Στοφή στην ιδιωτική ασφάλιση

Μια κίνηση ανθρωπιάς

  • Τρίτη, 4 Μαρτίου, 2014 - 06:10

Μια πράξη αλληλεγγύης από τον δήμου Θήρας, τη Μητρόπολη Θήρας και ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, με αποδέκτες τους άπορους της Σαντορίνης μέσω δωρεάν ασφαλιστικής κάλυψης, με παροχές άμεσης ιατρικής βοήθειας. Ο αριθμός των απόρων που θα βοηθηθεί από αυτή την κίνηση κοινωνικής υπευθυνότητας φτάνει τα 47 άτομα.

Στα πλαίσια του ασφαλιστικού προγράμματος προβλέπονται καλύψεις για απώλεια ζωής και μόνιμης ανικανότητας από ατύχημα, για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες εντός ή εκτός νοσοκομείου, επίδομα νοσοκομειακής περίθαλψης και επιπλέον άμεση ιατρική βοήθεια για επείγοντα περιστατικά, ιατρικές συμβουλές και οδηγίες, υγειονομική μεταφορά και αερομεταφορά και τέλος πληροφορίες για Δίκτυα Υγείας.

Οι φορείς που έλαβαν μέρος στη συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση της αξιέπαινης αυτής πρωτοβουλίας αναφέρθηκαν στην έμπρακτη υποστήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων μέσω της ασφαλιστικής κάλυψης.

Εκτός των άλλων, με πρωτοβουλία ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας, μέσα από το έργο '' Πράξεις Ζωής'' αναπτύσσονται κοινωνικές δράσεις με απώτερο σκοπό την προσφορά στους αναξιοπαθούντες.

Μια τέτοια κίνηση αποτελεί ανάσα ελπίδας για τους φτωχούς της Σαντορίνης, οι οποίοι έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ την αλληλεγγύη και την προσφορά, σε αυτούς τους δυσμενείς καιρούς. Παράγοντες της κοινωνικής ζωής και φορείς του νησιού στηρίζουν την προσπάθεια αυτή και προσπαθούν με το δικό τους τρόπο να βοηθήσουν. Οι καιροί άλλωστε είναι δύσκολοι και ο καθένας πρέπει να βάζει ένα λιθαράκι για να βελτιωθεί η ζωή κάποιων ανθρώπων, που λόγω των οικονομικών δυσκολιών δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν ούτε στις βασικές τους ανάγκες όπως η πρόσβαση στην υγεία.

Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν και άλλα νησιά

Η Σαντορίνη βέβαια δεν είναι το μόνο νησί των Κυκλάδων που στρέφεται στην ιδιωτική ασφάλιση.

Το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών έχουν στραφεί σε αυτή την κατεύθυνση λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο διαλυμένο σύστημα υγείας.

Την αρχή είχε κάνει ο Δήμος Τήνου, ο οποίος είχε προχωρήσει σε σύναψη συμφωνίας με γνωστή ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Στη συνέχεια το παράδειγμα της Τήνου ακολούθησαν οι Δήμοι Σίφνου, Αντιπάρου Νάξου και Σύρου.

Ο Δήμος Σίφνου συνεργάστηκε με ιδιωτική εταιρεία για την κάλυψη βασικών ιατρικών αναγκών, δίνοντας προτεραιότητα σε μείζονος σημασίας καταστάσεις όπως η επείγουσα αεροδιακομιδή ασθενών ή τραυματιών σε νοσοκομεία της Αθήνας. Άλλωστε αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής Ελλάδας.

Επίσης ο Δήμος Αντιπάρου μετά την σύναψη της συμφωνίας προχώρησε στην κάλυψη της υπηρεσίας ''επείγουσα μεταφορά για νοσηλεία εντός Ελλάδος εξαιτίας ατυχήματος ή ασθένειας με οποιοδήποτε μέσω''. Η σύμβαση αφορά στους μόνιμους κατοίκους του δήμου με την προϋπόθεση να έχουν δηλωθεί στη λίστα ασφαλισμένων.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η μεταγωγή των ασθενών γίνεται με όποιο τρόπο θεωρείται απαραίτητος και πάντα με τη συνοδεία κάποιου γιατρού. Επίσης παρέχεται συντονιστικό κέντρο στελεχωμένο με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που θα ανταπεξέρχεται σε οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστεί.

Οι Κυκλάδες στρέφονται προς τους ιδιωτικούς φορείς και συνάπτουν συμφωνίες με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες λόγω των κενών που αφήνει το σύστημα υγείας της χώρας, το οποίο βρίσκεται υπό διάλυση εξαιτίας των περικοπών, των απολύσεων, των μεταφορών και των συγχωνεύσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται τρομερά προβλήματα εις βάρος των πολιτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά την απουσία των γιατρών, αφού πλέον στα περισσότερα νησιά δεν καλύπτονται βασικές ιατρικές ειδικότητες λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αμεσότητα στην εξυπηρέτηση που φυσικά δεν υπάρχει. Για να κλειστεί ένα ραντεβού στα εθνικά κέντρα υγείας υπάρχει αναμονή πολλών ημερών. Και αν τύχει μια επείγουσα κατάσταση αναγκάζεται ο ασθενής να αγοράζει και τα αναλώσιμα. Όλο αυτό λειτουργεί θετικά προς τις ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες προσφέρουν μια ολοκληρωμένη ασφαλιστική κάλυψη της υγείας.

Παράλληλα παρέχουν τεχνογνωσία και δυναμική στον τομέα της υγείας, εμπειρία, τα καλύτερα μηχανήματα, γιατρούς όλων των ειδικοτήτων στα πλαίσια ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι και η δημόσια υγεία.

Πλέον θεωρείται αναγκαία η συνεργασία ιδιωτικών και δημοσίων συστημάτων υγείας για την διευκόλυνση των αναγκών των ασφαλισμένων. Επίσης μέσα από τη συνεργασία αυτή μπορούν να πραγματοποιούνται σημαντικές δωρεές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως στο παράδειγμα της Σαντορίνης. Αυτοί που έχουν ανάγκη είναι πολλοί και κάθε προσπάθεια βοήθειας είναι σημαντική. Στο δρόμο αυτό αναγκαστικά θα ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι στο μέλλον για να μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες στον τομέα της υγείας.

Ετικέτες: