Νέες πιέσεις της τρόικα για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά

Οι δανειστές ζητούν εξομοίωση του ΦΠΑ

Για ακόμη μια φορά έρχεται στο προσκήνιο η πρόθεση τρόικας και κυβέρνησης για εξομοίωση των φορολογικών συντελεστών που ισχύουν στα νησιά, με αυτούς της υπόλοιπης επικράτειας.

Η τρόικα έχει θέσει ουκ ολίγες φορές στα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης το θέμα της εξομοίωσης των μειωμένων κατά 30% σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1996 και ισχύουν για τα νησιά των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, ως αντιστάθμισμα των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου κυρίως στην μεταξύ τους συγκοινωνιακή σύνδεση, αλλά και την σύνδεσή τους με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

Οι «απειλές» της τρόικας

Στο συνηθισμένο μοτίβο των... “άνωθεν πιέσεων”, στο οποίο τα τελευταία χρόνια κινείται, ως επί το πλείστον, η διαδικασία του «κλειδώματος» των αποφάσων της κυβέρνησης, που τα επιτελεία γνωρίζουν ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις, επανέρχεται στο φως της δημοσιότητας το ζήτημα της εξομοίωσης των συντελεστών ΦΠΑ.

Η τρόικα απειλεί, ότι αν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, δεν έχει παρουσιάσει και ένα ενοποιημένο σχέδιο για την αναθεώρηση του καθεστώτος ΦΠΑ και γενικώς του συστήματος είσπραξης των δημοσίων εσόδων, μέσα στα πλαίσια του οποίου υφίστανται και οι πιέσεις των τροϊκανών για κατάργηση των τοπικών ανισοτήτων, μια ενδεχόμενη καθυστέρηση θα... «δυσκολέψει» τη συζήτηση για την μείωση του χρέους το 2015.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι με τους μειωμένουος αυτούς συντελεστές διευκολύνεται η φοροδιαφυγή στα νησιά, ενώ το κράτος θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδά του με μια ενιαία φορολογική πολιτική, «απλοποιημένη», όπως την αποκάλεσαν οι ίδιοι.

Σε συνάντηση που είχαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Υψηλάντης και ο Δημάρχος Ρόδου, κ. Κουσουρνάς με τη Διευθύντρια του γραφείου του νέου Υπουργού Οικονομικών, κ. Μιχαηλίδου, στα τέλη Ιουνίου, μέσα σε όλα έγινε αναφορά και στο συγκεκριμένο ζήτημα, με την τελευταία να παραδέχεται, σχεδόν... ακούσια και λόγω απειρίας, όπως δήλωσε αργότερα ο Δήμαρχος, ότι το θέμα βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τα κλιμάκια της τρόικα.

Είναι η πρώτη φορά μετά την ανάληψη των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές της, που γίνεται, είτε ηθελημένα είτε άθελα, από επίσημα χείλη, η παραδοχή, πως γίνεται σοβαρή συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα, το οποίο προεκλογικά, αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας τους, Πρωθυπουργός και κυβέρνηση είχαν δεσμευτεί, ότι θα παραμείνει ως έχει.

Ο αντίλογος

Το Παράρτημα Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (ΙΟΦοΜ), έχουν καταθέσει στο Υπουργείο Οικονομικών από το 2012 μελέτη, η οποία αφορούσε μεμονωμένα τον νομό, στην οποία αποδεικνύονται τα οφέλη της εφαρμογής του μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική χώρα

Η μελέτη αυτή, με τις νέες επιτακτικές πιέσεις της τρόικα για αλλαγή καθεστώτος στην επιβολή του φόρου, επικαιροποιείται από το ΙΟΦοΜ, με την άντληση στοιχείων από την βάση δεδομένων του Τμήματος Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου (ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ), ώστε να αποδειχθεί στους εκπροσώπους των δανειστών, ότι η ενδεχόμενη εξομοίωση των συντελεστών, θα είναι εντυπωσιακά λιγότερο προσοδοφόρα για τα έσοδα του κράτους, από όσο είχε υπολογίσει το Υπουργείο, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία των ετών 2009-2010.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο, με τα προ τετραετίας δεδομένα, υπολογίζει ότι θα εισρεύσει στα ταμεία του κράτους, ποσό της τάξης των 290 εκατ. ευρώ, ενώ η μελέτη, που στηρίζεται σε στοιχεία του 2012, αποδεικνύει ότι το «όφελος» δεν θα είναι μεγαλύτερο από τα 50 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας δε υπ’όψιν τα σημερινά οικονομικά δεδομένα στο νομό, υπολογίζεται, ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο Οικονομικών τελικά δεν κάνει πίσω στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, το «όφελος» για το κράτος δεν θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ημερησία», ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, κ. Γιώργος Κορομηλάς, αναλύει τις επιπτώσεις που θα έχει ο εν δυνάμει συμβιβασμός του Υπουργείου με τις απαιτήσεις της τρόικα, στη νησιωτική χώρα.

Ο επικεφαλής του ΙΟΦοΜ εμφανίζεται κατηγορηματικός, ότι ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε σημαντική αύξηση του κόστους διαβίωσης των κατοίκων, αφού θα αυξηθούν τα έξοδα μεταφοράς των εμπορευμάτων, των πρώτων υλών κλπ, σε μείωση της ανταγωνιστικότητας και αύξηση της ύφεσης, έχοντας ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών, τα «λουκέτα» σε μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εκτόξευση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τα όσα πληροφορούν οι παράγοντες της αγοράς, ο κ. Κορομηλάς δηλώνει ότι ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος εν μέσω κρίσης είναι αυτός, που αποδίδει τα πλείστα στα δημόσια έσοδα, θα πληγεί ανεπανόρθωτα, καθώς το τουριστικό προϊόν θα γίνει ακριβότερο, ο τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων θα ελαχιστοποιηθεί και κατά συνέπεια θα ευνοηθούν οι ανταγωνίστριες, σε ότι αφορά τον τουρισμό, χώρες.

Εκτός αυτου, όπως προκύπτει από τη μελέτη του Οικονομικού Επιμελητηρίου, αλλά και διάφορες έρευνες διεθνών οργανισμών, η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση προκαλεί, ως συνήθως, ενίσχυση της τάσης προς φοροδιαφυγή, την πάταξη της οποίας ο πρόεδρος του Ινστιτούτου θεωρεί «κλειδί», ώστε να κερδηθεί η μάχη της αύξησης των κρατικών εσόδων, όπως επίσης και την βελτίωση της φορολογικής αποδοτικότητας του ΦΠΑ, με την ολοκλήρωση μιας ουσιαστικής και ριζοσπαστικής φορολογικής μεταρρύθμισης.

Η επικαιροποιημένη μελέτη του Παραρτήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του ΙΟΦοΜ θα κατατεθεί μέσα στον επόμενο μήνα στο Υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί δια παντός η σκέψη της καταστροφικής για τα νησιά εξίσωσης των φορολογικών συντελεστών, από την ατζέντα των τροϊκανών.

Κατά πόσον αυτό είναι εφικτό, είναι ένα ζήτημα, αφού, όπως δείχνει η εμπειρία των Ελλήνων πολιτών, όταν ένα θέμα «πέφτει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, ως συνήθως η Κυβέρνηση καταλήγει να υποκύπτει, σχεδόν αμαχητί, στις απαιτήσεις των «εντολέων» της.

Ετικέτες: