Ομαλή η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Σύρο

Στις κάλπες

Δηλώσεις επικεφαλής δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών

Ομαλά διεξήχθη στη Σύρο η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της νέα Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής του τόπου μας, με τη συμμετοχή πλήθους ψηφοφόρων, οι οποίοι συνέρρευσαν από νωρίς στα εκλογικά κέντρα του νησιού για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί της Κυριακής στις 7 ακριβώς και έκλεισαν στις 19:00, για να ξεκινήσει αμέσως μετά η καταμέτρηση των ψήφων. Στη χθεσινή πολιτική “μάχη” κατήλθαν συνολικά 1.441 δημοτικοί και 105 περιφερειακοί συνδυασμοί σε ολόκληρη τη χώρα.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι εκλογείς ανήλθαν στους 9.871.733, (με 4.779.471 εξ' αυτών άντρες και 5.092.262 γυναίκες). Εκ των 1.441 συνδυασμών που μετείχαν στις δημοτικές εκλογές, 626 είχαν συμμετάσχει και στις εκλογές του 2010, ενώ από την πλευρά των ψηφοφόρων, οι άνω των 18 ετών που ψήφισαν για πρώτη φορά ήταν 108.691, εκ των οποίων οι 55.186 ήταν άνδρες και οι 53.505 γυναίκες.

Αν. Γιαλόγλου: “Εμπιστεύομαι  την κρίση των  πολιτών”

Τα εκλογικά καθήκοντά τους άσκησαν, μεταξύ άλλων και οι επικεφαλής δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών.

Ειδικότερα, στις 11 το πρωί ο επικεφαλής του συνδυασμού “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”, Ανδρέας Γιαλόγλου προσήλθε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, δηλώνοντας “σήμερα οι Συριανοί αποφασίζουν για τον δήμαρχο και τους ανθρώπους που θέλουν να τους εκπροσωπήσουν τα υπόλοιπα πέντε χρόνια. Νομίζω ότι όλο αυτό το διάστημα είχαν τη δυνατότητα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Εμπιστεύομαι την κρίση τους”.

Γ. Λεονταρίτης: “Η κάλπη  θα αναδείξει τους πιο ικανούς”

Μισή ώρα αργότερα, ο υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων με το συνδυασμό “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, Γιώργος Λεονταρίτης, επισκέφτηκε το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, προκειμένου να ψηφίσει. Όπως υπογράμμισε, η “18η Μαΐου είναι η ημέρα των πολιτών, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης εκπληρώνουν την υποχρέωση και το καθήκον τους. Εύχομαι η κάλπη να αναδείξει τους πιο ικανούς για να πάνε το Νότιο Αιγαίο μπροστά και τα αποτελέσματα των εκλογών να φέρουν πανελλαδικά τη χώρα μας σε μία καλύτερη μοίρα”.

Γ. Δεκαβάλλας: “Θα διεκδικήσουμε τη νίκη”

Ακολούθως, στις 12 το μεσημέρι, ο υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης του συνδυασμού "Νότιο Αιγαίο - Αρχιπέλαγος Δημιουργίας" Γιάννης Δεκαβάλλας άσκησε το εκλογικό καθήκον του στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, χωρίς να κρύψει την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα. “Τις τελευταίες ημέρες έχω καθημερινά επικοινωνία με τους υποψήφιούς μας σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Το κλίμα είναι πολύ θετικό παντού. Υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι θα είμαστε πρώτος συνδυασμός όχι μόνο στο Νομό των Κυκλάδων αλλά και σε όλο το Νότιο Αιγαίο. Ωστόσο, οι εκλογές θα κριθούν σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στον επόμενο γύρο, που είναι σίγουρο ότι θα είμαστε εμείς ως πρώτος συνδυασμός και θα διεκδικήσουμε τη νίκη και μάλιστα με διαφορά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Π. Χρυσαφίδης: “Είμαστε νικητές”

Ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης ψήφισε με τη σειρά του στις 12:30 στο συγκρότημα των Λυκείων στο Μάννα Σύρου, σημειώνοντας ότι ο συνδυασμός του είναι ήδη νικητής. “Πιστεύω ότι καταφέραμε όλο αυτό το διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας να πείσουμε τον συριανό κόσμο ότι οι εκλογές αυτές είναι πολιτικές. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε νικητές, γιατί ενεργοποιήσαμε και τους άλλους συνδυασμούς να θέσουν την κοινωνική αλληλεγγύη σε πρώτο πλάνο” επεσήμανε, καταλήγοντας πως “όταν αυτοί μιλούσαν για επενδύσεις, έργα και ΕΣΠΑ, εμείς μιλούσαμε για ανθρώπινες ζωές”.

Γ. Μαραγκός: “Καινούρια πορεία για τον  τόπο μας”

Τέλος, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού “Η Σύρος που αξίζουμε” Γιώργος Μαραγκός μετέβη σε εκλογικό κέντρο στον εκλογικό οικισμό της Άνω Σύρου για να ψηφίσει. “Όπως δείχνουν τα πράγματα, η αθρόα συμμετοχή του κόσμου αποδεικνύει την επίγνωση της ευθύνης που έχουν οι συμπολίτες μας, αλλά και το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εκλογές”, τόνισε σε δηλώσεις τους στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. “Αυτό που με χαροποιεί ιδιαιτέρως, είναι η μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή από τη νεολαία μας η οποία έχει πάρει το μήνυμα και δείχνει πολύ ενεργοποιημένη. Θέλω να πιστεύω ότι η Σύρος μας από αύριο θα ανοίξει μια καινούρια πορεία και πιστεύω ότι αύριο για όλους μας στο νησί μας θα είναι μια πολύ όμορφη ημέρα”, κατέληξε.

<