Με ισχυρή προστασία η διεξαγωγή των παρελάσεων

Κάγκελα παντού

Υπό τον φόβο των αποδοκιμασιών των πολιτών και της πάσης φύσεως έκφρασης διαμαρτυριών, οι πολιτικοί εκπρόσωποι όχι μόνο αποφεύγουν να παρίστανται στις εκδηλώσεις των εθνικών επετείων, αλλά επιζητούν όλο και μεγαλύτερη προστασία, με τις αστυνομικές δυνάμεις να υπερτερούν αριθμητικά των όσων μετέχουν στις παρελάσεις και τα σιδερένια κιγκλιδώματα να αποτελούν τον μόνιμο διάκοσμο των παρελάσεων.

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αποτέλεσαν και φέτος το κεντρικό θέμα του εορτασμού της εθνικής επετείου, με τις παρελάσεις να περιορίζονται στο ένα τρίτο ή και ακόμα λιγότερο, του χρόνου τους, με τους θεατές απόντες και τους επισήμους κρυπτόμενους πίσω από

την ισχυρότατη αστυνομική προστασία.

Μία νέα εικόνα εορτασμών, που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλοιώνοντας τόσο την εικόνα όσο και το νόημα του εορτασμού, καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά στην παρουσία και την συμμετοχή των πολιτών.

Δυσαρέσκεια στη Θεσσαλονίκη

Με τους επισήμους να παρακολουθούν αποκλεισμένοι υπό την ασφάλεια των σιδερένιων κιγκλιδωμάτων τις παρελάσεις, εορτάστηκε και φέτος η εθνική επέτειος, με την μεγάλη παρέλαση της Θεσσαλονίκης να διαρκεί μόλις 15 λεπτά.

Ενώ κάθε χρόνο ο κόσμος πλημμύριζε σε όλο το μήκος των χιλιομέτρων της παραλιακής οδού της Θεσσαλονίκης, όπου διεξαγόταν η μεγάλη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, φέτος περιορίστηκε κατά πολύ, με τους επισήμους να βρίσκονται υπό τον αποκλεισμό μιας ισχυρότατης αστυνομικής προστασίας.

Όλα τα μέτρα ελήφθησαν υπό τον φόβο των επεισοδίων, που κράτησαν και ολόκληρη τη δύναμη της αστυνομίας σε επιφυλακή.

Χαρακτηριστικός ήταν ο σχολιασμός του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος διερωτήθηκε «Γιατί τις κάνουμε τις παρελάσεις; Για να τις βλέπουμε μεταξύ μας; Γίνονται που γίνονται, αν δεν τις βλέπει ο κόσμος, τι νόημα έχει;».

Ενοχλημένος εμφανίστηκε από τα μέτρα προστασίας και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος μετά το τέλος της παρέλασης, δήλωσε ότι «τόσο κατά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όσο και κατά την μαθητική παρέλαση τα μέτρα ήταν υπερβολικά και απαράδεκτα. Τα μέτρα αυτά δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με την ουσία του τριημέρου. Οφείλουν όλοι να σεβαστούν το γεγονός ότι οι Θεσσαλονικείς πρέπει ανεμπόδιστα να συμμετέχουν και να εορτάσουν την τριπλή εορτή της Θεσσαλονίκης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η οποία ανέφερε πως «Οι παρελάσεις ή θα σταματήσουν, ή να φύγουν τα κάγκελα. Αλλιώς δεν έχει νόημα να παρελαύνουν τα παιδιά για τα πέντε άτομα που βρίσκονται στην εξέδρα».

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, οι ένστολοι αστυνομικοί έφτασαν περί τους 2.000 άνδρες, η έντονη παρουσία των οποίων επανάφερε στο προσκήνιο τις συζητήσεις για την κατάργηση των παρελάσεων.

Υπό κλοιό και η παρέλαση της Αθήνας

Αντιστοίχως στην Αθήνα, η παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα έμοιαζε περισσότερο με παρωδία καθώς μετείχαν σε αυτή μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολείων, με τους πολίτες να παρακολουθούν σε μεγάλη απόσταση από την εξέδρα των επισήμων.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, η σχετική απόφαση ελήφθη για να υπάρξει χρονικός περιορισμός της παρέλασης, η οποία τελικά ολοκληρώθηκε αισίως στα 35 λεπτά.

Για το γεγονός του αποκλεισμού των πολιτών στα άκρα των οδών στην αρχή και το τέλος της παρέλασης, εκφράστηκαν εντονότατες αντιδράσεις των γονέων των μαθητών που μετείχαν.

Έντονη η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, ενώ περισσότερες από 10 κλούβες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την πλατεία Συντάγματος.

Για όσους υποχρεώθηκαν, για επαγγελματικούς λόγους, να καλύψουν το γεγονός, έπρεπε να έχουν λάβει διαπίστευση από τον Δήμο Αθηναίων, την οποία στη συνέχεια έπρεπε να επιδείξουν κατά τον διπλό αστυνομικό έλεγχο.

Πέραν των ισχυρών μέτρων, ήρθε και ο κακός συντονισμός από στελέχη του υπουργείου Παιδείας να προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος θα έπρεπε να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην επίσημη δοξολογία για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, χωρίς όμως αυτό να έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του. Για το γεγονός, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την ενόχληση και την οργή του, διατάσσοντας την διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

Πάντως και ο ίδιος από την πλευρά του εξέφρασε την ευχή να μην υπάρξει άλλη χρονιά με τόσο αστυνομοκρατούμενη παρέλαση, ενώ αναφέρθηκε και σε κάποιους που διαφωνούν χωρίς όμως να τους κατονομάσει.

Ετικέτες: