Πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα της «λίστας» Βαρουφάκη

Ολοταχώς για μερική συμφωνία

Τα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη διαμορφώνουν τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σήμερα προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο και με το οποίο η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να επιτύχει μία ενδιάμεση συμφωνία ώστε να υπάρξει μερική εκταμίευση από την δόση των συνολικά 7,2 δις ευρώ που εκκρεμούν, με την ελπίδα να υπάρξει η συναίνεση των δανειστών.

Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο εμπεριέχει όλες τις κυβερνητικές προτάσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, θα τύχει αναλυτικής συζήτησης στο Brussels Group, με σκοπό να υπάρξει μία σταδιακή συμφωνία για την μερική χρηματοδότηση της χώρας, την στιγμή που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας στην κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της.

Η ενημέρωση που ακολούθησε μετά την συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, κατέστησε σαφές πως στο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, και αφορούν στα εργασιακά θέματα, το ασφαλιστικό, τα «κόκκινα» δάνεια και οι συντελεστές ΦΠΑ.

Υπουργικές τοποθετήσεις

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις επί του θέματος, του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, όπως και του υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευ. Τσακαλώτου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, που ανήκουν στην ομάδα διαπραγμάτευσης.

Ο Γ. Βαρουφάκης επεσήμανε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν «δικές μας πρωτοβουλίες κι ελπίζω να συμφωνηθούν με τους θεσμούς. Εάν συμφωνήσουμε, αυτό μπορεί να είναι η βάση για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία», συμπληρώνοντας ότι «θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά για μια έντιμη συμφωνία».

Εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών τονίστηκε ότι «Η διαπραγμάτευση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Από τις πιο περίπλοκες διαπραγματεύσεις», όμως επανέλαβε ότι «σεβόμαστε τις διαδικασίες και τους εταίρους, αλλά έχουμε λαϊκή εντολή να αλλάξουμε τη φιλοσοφία ενός προγράμματος που έχει αποτύχει».

Δήλωσε πως ουσιαστικά πρόκειται για μέτρα στα οποία υπάρχει ήδη συμφωνία, λέγοντας ότι «Κινούμαστε προς την κατεύθυνση μιας σταδιακής συμφωνίας. Θα θέλαμε να είναι άμεση και απότομη αλλά προτιμούμε να είμαστε ρεαλιστές. Θεωρούμε εύλογο να υπάρξει συμφωνία σε όσα συμφωνούμε», και κατέληξε λέγοντας «θα συμβιβαστούμε, αλλά δεν θα βγούμε συμβιβασμένοι από αυτήν την διαπραγμάτευση».

Από την πλευρά του ο Ευ. Τσακαλώτος είπε ότι «Συνεχώς μαθαίνουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη μας», φράση που πολλοί χαρακτήρισαν ως «άδειασμα» του υπουργού Οικονομικών, συμπληρώνοντας όμως ότι «Συλλογικές οι νίκες και οι επιτυχίες, συλλογικά και τα λάθη. Τα πράγματα είναι πιο συντονισμένα. Έτσι δουλεύουμε, έτσι θα συνεχίσουμε, με συλλογικότητα. Η κυβέρνηση είναι ενωμένη, η διαπραγματευτική ομάδα είναι ενωμένη» και κατέληξε ότι «εμείς θα πάρουμε αποφάσεις που εκτιμάμε ότι μπορούν να περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή το Υπουργικό Συμβούλιο».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι «Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου. Αυτή είναι η επιδίωξή μας», ενώ για τη νέα πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης είπε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολύ-επίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, Euro Working Group και τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτήν την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό».

Τα μέτρα του νομοσχεδίου

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί σχετικά με την αύξηση των κρατικών εσόδων και τα οποία σχετίζονται με την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και την επιπλέον φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, χωρίς την λήψη κανενός υφεσιακού μέτρου, όπως επανειλημμένως έχει διευκρινιστεί.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο αφορούν στην διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία όμως θα αυξηθεί για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ ή θα υπάρξει επιβολή έκτακτου φόρου για του κατόχους υψηλής ακίνητης περιουσίας.

Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, πισίνες και σκάφη, με στόχευση την είσπραξη 20 εκ. ευρώ.

Μεταβολές που θα επιφέρουν αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, με τη λοταρία των αποδείξεων, τις ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ, την χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ αντί για μετρητά σε νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων, προσβλέποντας σε συνολική αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 600 εκ. ευρώ.

Επίσης θα καταστεί υποχρεωτική η ψηφιοποίηση των συναλλαγών όσον αφορά και στις πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων κ.λ.π., που θα γίνεται μέσω τραπεζών ή καρτών, αντικαθιστώντας και εδώ τα μετρητά.

Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού, με προσδοκώμενα έσοδα 250 εκ. ευρώ.

Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης ενισχύοντας την ανεξαρτησία κινήσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Λειτουργία του περιουσιολογίου και online πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων κατά των έλεγχο των φορολογουμένων που ερευνώνται για φοροδιαφυγή.

Αλλαγές στο ποινολόγιο της Εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις.

Δημοπράτηση τηλεοπτικών συχνοτήτων για την έκδοση τηλεοπτικών αδειών, προσβλέποντας σε έσοδα 350 εκ. ευρώ.

Είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και την επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, στοχεύοντας σε έσοδα 50 εκ. ευρώ.

Αλλαγή των κριτηρίων για πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, τα οποία θα είναι αυξημένα σε σχέση με τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ετικέτες: