Τα ποσά που προϋπολογίζονται για το 2014 για την αυτοδιοίκηση

Προϋπολογισμός για τους ΟΤΑ

Δεν είναι και από τους πλέον αίσιους και θετικούς ο προϋπολογισμός του 2014, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, καθώς για ακόμα μία χρονιά είναι εμφανής η πολιτική λιτότητας που η οικονομική ύφεση και οι μνημονιακές δεσμεύσεις υπαγορεύουν.

Στην Εισηγητική Έκθεση του προϋπολογισμού αναλύονται κατά ενότητες α) Οι οικονομικές εξελίξεις και οι προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, β) η οικονομική και δημοσιονομικής πολιτική, γ) ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης, δ) το Δημόσιο Χρέος και οι εγγυήσεις και ε) τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου και οι αποκρατικοποιήσεις.

Οι πιστώσεις του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπεται να ανέλθουν στα 3.537 εκ. ευρώ, θα καλύψουν κυρίως δαπάνες των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού μέσω: α) των αποδόσεων των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), β) της ειδικής επιχορήγησης για την ενίσχυση των ΟΤΑ και γ) των οφειλόμενων αποδόσεων παρελθόντων ετών. Επιπροσθέτως πιστώσεις έχουν προβλεφθεί και για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές του 2014.

Όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, από τα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και Μεταφορών και Δικτύων μεταβιβάζονται πιστώσεις στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που αφορούν στην επιχορήγηση των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού για συγκεκριμένο σκοπό.

Προβλέψεις εσόδων και εξόδων

Όπως αναφέρεται για τις προβλέψεις του 2014, στον ενοποιημένο προϋπολογισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκύπτει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 365 εκ. ευρώ, μειωμένο κατά 389 εκ. ευρώ έναντι του 2013. Η μείωση αυτή οφείλεται στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από τα έσοδα της ειδικής επιχορήγησης του 2013 και την πληρωμή υποχρεώσεων παρελθόντων οικονομικών ετών από τα ίδια έσοδα.

Τα συνολικά έσοδα της αυτοδιοίκησης θα ανέλθουν σε 2.988 εκ. ευρώ από τα οποία τα 2.413 εκ. ευρώ αφορούν σε Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), τα 320 εκ. ευρώ την ειδική επιχορήγηση, τα 24 εκ. ευρώ από οφειλόμενα παρελθόντων ετών και επιπλέον 41 εκ. ευρώ από λοιπές επιχορηγήσεις, ενώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 878 εκ. ευρώ.

Η πρόβλεψη δε εσόδων παρελθόντων ετών ανέρχεται σε 468 εκ. ευρώ, που όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, συμβάλλει θετικά στη δημιουργία πλεονάσματος.

Όσον αφορά στα έξοδα προβλέπονται αυξημένα λόγω της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ύψους 295 εκ. ευρώ, καθώς και της αυξημένης πληρωμής υποχρεώσεων παρελθόντων ετών από ίδια έσοδα, ύψους 506 εκ. ευρώ ώστε να μειωθούν οι απλήρωτες υποχρεώσεις.

Η δαπάνη καταβολής των προνοιακών επιδομάτων είναι μειωμένη έναντι του 2013, λόγω της μείωσης του αριθμού των δικαιούχων, που θα προκύψει από την απογραφή που ήδη διενεργείται, οι δε λειτουργικές δαπάνες προσαρμόζονται στο υφιστάμενο περιοριστικό δημοσιονομικό περιβάλλον.

Δήμοι

Οι συνολικές πιστώσεις που προβλέπονται στον Τακτικό Προϋπολογισμό για τους Δήμους, ανέρχονται στο ποσό των 2.783 εκ. ευρώ για το 2014 και στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι ΚΑΠ, οι οφειλές παρελθόντων ετών καθώς και ειδική επιχορήγηση των Δήμων.

Οι αποδόσεις των ΚΑΠ, που αποτελούν και την βασικότερη πηγή εσόδων των ΟΤΑ Α΄ βαθμού και αποσκοπούν στην κάλυψη λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών και ανέρχονται για το επόμενο έτος σε 2.333,3 εκ. ευρώ.

Θύμα της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης, με αποτέλεσμα να διατηρείται και το 2014 και η ειδική επιχορήγηση για την ενίσχυση των Δήμων στα 235,8 εκ. ευρώ, προκειμένου αυτοί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να αποφευχθεί η συσσώρευση απλήρωτων υποχρεώσεων.

Οι αποδόσεις στους Δήμους από τη ρύθμιση των οφειλόμενων παρελθόντων ετών ανέρχεται στα 213,9 εκ. ευρώ.

Περιφέρειες

Οι ΚΑΠ αποτελούν και για τις Περιφέρειες τους κυριότερους οικονομικούς τους πόρους, με συνολικό προϋπολογιζόμενο ποσό για το 2014 στα 435,9 εκ ευρώ, εκ των οποίων τα 138,1 εκ. ευρώ αφορούν σε αποδόσεις ποσοστού επί των καθαρών ετήσιων εισπράξεων του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και τα 297,8 εκ. ευρώ σε απόδοση ποσοστού επί του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Η ειδική επιχορήγηση των Περιφερειών ανέρχεται 83,9 εκ. ευρώ, ενώ για τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των Περιφερριών θα διατεθούν 356,3 εκ. ευρώ, ποσό που αφαιρείται από τους ΚΑΠ και για λοιπές δράσεις 163,5 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των έργων των Περιφερειακών προγραμμάτων, αναφέρεται ότι θα είναι πολύ σημαντική η συνδρομή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των Περιφερειών, καθώς μέσω ΠΔΕ θα χρηματοδοτηθεί σημαντικό τμήμα του αναπτυξιακού σχεδιασμού των 13 Περιφερειών της χώρας, με τη διοχέτευση πόρων μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τη χρηματοδότηση των Περιφερειακών προγραμμάτων, τόσο για συγχρηματοδοτούμενα έργα , όσο και για έργα που χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους.

Οι πιστώσεις που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για έργα Περιφερειακών προγραμμάτων ανέρχονται στο ποσό των 1.200 εκ ευρώ (800 εκ. ευρώ για έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. και 120 εκ ευρώ για έργα χρηματοδοτούμενα αμιγώς από εθνικούς πόρους), έναντι 1.248 εκ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν το 2013 και 1.043 εκ. ευρώ που δαπανήθηκαν το 2012.

Οικονομικό παρατηρητήριο ΟΤΑ

Στο κείμενο του προϋπολογισμού χαρακτηρίζεται ως σημαντική η συμβολή του νέου θεσμού του Παρατηρητηρίου στην κατάρτιση του ενοποιημένου προϋπολογισμού των ΟΤΑ, καθώς μέσω αυτού παρέχεται γνώμη στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών για τον σχεδιασμό των προϋπολογισμών, ενώ ελέγχεται και η ορθή εκτέλεση τους, όπως αποτυπώνονται στο Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (ΟΠΔ).

Πέραν αυτών σημειώνεται πως δόθηκε η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συμψηφισμού και ρύθμισης των οφειλών των Δήμων και των επιχειρήσεων των ΟΤΑ, προς το Ελληνικό Δημόσιο, το ΙΚΑ και τα λοιπά ασφαλιστικά Ταμεία.

Ετικέτες: