Κατάργηση του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος

Νέος Ποινικός Κώδικας

Αλλαγές εκ βάθρων στη Δικαιοσύνη, βάσει το νέου Ποινικού Κώδικα, με κύριο θέμα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις, τον τρόπο αντιμετώπισης και τιμωρίας των καταχραστών δημοσίου χρήματος, ρίχνοντας «στα μαλακά» τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Μίζες και συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι», δημόσιοι λειτουργοί που εμπλέκονται σε υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, σχέσεις διαπλοκής που καλλιέργησαν οι ασκούντες δημόσια διοίκηση, προτίθεται η κυβέρνηση να μειώσει τις πιθανότητες τιμωρίας τους, όταν ανάλογα φαινόμενα συνεχώς αποκαλύπτονται, επιβαρύνοντας δημόσιους λειτουργούς.

Η επερχόμενη νομική ελάφρυνση που επιχειρείται να παραχωρηθεί στους εν λόγω καταχραστές, αφήνει υπόνοιες ως προς τη σκοπιμότητα κυβερνητικής αυτής πρόθεσης, γεγονός που δεν συνάδει με το ανελέητο κυνηγητό προς τους ιδιώτες, όταν βαρύνονται με χρέη προς το δημόσιο.

Υπό το πρόσχημα δε της ισόνομης αντιμετώπισης των πάντων, που επικαλούνται υπερασπιστές της μεταβολής του νόμου, αμφιβολίες γεννά το κατά πόσον μπορεί η σχετική ρύθμιση να υιοθετηθεί, όταν εν μέσω οικονομικής ύφεσης που βιώνει η χώρα, ανάλογες ανεξέλεγκτες τακτικές δημοσίων καταχραστών προτίθεται να αντιμετωπίζονται με ελαφρυντικά τέτοια που δεν αντιστοιχούν με τις διώξεις ιδιωτικών υποθέσεων.

Ατιμωρησία καταχραστών

Τα ευρωπαϊκά πρότυπα απονομής δικαιοσύνης επικαλείται η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, με επικεφαλής τον επίτιμο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Μακρή, η οποία συνέταξε τις συγκεκριμένες προτάσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο που κατατέθηκε στο αρμόδιο υπουργείο.

Βάσει αυτού του σχεδίου μεταβάλλονται προς το ηπιότερο οι ποινές που αφορούν σε εγκλήματα διαφθοράς, ενώ θεσπίζονται και νέα μέτρα ελαφρών ποινών όπως ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική παρακολούθηση και η κοινωφελής εργασία.

Σημείο αιχμής των προτάσεων που κατατέθηκαν αποτελεί η κατάργηση του νόμου 1608/1950 «Περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπομένων για τους καταχραστάς του Δημοσίου», που αφορά στους καταχραστές του δημοσίου χρήματος, επιφέροντας όχι μόνο την ατιμωρησία αλλά και την άμεση αποφυλάκιση των όσων έχου ήδη τιμωρηθεί.

Για μεγάλες υποθέσεις όπως των υποβρυχίων, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, των κατασκευαστικών έργων ή της Siemens, που ενδεικτικά αναφέρονται, προωθούνται και άλλες αλλαγές που θα οδηγήσουν σε ατιμωρησία τα εμπλεκόμενα δημόσια πρόσωπα, παρά την σκανδαλώδη εμπλοκή τους και την οικονομική επιβάρυνση ενός ολόκληρου λαού.

Οικονομικές απώλειες, που για να ισοσκελιστούν οδήγησαν στην επιβολή βαρύτατων φόρων, με κάποιους εκ των υπαιτίων να είναι σήμερα έγκλειστοι των φυλακών, που όμως με την προωθούμενη αλλαγή της ποινικής δικαιοσύνης άμεσα θα βρεθούν εκτός.

Αναλόγως θα αντιμετωπίζονται και οι ασκούντες διοίκηση μικρότερης κλίμακας, όπως συμβαίνει με τις συνεχώς αναδεικνυόμενες υποθέσεις των εμπλεκομένων με την αυτοδιοίκηση, που αγνόησαν το κοινό συμφέρον υπέρ του ατομικού.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είχε ήδη γνωστοποιηθεί τόσο με την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όσο και με την κατάθεση τροπολογίας για απαλλαγή των ποινικών ευθυνών αυτοδιοικητικών σχετικά με τις παραλαβές έργων που δεν συνάδουν με τις αρχικές του προκηρύξεις, η οποία όμως αποσύρθηκε λόγω του μεγέθους των αντιδράσεων που συνάντησε.

Ανάλογες απαλλαγές προβλέπονται και για τα στελέχη του εξωτερικού, που ως ισχυροί οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες προχώρησαν σε σύναψη συμβάσεων, που λειτούργησαν επιβαρυντικά κατά του ελληνικού δημοσίου.

Αυτό προκύπτει από τις προωθούμενες καταργήσεις συγκερκιμένων άρθρων του Ν. 2656/1998 «Κύρωση της Σύμβασης για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών σε διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές» και του Ν. 2802/2000 «Κύρωση της Σύμβασης περί καταπολεμήσεως της δωροδοκίας στην οποία ενέχονται υπάλληλοι των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι προτεινόμενες μετατροπές ποινών

Πέραν της κατάργησης του 1608/1050 περί καταχραστών, προτείνονται και άλλες καταργήσεις, αλλά και εναλλακτικές ποινές.

Οι προωθούμενες ποινές για τα πολιτικά πρόσωπα κάθε βαθμίδας, πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές, περιφερειάρχες και δήμαρχοι, που εμπλέκονται σε περιπτώσεις δωροληψίας, αφορούν σε κάθειρξη ως 20 χρόνια και χρηματικές ποινές από 15.000 έως 150.000 ευρώ.

Όσον αφορά στην προσβολή του πολιτεύματος αυτή τιμωρείται με φυλάκιση και συγκεκριμένα «όποιος επιχειρεί με βία ή απειλή βίας να καταλύσει, να αλλοιώσει ή να καταστήσει ανενεργό, διαρκώς ή προσκαίρως, το δημοκρατικό πολίτευμα που στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία ή θεμελιώδεις αρχές ή θεσμούς του πολιτεύματος αυτού ή να αποστερήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή αυτόν που ασκεί προεδρική εξουσία, τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση ή τη Βουλή από την εξουσία, που έχουν κατά το Σύνταγμα, τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη από 15 ως 20 χρόνια».

Για τις πράξεις βίας κατά των γραφείων πολιτικών κομμάτων προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές.

Η δωροληψία των δημοσίων υπαλλήλων βαρύνεται με ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές από 5.000 έως 50.000 ευρώ.

Για τους καταδικασθέντες έως και σε 5ετη φυλάκιση προτείνεται κοινωφελής εργασία, με απόφαση του δικαστή για τις μέρες κατ’ έτος που θα απασχοληθεί ο καταδικασθείς, οι οποίες θα κυμαίνονται από 100 ώρες το ελάχιστο, έως 240 ώρες το μέγιστο.

Προτείνεται ηλεκτρονική επιτήρηση για τους ανήλικους που έχουν καταδικασθεί για ελαφρά εγκλήματα.

Κατ' οίκον περιορισμός για καταδικασθέντες άνω των 75 ετών, μητέρες ανηλίκων ηλικίας έως 5 ετών, τετραπληγικούς, αναπήρους και ασθενείς με AIDS.

Ετικέτες: