Τα νέα κριτήρια της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης

Νικητής και φέτος το κρύο

Η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, που πέρυσι αποδείχθηκε ως ένα «παγωμένο» σενάριο για την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, φέτος ξεκίνησε από εχθές η διάθεση του, με μειωμένη τιμή και από πλευράς κυβέρνησης επιχειρείται αύξηση του αριθμού των επιδοτούμενων.

Το περσυνό φιάσκο της κυβέρνησης, που ευελπιστούσε σε αύξηση των εσόδων της από την αγορά πετρελαίου, μετά την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, με την κάθετη πτώση που σημειώθηκε, καθώς η πλειοψηφία των νοικοκυριών αδυνατούσε να ανταποκριθεί στα τόσο υψηλά έξοδα. Προσανατόλισε φέτος το οικονομικό επιτελείο σε διορθωτικές κινήσεις, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 15% στην τιμή του πετρελαίου, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από την τρόικα, αλλά και μεταβολή του αριθμού των δικαιούχων όπως και των κριτηρίων επιδότησης.

Με μειωμένη τιμή, σε σχέση με πέρυσι, κατά 5% περίπου, το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να φτάσει στα 1,30 ευρώ μέση πανελλαδική τιμή, με τις απομακρυσμένες περιοχές να επιβαρύνονται περισσότερο, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι μειωμένη κατά 3 λεπτά στο λίτρο.

Τα κριτήρια επιδότησης

Από εχθές ξεκίνησε η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, με το υπουργείο οικονομικών να ανακοινώνει την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, αλλά και του ποσού της σχετικής επιδότησης.

Στις 580.000 ανέρχονται τα νοικοκυριά που υπολογίζεται ότι θα επιδοτηθούν φέτος για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, με το υπουργείο οικονομικών να ανακοινώνει τα νέα διευρυμένα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος, καθώς και αύξηση του ποσού επιδότησης.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών «Η Κυβέρνηση, σε σχέση με τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2013-2014, με στόχο την ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων και την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, αποφάσισε τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων της επιδότησης να κυμανθούν ως εξής:

- άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ, από 25.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι,

- έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ, από 35.000 ευρώ που ίσχυε, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο,

- μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Τα περιουσιακά κριτήρια:

- άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας, από 150.000 ευρώ που ίσχυε,

- έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας, από 200.000 ευρώ που ίσχυε,

- το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

Όσον αφορά στο ποσό της επιδότησης αποφασίστηκε η αύξηση του ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 €/λίτρο, από 0,28 €/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Το υπουργείο εκτιμά ότι «από το συνδυασμό της διεύρυνσης των ως άνω κριτηρίων, προκύπτει ότι περίπου 580 χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Για όσους συμπολίτες μας λάβουν το εν λόγω επίδομα η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1€/λίτρο) περίπου, δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε προ της περυσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχοντας πλήρη επίγνωση των προβλημάτων ρευστότητας των ελληνικών νοικοκυριών, προχωρά στη θέσπιση άμεσης προκαταβολής ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται, στους συμπολίτες μας που θα υποβάλλουν με βάση τα κριτήρια αυτά τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους».

Χωρίς θέρμανση και φέτος

Παρά τις διορθωτικές ρυθμίσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, η βαθιά οικονομική ύφεση που έχει πλήξει το σύνολο των πολιτών δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς αυξημένα παρουσιάζονται τα ποσοστά όσων και φέτος αδυνατούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, παρά τον βαρύ χειμώνα που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα πλήξει τη χώρα.

Το κόστος αγοράς πετρελαίου είναι απαγορευτικό για τουλάχιστον το 44%, δηλαδή 200.000 των νοικοκυριών, ποσοστό που θα έχει αυξητική τάση, όπως κατέγραψε έρευνα της «Opinion» η οποία έγινε για λογαριασμό της Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής.

Αν και η έρευνα διεξήχθη σε περιοχές του Λεκανοπεδίου, είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί σε όλη τη χώρα, εξανεμίζοντας τις κυβερνητικές προσδοκίες για αύξηση των εσόδων παρά τις θετικότερες ρυθμίσεις των κριτηρίων επιδότησης.

Με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να γυρίζει την πλάτη στο πετρέλαιο και να προσανατολίζεται σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, αναλόγως πάντοτε του κόστους, αρκετοί είναι αυτοί που θα μείνουν και φέτος χωρίς θέρμανση, αυξάνοντας το περσυνό ποσοστό που κυμάνθηκε στο 34%, δηλαδή περίπου 160.000 νοικοκυριά.