Τροπολογία μειώνει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Πέφτει η τιμή αυξάνει η κατανάλωση

Μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να φέρει ο μειωμένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ο οποίος ορίζεται στα 230 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, έναντι των 330 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα, βάσει της σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η οικονομική δυσχέρεια ως απόρροια της βαθιάς ύφεσης, που οδήγησε τον περσυνό χειμώνα χιλιάδες νοικοκυριά να στερηθούν την θέρμανση, σε συνδυασμό με τα οξυμμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την αιθαλομίχλη κατά τους χειμερινούς μήνες, αποτέλεσαν τα κύρια φαινόμενα άμεσης συνάρτησης με το υψηλό κόστος των καυσίμων θέρμανσης.

Κύριο στοιχείο του περιορισμού της θέρμανσης των ελληνικών νοικοκυριών αποτέλεσε η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με του πετρελαίου κίνησης, απόφαση που υπαγορεύτηκε από τους δανειστές, σύμφωνα με την αιτιολόγηση της κυβέρνησης, που καθ’ όλη την περσυνή χρονιά προέβαλε σθεναρή αντίσταση στο πλήθος των αντιδράσεων πολιτικών και κοινωνικών φορέων για απόσυρση της απόφασης.

Η τροπολογία

Την τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην οποία περιλαμβάνεται μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, προς «φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού πετρελαίου» όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με ζητούμενο «την αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων», ενώ επιπλέον αναφέρεται και η «αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης λόγω χρήσης υποκατάστατων προϊόντων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα».

Πλέον με την κατατιθέμενη τροπολογία «μειώνεται από 330 σε 230 ευρώ το χιλιόλιτρο, ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) και για το φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη) θέρμανσης, που τίθενται σε ανάλωση κατά τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους».

Σύμφωνα με την αιτιολόγηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που περιλαμβάνεται στην τροπολογία κατά την χειμερινή περίοδο του 2013, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έφτασε στα 1.086.013 χιλιόλιτρα, με προκύπτουσα απώλεια εσόδων του δημοσίου της τάξης των 133.580.000 ευρώ.

Αιτιολογώντας την πρόταση της μείωσης, αναφέρεται ότι «επειδή η μείωση του ΕΦΚ αποτελεί κίνητρο, αναμένεται αύξηση του όγκου κατανάλωσης που θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της ανωτέρω απώλειας. Αν δε η αύξηση του όγκου κατανάλωσης είναι 43,5%, η απώλεια εξαλείφεται, ενώ στην περίπτωση υπέρβασης προκύπτει πρόσθετη αύξηση εσόδων από τον ΕΦΚ».

Με τα νέα δεδομένα η λιανική τιμή του καυσίμου θα διαμορφωθεί στα 1,10-1,15 ευρώ/λίτρο, έναντι των1,26 ευρώ που ήταν στα τέλη Απριλίου του 2014, ενώ για την αγορά του μέσω της επιδότησης, η πραγματική λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα πέσει στα 0,80 ευρώ/λίτρο, μειωμένη κατά 0,46 ευρώ.

Πέραν των οικονομικών στοιχείων, αιτιολογώντας τις συνέπειες που αναμένεται να προκύψουν από την παρούσα διάταξη, σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, στην τροπολογία σημειώνεται πως «με την μείωση των συντελεστών ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης και του φωτιστικού πετρελαίου, θα ωφεληθούν οικονομικά οι καταναλωτές των εν λόγω προϊόντων (οικιακή χρήση, δημόσιο, νοσοκομεία, σχολεία κ.λ.π.), καθόσον θα μειωθεί η λιανική τιμή πώλησης τους. Επιπλέον, με την εν λόγω μείωση δίνεται κίνητρο για στροφή των πολιτών στη χρήση των εν λόγω προϊόντων και στη μείωση κατανάλωσης υποκατάστατων προϊόντων που επιφέρουν ατμοσφαιρική ρύπανση. Τέλος, από την αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης των προϊόντων αυτών, προκύπτει όφελος (αύξηση πωλήσεων) σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα διακίνησης τους (εταιρείες πετρελαιοειδών, πωλητές πετρελαίου θέρμανσης, πρατήρια κ.λ.π.)».

Οι δικαιούχοι

Η αλλαγή των συντελεστών του Ειδικού Φόρου, που θα μεταβάλλει την τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, επ’ ουδενί δεν σχετίζεται με την επιδότηση που καταβαλλόταν προς τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες, η οποία και θα διατηρηθεί.

Η επιδότηση θα είναι της τάξης του 0,35 ευρώ/λίτρο και θα χορηγηθεί σε όσα νοικοκυριά πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται άγαμοι φορολογούμενοι με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, έγγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ και κατοχή αυτοκινήτου έως 3.000 κυβικών, ενώ για κάθε επιπλέον τέκνο το όριο αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ και μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον τέκνο το όριο αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.

Να υπενθυμιστεί πως το ποσό της επιδότησης ανά νοικοκυριό αφορά σε συγκεκριμένη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης, η οποία καθορίζεται βάσει της γεωγραφικής και κλιματικής ζώνης, όπως αυτές έχουν οριστεί από το αρμόδιο υπουργείο.

Οι επιδοτούμενες ποσότητες ανά ζώνη αφορούν σε 3.000 λίτρα πετρελαίου για τους κατοίκους των νομών της Α΄ ζώνης (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας), 1.800 λίτρα για τη Β΄ ζώνη (Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου), 960 λίτρα την Γ΄ Ζώνη (Νομοί Αττικής −εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού−, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας) και 600 λίτρα για την Δ΄ Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης).