να αντιστοιχεί σε 100 ευρώ ανά μήνα για κάθε "ωφελούμενη" μονάδα και την αναλογική εισοδηματική ενίσχυση των 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο.

Έτσι ένα ζευγάρι με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο τέκνο θα λαμβάνει, αν δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα, 450 ευρώ το μήνα, με το συνολικό ετήσιο ποσό ανέρχεται στα 5.400 ευρώ, ενώ το ποσό που θα λαμβάνει μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή ενήλικο τέκνο και χωρίς άλλο εισόδημα θα είναι 300 ευρώ το μήνα.

Επίσης προβλέπεται στην απόφαση, η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου και η ένταξη σε πρόγραμμα κοινωνικού παντοπωλείου, καθώς του υπουργείο Εργασίας είχε προ διμήνου απαιτήσει από την τρόικα να αναλάβει το πλήρη συντονισμό όλων των προνοιακών επιδομάτων, που χορηγούνται από άλλα υπουργεία.

Υπουργικές θριαμβολογίες

Εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας, σε κάθε αναφορά για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα γίνεται λόγος για μία από τις μεγαλύτερες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, που με ένα αντίτιμο πείνας, ύψους 400 ευρώ σε τετραμελή οικογένεια, απεικονίζεται το μέγεθος της κοινωνικής πολιτικής που ακολουθείται.

Άλλωστε όπως είχε υποστηρίξει σε δημόσιες τοποθετήσεις του κατά το παρελθόν, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας για το θέμα, είπε ότι «Θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης αυτών που βιώνουν την ακραία φτώχεια με οικονομική ενίσχυση, πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και αγαθά και προσπάθεια για ένταξη ή επανένταξη στην εργασία. Αυτά τα τρία θα είναι το εγγυημένο εισόδημα».

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ, με θέμα «Εργασία, Ασφάλιση και Κοινωνική Πολιτική», το παρουσίασε και πάλι ως μέγιστη κοινωνική μεταρρύθμιση, λέγοντας πως πρόκειται για την «μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα».

Ανέφερε πως οι Δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί πιλοτικά και θα είναι ένας από κάθε περιφέρεια της χώρας, θα επιλεγούν αξιοκρατικά, προκειμένου να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα με την εφαρμογή του προγράμματος, συμπληρώνοντας πως «Πρόθεσή μας είναι την επόμενη χρονιά αυτό να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα».