Στον «αέρα» οι οδηγοί ασθενοφόρων

Καθησυχαστικός ο διοικητής του νοσοκομείου Σύρου

  • Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2014 - 06:10

Σε ένα αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον οδηγούνται οι οδηγοί ασθενοφόρων των υγειονομικών μονάδων των Κυκλάδων, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με τον διοικητική του Νοσοκομείου Σύρου από τη μία να αποδέχεται ότι πρόκειται για ''οριζόντιο μέτρο'' χωρίς διακρίσεις, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν υφίστανται απολύσεις.

Τι υποστηρίζει η διεύθυνση του νοσοκομείου Σύρου

Οι ενέργειες του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, όσον αφορά στο καθεστώς κινητικότητας των οδηγών του ΕΣΥ, θα αρκεστούν στην έγγραφη ενημέρωση των εμπλεκομένων, καθώς πλέον δεν είναι στην αρμοδιότητα του νοσοκομείου αλλά ούτε της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας η οποιαδήποτε ενέργεια.

Όπως ανέφερε στην «Κοινή Γνώμη» ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Νάξου, Γιάννης Πετράκης, το καθεστώς είναι οριζόντιο για όλους τους οδηγούς ΕΣΥ χωρίς καμία εξαίρεση νησιωτικότητας. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η εξέλιξη αυτή συζητιόταν το τελευταίο καιρό έντονα, γι’ αυτό είχαν τεθεί κάποιοι προβληματισμοί τόσο προς την υγειονομική περιφέρεια και προς το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και προς την διοίκηση του ΕΚΑΒ, έχοντας βέβαια υπ' όψιν ότι το πρόγραμμα του ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει προβλήματα. Δυστυχώς όμως δεν θα εξαιρεθούν οι οδηγοί του νομού Κυκλάδων από το προβλεπόμενο καθεστώς κινητικότητας που προωθεί η κυβέρνηση και οι κενές θέσεις θα καλυφθούν από το ΕΚΑΒ.

Όσον αφορά στον αριθμό των ατόμων που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας ο κ. Πετράκης εξήγησε ότι δεν υπάρχουν ακόμα τα ακριβή στοιχεία. Από τη Νάξο πάντως αναφέρεται ότι, σε απόλυτο αριθμό, οι ανάγκες ξεπερνούν τους 50 οδηγούς ώστε να καλυφθούν όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Στη συνέχεια ο διοικητικής του νοσοκομείου δήλωσε ότι πρόκειται για κλειστού τύπου μετακίνηση και διαβεβαίωσε ότι κανένας εργαζόμενος του ΕΣΥ δεν θα χάσει τη θέση του. Μετά το διάστημα κινητικότητας, όλες οι θέσεις θα περάσουν στην αντίστοιχη δύναμη του ΕΚΑΒ. Επίσης τόνισε ότι πάντα ήταν στις αρμοδιότητες του ΕΚΑΒ η διακομιδή των ασθενών σε όλο το Νομό και ας βοηθούσαν οι οδηγοί του ΕΣΥ, γι’ αυτό δεν τίθεται εν αμφιβόλω η μετακίνηση τους.

Εκτός των άλλων ο κ. Πετράκης επισήμανε ότι το καθεστώς κινητικότητας ορίζει το ΕΚΑΒ να καλύψει προσωρινά τα κενά έως ότου ενταχθούν οι οδηγοί του ΕΣΥ στη δύναμη του.

Τέλος οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να περιμένουν έως την Πέμπτη όπου θα είναι σε θέση οι αρμόδιοι να δώσουν ακριβή εκτίμηση της κάλυψης των θέσεων από το ΕΚΑΒ, αλλά και να ενημερώσουν σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή της ανάληψης όλης της διαδικασίας των διακομιδών στη βόρεια Ελλάδα.

Η πλευρά του σωματείου στο Νοσοκομείου Νάξου

Από την άλλη το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου δίνει τη δική του απάντηση στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να εξοντώσει τη δημόσια δωρεάν υγεία, μέσα από καθημερινές ενέργειες και τώρα μέσα από το καθεστώς διαθεσιμότητας των οδηγών, οι οποίοι είναι θύματα της βάρβαρης πολιτικής της.

Γενικότερα, τον περασμένο Νοέμβριο ο Υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, είχε δεσμευτεί δημόσια απέναντι στους εκπροσώπους σωματείων νοσοκομείων και φορέων, ότι η προβλεπόμενες από την νομοθεσία διαθεσιμότητες δεν θα ίσχυαν για τους εργαζομένους του κλάδου υγείας στα νησιά.

Δυστυχώς ο υπουργός δεν κράτησε την υπόσχεση του και τον Δεκέμρη έγινε μια πρώτη προσπάθεια να περάσουν νομοσχέδιο το οποίο θα έβγαζε σε διαθεσιμότητα περίπου 650 οδηγούς πληρωμάτων ασθενοφόρου, οι οποίοι ανήκαν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και δυναμικές μέσα από κινητοποιήσεις και στην αρχή φαινόταν ότι η κυβέρνηση είχε υποχωρήσει, αλλά τελικά μέσα από το νομοσχέδιο έκτρωμα που ψηφίστηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή.

Η διαθεσιμότητα των οδηγών και η μετακίνηση τους στο ΕΚΑΒ είναι γεγονός, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει δυσλειτουργικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί παρέμβαση ιδιωτών για να καλυφθεί το κενό. Είναι βέβαια γνωστό ότι αυτός είναι και ο στόχος της κεντρικής εξουσίας όπως αναφέρει το Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.

Το σωματείο υποστηρίζει ότι αν μέσα από το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου η κεντρική εξουσία προσπαθεί να αναβαθμίσει τον οργανισμό του ΕΚΑΒ, τότε ας προβεί άμεσα σε πρόσληψη των τριών χιλιάδων περίπου άνεργων με πιστοποίηση διασωστών από τη σχολή του ΕΚΑΒ και όχι μέσα από την απογύμνωση του ήδη μειωμένου προσωπικού των νοσοκομείων που έχουν εναπομείνει

Παράλληλα το σωματείο ενημερώνει ότι μόνο από το νοσοκομείο Νάξου τίθενται σε διαθεσιμότητα τέσσερα πληρώματα ασθενοφόρου. Μπορεί η κυβέρνηση να αναφέρει ότι οι οδηγοί που θα βρεθούν σε διαθεσιμότητα θα απορροφηθούν στο ΕΚΑΒ, αλλά δεν κάνουν σαφή την τοποθεσία μετακίνησης τους και σε περίπτωση που η μετακίνηση τους γίνει σε τοποθεσία εκτός Νάξου αυτομάτως δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Επίσης, όσον αφορά στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της περιόδου της διαθεσιμότητας, τίθεται το ερώτημα για το πώς θα καλύπτονται οι βάρδιες για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Για όλη αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη που έχει επικρατήσει, το σωματείο ανακοινώνει ότι αν δεν βρεθούν λύσεις θα προβεί στην απαίτηση κάθε νομίμου δικαιώματος ώστε να ανατραπεί η υπάρχουσα κατάσταση.