Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. ανασκεύασε το αίτημα για εξίσωση του δημαρχιακού με τον βουλευτικό μισθό

Η επίκριση οδήγησε στην αναδίπλωση

Η προκλητική απαίτηση για εξίσωση των μισθών των Δημάρχων με των βουλευτών, κατόπιν της εκδήλωσης των αρνητικών εντυπώσεων και σχολιασμών που προκάλεσε, υποχρέωσε σε αναδίπλωση τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., Γιώργο Πατούλη, ο οποίος ήταν και αυτός που κατέθεσε το σχετικό αίτημα στον πρωθυπουργό.

Με επιστολή που απέστειλε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, με κοινοποίηση της και στον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, την προηγούμενη Τρίτη (11-8-2015) ο πρόεδρος του συλλογικού οργάνου των Δήμων, ζητούσε η μισθοδοσία των Δημάρχων να συνδεθεί με την αντίστοιχη των Βουλευτών.

Σαφώς ο κ. Πατούλης λειτούργησε εξ ονόματος όλων των δημάρχων της χώρας, όπως εκ της θέσεως του ορίζεται, εκθέτοντας στο σύνολο τους, τους αιρετούς του Α’ βαθμού αυτοδιοίκησης, ενώ η εν λόγω κίνηση έρχεται να προστεθεί στα ατοπήματα του προέδρου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το εν λόγω αίτημα της Κ.Ε.Δ.Ε. αποτέλεσε την αιτία δημιουργίας αλγεινών εντυπώσεων και ανάπτυξης δυσμενών σχολίων, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της να ανασκευάσει τα λεγόμενα του, μέσω νέας ανακοίνωσης, η οποία μόνο θυμηδία μπόρεσε να προκαλέσει.

Σαφείς διατυπώσεις

Η νέα ανακοίνωση του προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. έρχεται να διαψεύσει τα δικά του γραφόμενα, ενώ απροσχημάτιστα προσβάλει τη νοημοσύνη των πολιτών, καθώς η στοιχειώδης γνώση της ελληνικής και η σαφήνεια διατύπωσης του αρχικού αιτήματος, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.

Από τον τίτλο και μόνο της επιστολής «Θεσμική ισότητα ανάμεσα στην Κεντρική Εξουσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», καθίσταται σαφές το αίτημα εξίσωσης των αποδοχών που ζητά ο κ. Πατούλης.

Συγκεκριμένα, στην αρχική επιστολή προς τον πρωθυπουργό αναφερόταν αυτολεξεί το αίτημα «ζητάμε να επανεξετάσετε το καθεστώς της μισθοδοσίας των Δημάρχων και προτείνουμε αυτός να συνδεθεί με τον αντίστοιχο των Βουλευτών».

Η εν λόγω απαίτηση γίνεται περισσότερο συγκεκριμένη όταν αναφέρεται πως «Συγκεκριμένα, προτείνεται:

•η εξίσωση των αποδοχών των Δημάρχων με αυτές του Βουλευτή, όπως άλλωστε συμβαίνει παντού στην Ευρώπη, σε Δήμους με πάνω από 50.000 κατοίκους,

•η λήψη του 80% του μισθού του βουλευτή, σε Δήμους με 10.000–50.000 κατοίκους,

•η λήψη του 60% του μισθού του βουλευτή σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων».

Προς επίρρωση των προαναφερόμενων, χρησιμοποιήθηκε η βαρύτητα των ευθυνών που φέρουν οι Δήμαρχοι συγκριτικά με τους βουλευτές, αναφέροντας ότι «Η πρόταση αυτή, πέρα από την προαναφερθείσα εφαρμογή της στην Ευρώπη, στηρίζεται τόσο στο γεγονός ότι οι Δήμαρχοι της χώρας έχουν τη μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση (δεδομένης της εκλογής τους από το 50% + 1 των ψήφων των τοπικών κοινωνιών), όσο και στο ότι παράλληλα, η υπογραφή ενός Δημάρχου ενέχει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες από αυτήν ενός Βουλευτή».

Όσον αφορά δε στις αμοιβές των συμμετεχόντων σε επιτροπές και θεσμικά όργανα, αναφέρεται κατηγορηματικά πως όσο θα ισχύει η αμοιβή για τις αντίστοιχες λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, αυτό θα πρέπει να ισχύσει και σε επίπεδο Δήμων. «Αναλογικά, εφόσον αμείβονται οι επιτροπές της Βουλής, θα πρέπει να αμείβονται και οι ανάλογες επιτροπές των Δήμων, καθώς και τα Δημοτικά τους Συμβούλια. Εάν όμως, αποφασίσετε τη μη αμοιβή των εν λόγω επιτροπών, είναι αυτονόητη και λογική η ανάλογη μη αμοιβή των επιτροπών των Δήμων και των Δημοτικών Συμβουλίων. Ό,τι ισχύει δηλαδή για όλη τη Δημόσια Διοίκηση, να ισχύει και για τους Δήμους».

Σε ολόκληρη την επιστολή δεν υπάρχει κανένα αίτημα περικοπής των αμοιβών των επιτροπών της Βουλής, καθώς κάτι τέτοιο ξεπερνά τις αρμοδιότητες και τον ρόλο των αυτοδιοικητικών, που δεν νομιμοποιούνται να προβαίνουν σε ανάλογες υποδείξεις προς την κυβέρνηση.

Τέλος, ο εκπρόσωπος των Δημάρχων, στην προσπάθεια του να μειώσει το μέγεθος της έντονης δυσαρέσκειας που προκλήθηκε από την απαίτηση που διατύπωσε, επεχείρησε μία αναστροφή ρόλων στοχοποιώντας όσους τόλμησαν να ασκήσουν κριτική, ειρωνευόμενος όποιον «καλοπροαίρετα» προχώρησε σε μία απλή ανάγνωση και βασική κατανόηση των γραφόμενων στην επιστολή του.

Το πλήρες κείμενο της νέας ανακοίνωσης της Κ.Ε.Δ.Ε.

«Δημοκρατική μισθολογική ισοτιμία και εθελοντισμό, όπου χρειάζεται, σε όλες τις βαθμίδες Διοίκησης ζητούν οι Δήμαρχοι

Με αφορμή παρανοήσεις δημοσιευμάτων στον Τύπο σχετικά με την πρόταση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για την εξίσωση βουλευτικού και δημαρχικού μισθού, ξεκαθαρίζουμε ότι:

Ως Δήμαρχοι δεν ζητούμε «βουλευτικό μισθό» όπως «καλοπροαίρετα» κάποιοι μεταφράζουν από την επιστολή μας. Προτείνουμε μισθολογική εξίσωση των Δημάρχων πόλεων άνω των 50.000 κατοίκων και των Βουλευτών με μειώσεις των αποδοχών του συνόλου του πολιτικού προσωπικού εφόσον χρειάζεται στο επίπεδο των εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η Δημοκρατία είναι Ισότητα». Ζητούμε ισότιμη μεταχείριση σε όλες τις βαθμίδες Διοίκησης, στην Κεντρική Διοίκηση αλλά και στην Αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Εφόσον δεν αμείβονται εδώ και πολλά χρόνια τα μέλη των Επιτροπών, Οικονομικών και Ποιότητας των Δήμων, αλλά ούτε και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, αυτονόητα θα πρέπει έτσι να συμβαίνει και για τα μέλη των Επιτροπών της Βουλής.

Καλούμε, λοιπόν, τη Νομοθετική Εξουσία να δείξουν έμπρακτα ότι σέβονται το πολιτικό σύστημα, ως οφείλουν, και ότι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες των πολιτών και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Ζητούμε, όσο ισχύουν τα μνημόνια, να ισχύσει και η πρόταση μας με αναπροσαρμογή των αμοιβών του συνόλου του πολιτικού προσωπικού, ισότιμα.

Ζητούμε να συμβάλλουμε όλοι στην εθνική προσπάθεια. Εάν χρειάζεται και εθελοντικά, όπως εξάλλου πράττει εδώ και χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού με μη αμειβόμενους δημοτικούς συμβούλους και με αμισθί περίπου τους μισούς Αντιδημάρχους, ενώ διαθέτουν 24 ώρες το 24ωρο την προσωπική τους ευθύνη για να στηρίξουν την τοπική τους κοινωνία.

Πρέπει ισότιμα, Βουλευτές και Δήμαρχοι, να συμβάλλουμε για να μπορέσει η χώρα να βγει από τα αδιέξοδα αλλά και αυτοδίκαια να επικρατήσει η Δικαιοσύνη στους λειτουργούς του πολιτικού συστήματος».

Ετικέτες: