Άμεση η επιβολή νέων μέτρων

Από το πλεόνασμα στο «κενό»

Με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αυξάνονται τα έσοδα

Εν μέσω των κυβερνητικών πανηγυρισμών για το πρωτογενές πλεόνασμα, που δείχνει την οικονομική μεταστροφή της χώρας και την επιτυχία των οικονομικών χειρισμών, έρχονται τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά να ακυρώσουν το ειδυλλιακό σενάριο της κυβέρνησης, υποχρεώνοντας την να λάβει νέα μέτρα για την κάλυψη τους.

Μπορεί ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, να εκφράζει την επιθυμία διεξαγωγής των εκλογών το 2016, χωρίς όμως να αποκλείει την πρόωρη διεξαγωγή τους, θα κληθεί όμως να λάβει πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό των 20 δις ευρώ, της διετίας 2014-2015, γεγονός που θα τον φέρει γρηγορότερα μπροστά στις κάλπες, εξαιτίας την εξάντλησης των αντοχών των πολιτών.

Ήδη εκ μέρους της τρόικας στάλθηκε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με το οποίο γίνεται υπόδειξη για λήψη πρόσθετων μέτρων για την κάλυψη των αποκλίσεων που παρουσιάζουν τα υπολογιζόμενα από την κυβέρνηση ποσά έναντι των πραγματικών.

Οι αποκλίσεις

Το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014–2015 ξεπερνά κατά 3 δις ευρώ τις κυβερνητικές εκτιμήσεις που το τοποθετούν στα 11 δις, με την τρόικα να υπολογίζει πως θα ανέλθει στα 14 δις, εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Πέραν αυτού για την ίδια περίοδο, υπολογίζεται από τους τεχνοκράτες της τρόικας πως θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 6 δις ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, εκ των οποίων τα 2 δις θα είναι για το 2014 και τα 4 δις για το 2015.

Μόλις δοθούν προς τους δανειστές, σαφή στοιχεία για τα νέα μέτρα που άμεσα καλείται να λάβει η κυβέρνηση, τότε θα μπορεί να περιμένει να συζητηθεί η επόμενη δόση, των 8,8 δις ευρώ, της δανειακής σύμβασης.

Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών θεωρείται πως η αναμενόμενη αύξηση των εσόδων θα είναι ικανή να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού κενού, όμως σε κάθε περίπτωση δεδομένη θεωρείται η λήψη μέτρων, τα οποία θα πρέπει να περάσουν κατά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2014-2017.

Στο βάθος μνημόνιο

Η πίεση της τρόικας και οι προτάσεις της για τη λήψη νέων μέτρων, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά, χωρίς όμως, μετά το πέρας της, να γίνουν σαφείς ανακοινώσεις.

Η καθυστέρησης της άφιξης της τρόικας στη χώρα, με την ακριβή ημερομηνία να καθορίζεται από τις αποφάσεις της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου, αποτέλεσε σημείο άξιο αναφοράς του κ. Στουρνάρα, σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών είναι επωφελής για την κυβέρνηση η καθυστέρηση της άφιξης της τρόικας, καθώς όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε «και εμείς επιδιώκουμε να καθυστερήσει λίγο, ώστε να έχουμε τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου που, απ’ ότι φαίνεται, θα είναι καλύτερα από αυτά που περιμέναμε κι εμείς και η τρόικα».

Εκτός των τιμών των κρατικών εσόδων στα οποία προσβλέπει η κυβέρνηση, προκειμένου να πείσει για την αποτελεσματικότητα των χειρισμών της, τα μεγάλα κενά εκ των πραγμάτων θα επιβάλλουν νέα μέτρα, με την Βουλή να κληθεί να ασχοληθεί σοβαρά με την βιωσιμότητα του χρέους.

Όλες οι ενδείξεις και οι ψύχραιμες οικονομικές αναλύσεις καθιστούν σαφές πως η χώρα οδεύει ολοταχώς σε νέο μνημόνιο, εξέλιξη που θα φέρει ακόμα πιο κοντά τον Α. Σαμαρά στις κάλπες, κάνοντας πολλά πολιτικά στελέχη να μιλούν για τριπλές εκλογές εντός του 2014.

Κατασχέσεις και διώξεις

Στο παιχνίδι των αριθμών προσπαθεί να κερδίσει η κυβέρνηση, προκειμένου να παρουσιάσει αύξηση των εσόδων, σύμφωνα με τη δήλωση Στουρνάρα, στοχεύοντας στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με την επιστράτευση κάθε ακραίου μέσου.

Έτσι για να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία τα 63 δις ευρώ των οφειλών αυτών έχουν δοθεί εντολές προς την εφορία να προχωρήσει σε κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και ποινικές διώξεις των οφειλετών.

Ήδη σε 131.807 οφειλέτες εφαρμόστηκε το μέτρο των κατασχέσεων, με την εφορία να κατάσχει τραπεζικές καταθέσεις, μισθοδοσίες ή ακόμα και ενοίκια.

Οι διαδικασίες κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, εντός του 2013, εφαρμόστηκαν σε 53.129 περιπτώσεις που αφορούσαν είτε φοροδιαφυγή είτε ληξιπρόθεσμες οφειλές, με παράλληλη άσκηση ποινικών διώξεων σε 26.516 οφειλέτες, ενώ περί τα 20.000 ακίνητα βγήκαν από την εφορία σε πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών υπήρξε εντός του 2013, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, αύξηση κατά 52.007 των κατασχέσεων, ενώ παρουσίασαν διπλασιασμό και οι ποινικές διώξεις.

Πάντως η νέα χρονιά ξεκινά με 12.300 περιπτώσεις κατασχέσεων, των οποίων οι σχετικοί φάκελοι είναι ήδη έτοιμοι, με το μέτρο να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις εφαρμογής.

Ετικέτες: