4.000 hotspots σε 304 δήμους έως τα μέσα του 2015

Τα πρώτα 4,000 hotspots σε 304 δήμους της χώρας, θα είναι έτοιμα έως τα μέσα του 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υποδομών, ως μέρος του έργου, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης των πολιτών στο διαδίκτυο.

Η αρχική φάση του έργου, η οποία υπολογίζεται να κοστίσει 15 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνει το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού, του λογισμικού διαχείρησης, των υπηρεσιών εγγύησης και συντήρησης του δικτύου, καθώς επίσης και τα λειτουργικά έξοδα έως 31 Οκτωβρίου του 2015.

Η επιλογή των wi-fi hotspots έγινε έπειτα από υπόδειξη των ίδιων των δήμων, οι οποίοι συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα και αφορά 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, όπως και 200 χώρους λιμένων και μαρινών.

Σε επόμενη φάση, η οποία αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα, θα ενταχθούν στο δίκτυο σημεία ειδικού ενδιαφέροντος και χωροθέτησης μεγάλης έκτασης, όπως πάρκα, λιμάνια, αρχαιολογικοί χώροι κ.α.

Όσον αφορά στις Κυκλάδες, στην πρώτη φάση εντάσσονται οι Δήμοι Ανάφης, Άνδρου, Θήρας, Κέας, Κύθνου, Μήλου, Σικίνου, Σίφνου, Τήνου, Αντιπάρου, Νάξου, Πάρου, Κιμώλου, Μυκόνου, Σύρου-Ερμούπολης, Ιητών, Φολεγάνδρου και Αμοργού.

Για την δωρεάν παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο, οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται από τα wi-fi hotspots, για χρονικό διάστημα έως 30 λεπτά, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία. Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί ταυτόχρονα περίπου 40 έως 50 χρήστες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών, το συγκεκριμένο έργο «αποτελεί το μεγαλύτερο έργο διεθνώς σε επίπεδο κάλυψης χώρου και τα αποτελέσματα του αναμένεται να αποτελέσουν καλή πρακτική για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».