Συνάντηση του νέου υπουργού Ναυτιλίας με τους ακτοπλόους

Ακτοπλοΐα σε νέες βάσεις

Θετική χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνάντηση του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, με το Προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που αφορούν τον κλάδο της ακτοπλοΐας.

Από την πλευρά του προέδρου του ΣΕΕΝ, Μιχάλη Σακέλη, υπήρξε ενημέρωση προς τον υπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της ακτοπλοΐας και τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Οι ακτοπλόοι εξέφρασαν την άποψη πως η τουριστική υποστήριξη και η ανάπτυξη των νησιών εξυπηρετείται θετικά από τον κλάδο, ο οποίος όμως πρέπει να υποστηριχθεί με συγκεκριμένες κινήσεις για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην οικονομική κάμψη που παρουσίασε τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει οδηγήσει σε συσσώρευση οικονομικών υποχρεώσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου, πέραν των όποιων αιφνιδιασμών, τάχθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός, με ζητούμενο την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων σε ότι αφορά στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αλλά και του κλάδου της επιβατηγού ναυτιλίας.

Ο κ. Δρίτσας ενημέρωσε τους ακτοπλόους ότι πρόκειται να υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο, η οποία όμως θα επέλθει κατόπιν ανοιχτής διαβούλευσης, ώστε υπό νέο πρίσμα να εξεταστεί η οριακή κατάσταση στην οποία έχει φτάσει το συγκεκριμένο ακτοπλοϊκό μοντέλο.

Να υπενθυμιστεί ότι επανειλημμένως, ο νέος υπουργός, ακόμα και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, είχε αναφερθεί στην προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ για εφαρμογή ενός δημόσιο σχήματος στην ακτοπλοΐα, το οποίο θα επιλύσει άμεσα τα προβλήματα ακτοπλοϊκών συνδέσεων που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά, που βρίσκονται πέραν της σφαίρας ενδιαφέροντος των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Οφειλές που οδηγούν σε επίσχεση εργασίας

Κατά την συνάντηση, τέθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό και το θέμα των οφειλόμενων αμοιβών προς τα πληρώματα, ζητώντας από τους ακτοπλόους να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατόν την επίλυση του.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η οικονομική εκκρεμότητα της εταιρείας ΛΑΝΕ προς το πλήρωμα του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος», με συσσωρευμένες οφειλές πολλών μηνών.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς την εταιρεία, για κάλυψη των οικονομικών της υποχρεώσεων της προς το πλήρωμα, δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση με αποτέλεσμα να υπάρχει προσανατολισμός στην έκφραση πιο έντονων αντιδράσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, προθεσμία έως σήμερα έχει θέσει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) στην ακτοπλοϊκή εταιρεία ΛΑΝΕ, για την εξόφληση των οφειλόμενων στους ναυτικούς του πλοίου, ενημερώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση τα μέλη της Ένωσης θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει στον αέρα το προγραμματισμένο για σήμερα δρομολόγιο του πλοίου για Μήλο, Θήρα, Ανάφη, Ηράκλειο, Σητεία, Κάσο, Πηγάδια, Διαφάνη, Χάλκη, Ρόδο, ενώ έχει υπάρξει προειδοποίηση και για ανάλογες κινήσεις της Ένωσης προς και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες, που δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ετικέτες: