Μεταβολή του συστήματος έκδοσης αποδείξεων

Αποδείξεις με στόχευση

Σε αλλαγή του τρόπου έκδοσης των αποδείξεων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, με συνεργούς τους πολίτες φορολογούμενους, παρέχοντας τους κίνητρα, που μέσω των συναλλαγματικών τους στοιχείων θα τους αποφέρουν, κατά περίπτωση, επιστροφή φόρου, ενώ παράλληλα θα ελεγχθεί επαρκέστερα η φοροδιαφυγή συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών.

Μεταβολή στο ακολουθούμενο μοντέλο έκδοσης των αποδείξεων αγοράς και μετατροπής τους σε ηλεκτρονικά τιμολόγια σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ευελπιστώντας στον περιορισμό της φοροδιαφυγής που καταγράφεται εντονότερη από ελευθέρους επαγγελματίες και εταιρείες παροχής υπηρεσιών.

Το νέο αυτό μέτρο βασίζεται στο μοντέλο ηλεκτρονικής τιμολόγησης που εφαρμόστηκε στην Πορτογαλία, αποφέροντας θεαματικά αποτελέσματα ως προς τα έσοδα από το ΦΠΑ, τα οποία παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 16,98% έναντι των άλλων εσόδων.

Από την έναρξη του 2014, βάσει του νέου μέτρου, θα υποχρεούνται όλες οι επιχειρήσεις να γνωστοποιούν τα έσοδα τους στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με ηλεκτρονική υποβολή των μηνιαίων συναλλαγών τους, μέσω του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.

Πέραν της μηνιαίας υποβολής των συναλλαγών που αφορούν στα έσοδα, θα υπάρχει και η υποχρέωση μηνιαίας ή τριμηνιαίας, αναλόγως της κατηγορίας των βιβλίων της επιχείρησης, υποβολής των συναλλαγών που αφορούν στα έξοδα.

Κίνητρα σε τυχερούς

Στην σύμπραξη των πολιτών ποντάρει το υπουργείο οικονομικών για την επιτυχία του μέτρου που προτίθεται να εφαρμόσει, παρέχοντας τους κίνητρα, όπως η επιστροφή φόρου, που θα προέρχεται είτε από απόδοση του ποσοστού 15% του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις αγορές τους ή ακόμα και σε επιστροφή του 30% της αξίας των συναλλαγών τους.

Με τα κίνητρα αυτά θα χρησιμοποιηθούν οι καταναλωτές ως μοχλοί πίεσης προς τους επαγγελματίες ή τις επιχειρήσεις, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους ίδιους να δηλώνουν τις συναλλαγές τους παραθέτοντας τον ΑΦΜ της επιχείρησης, την ημερομηνία και το ποσό της συναλλαγής.

Αυτό θα επιτυγχάνεται είτε με ειδική εφαρμογή μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή είτε με την έκδοση της φοροκάρτας, που ναι μεν το μέτρο υποχρεωτικής χρήσης της έμεινε επί τουλάχιστον μία διετία εν υπνώσει, όμως τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο.

Έτσι για να λάβουν οι φορολογούμενοι την υποσχόμενη επιστροφή θα πρέπει είτε να είναι κάτοχοι της φοροκάρτας, είτε να γνωρίζουν τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, αποτρεπτικό αυτό ειδικά για τα άτομα μεγάλης ηλικίας, ώστε να δηλώνει τα απαιτούμενα στοιχεία στην ειδική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Μόνο που οι ωφελούμενοι πολίτες δεν θα είναι το σύνολο των φορολογουμένων, αλλά μόνο όσοι κάνουν χρήση συγκεκριμένων επαγγελματικών υπηρεσιών, καθώς το μέτρο δεν θα αφορά στο σύνολο των συναλλαγών αλλά μόνο όσες υπηρεσίες παρέχονται από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες θα ανακοινώνονται κάθε τέλος του έτους.

Κατά κύριο λόγο το μέτρο δεν θα αφορά σε αγορές ειδών τροφίμων ή ένδυσης αλλά θα σε υπηρεσίες ελευθέρων επαγγελματιών, τους οποίους και στοχοποιεί περισσότερο το υπουργείο οικονομικών καθώς παρουσιάζουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής.

Πλήρης οικονομικός έλεγχος

Με κάθε τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των πολιτών, καθώς πέρα από τον έλεγχο των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, με την καθιέρωση αυτών των νέων μέτρων θα ελέγχονται και όλες οι συναλλαγές των φορολογουμένων.

Άλλωστε το μέτρο ελέγχου ξεκίνησε με την υποχρεωτική χρήση τραπεζικών λογαριασμών για μισθοδοσίες ή συντάξεις, ακόμα και για επιδόματα ασφαλιστικών ταμείων ή ανεργίας και τώρα πλέον επεκτείνεται και στις καθημερινές συναλλαγές.

Έτσι όσοι δεν πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών θα υποχρεούνται να τις καταχωρούν ηλεκτρονικά ή να χρησιμοποιούν την κάρτα αποδείξεων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων των φορολογουμένων όπως αυτά παρουσιάζονται στις φορολογικές τους δηλώσεις, με το ύψος των δαπανών που θα καταγράφονται με τη χρήση είτε της φοροκάρτας είτε της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Όσον αφορά στην κάρτα αποδείξεων, ναι μεν αναφέρεται πως δεν απαιτούνται για την απόκτηση της τα προσωπικά στοιχεία του φορολογουμένου, όμως την ενεργοποίηση της κάρτας θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση της με τον ΑΦΜ του φορολογούμενου μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, γεγονός που αυτομάτως συνδέει την κάρτα με τον κάτοχο της.

Έτσι μπορεί στην κάρτα, πέραν του 19ψήφιου αριθμού της να μην περιλαμβάνονται άλλα στοιχεία, όμως όλα θα διασταυρώνονται με τον φορολογικό αριθμό του κατόχου της.

Άλλωστε η λεπτομερής καταγραφή των στοιχείων που θα συγκεντρώνονται στη Γ.Γ.Π.Σ. αφορούν στον χρόνο της αγοράς και το συνολικό ποσό της συναλλαγής, ενώ όπως γίνεται παραδεκτό από το ίδιο το υπουργείο που την προωθεί, μέσω της κάρτας «συλλέγονται και τα έξοδα που γίνονται από μέλη της οικογένειας και αξιοποιούνται κατά τη φορολογική δήλωση του κάθε έτους».

Ετικέτες: