Συμμαχίες και νέα δυναμική στα συλλογικά όργανα των Δημάρχων

Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση

Σε μέγα ζήτημα της αυτοδιοίκησης αναδεικνύεται η μάχη της επικράτησης των δημάρχων στα συλλογικά τους όργανα, σε ένα παιχνίδι ενοποίησης ή αποσκίρτησης από συγκεκριμένες πολιτικές τακτικές, με κορύφωση την ανάδειξη των επίσημων οργάνων εκπροσώπησης τους αρχικώς των ΠΕΔ και εν συνεχεία της ΚΕΔΕ, με τα δημιουργούμενα «μπλοκ» των αυτοδιοικητικών να επιχειρούν την συγκέντρωσης της μεγαλύτερης δυνατής δύναμης.

Οι εκλογές ανάδειξης των δυνάμεων εκείνων που θα αναλάβουν τον ηγετικό ρόλο στην ΚΕΔΕ, έχουν αρχίσει να απασχολούν τους αιρετούς από το τέλος των εκλογών του Μαΐου και μετά, με το παιχνίδι των εντυπώσεων να δυναμώνει μέρα με την ημέρα και τα ονόματα όλο και περισσότερων δημάρχων να φιγουράρουν στις λίστες των φατριών.

Δεν λείπουν και τα ονόματα των περισσότερων δημάρχων των νησιών των Κυκλάδων, που φαίνεται να συγκλίνουν στο σύνολο τους προς μία κατεύθυνση, αυτή του κινήματος που δημιουργήθηκε και εμφανίζεται να διεκδικεί δυναμικά την εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ.

Με ισχυρές παρασκηνιακές κινήσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε εκλογική διαδικασία, και έντονες διαβουλεύσεις, επιχειρείται η επικράτηση της μίας ή της άλλης πλευράς, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει η δυναμική που θα καταγραφεί στις εκλογές των ΠΕΔ

Δημιουργία συμμαχιών

Στην αρχικώς δημιουργούμενη κίνηση των δημάρχων Καμίνη και Μπουτάρη, των μεγάλων Δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, ήρθε να αντιπαρατεθεί η κίνηση 60 δημάρχων από ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι προχώρησαν στη δημιουργία «κινήματος ανατροπής για την αυτοδιοίκηση», το οποίο συγκεντρώνει μέρα με την ημέρα και την μεγαλύτερη υποστήριξη.

Έτσι ο αριθμός των δημάρχων υποστηρικτών έφτασε στους 115, σύμφωνα με λίστα που δημοσιοποιήθηκε εχθές, με κάποιους όμως από αυτούς να δηλώνουν ανενημέρωτοι για το γεγονός.

Το «κίνημα» των δημάρχων στοχεύει στην μεταβολή του ρόλου της αυτοδιοίκησης, με αναβάθμιση του θεσμικού της ρόλου, προκειμένου «να καταστεί η Αυτοδιοίκηση ουσιαστικός συν-διαμορφωτής της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Κι όχι ζητιάνος της Κεντρικής Εξουσίας και των Περιφερειών».

Συστήνεται ως ανεξάρτητη πρωτοβουλία, μακριά από κομματικές δεσμεύσεις και εξυπηρέτηση κομματικών συσχετισμών και ως προς αυτό είναι ακόμα νωπές οι μνήμες της βραδιάς των εκλογών με τον αποχρωματισμό του εκλογικού χάρτη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όντας στην πλειοψηφία τους οι διεκδικητές της αυτοδιοίκησης δήλωναν ανεξάρτητοι.

Το μανιφέστο του κινήματος
Με πρώτιστη προτεραιότητα την αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμού μέσα από την αναβάθμιση της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, η ανεξάρτητη αυτή πρωτοβουλία, με ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας, καλείται από την 1η Σεπτεμβρίου να δώσει λύσεις σε σοβαρά ζητήματα, από τα οποία εξαρτώνται οι τύχες των τοπικών κοινωνιών.

Όπως υπογραμμίζεται, το σημερινό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από διαρκή περικοπή θεσμοθετημένων πόρων και υποχρηματοδότηση σε συνδυασμό με τις μεταφερόμενες προς τους δήμους αρμοδιότητες, ένταση των κοινωνικών προβλημάτων, που οδηγούν στην ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών χωρίς επαρκή οικονομική στήριξη και έλλειψη προσωπικού που συμβάλλει στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Με τη σύσταση του κινήματος, οι συμμετέχοντες δήμαρχοι εκφράζουν την ανάγκη για ανατροπές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πολιτών, αλλά και να αναβαθμίσουν το κύρος του θεσμού που υπηρετούν.

Αξιοποιώντας την εμπειρία των παλαιότερων κι εκμεταλλευόμενοι την όρεξη και την ορμή των νεοεκλεγέντων στελεχών, το Κίνημα θα είναι ένας ισότιμος συνομιλητής που θα διατυπώνει και θα προωθεί υπεύθυνες θέσεις και απόψεις, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, θα στηρίζει τις αναγκαίες για την έξοδο της χώρας από την κρίση μεταρρυθμίσεις και θα κατοχυρώνει την ανεξαρτησία του θεσμού απέναντι στην κεντρική εξουσία και τις επιλογές του Υπουργείου Εσωτερικών. Ανάμεσα στις προτεραιότητες του Κινήματος περιλαμβάνονται η διασφάλιση της οικονομικής ανεξαρτησίας των Ο.Τ.Α. και η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού πλαισίου για τους Ο.Τ.Α., με συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, αλλά και τους πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Παράλληλα, οι δήμαρχοι δηλώνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν δράσεις για την προώθηση της χρήσης και άλλων “χρηματοδοτικών εργαλείων” όπως ΣΔΙΤ, Συμβάσεις Παραχώρησης, Ομόλογα Έργων. Επιπλέον, είναι έτοιμοι να αναλάβουν πρωτοβουλία για να ανοίξει ένας μεγάλος πολιτικός και κοινωνικός διάλογος, ώστε τα κόμματα να διατυπώσουν ξεκάθαρα τις απόψεις και θέσεις τους για το ρόλο του θεσμού και τους τρόπους που θα επιτευχθεί η αναβάθμιση του.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι πέρα από τη διασφάλιση της λειτουργίας των υφιστάμενων κοινωνικών δομών και προγραμμάτων, θα διεκδικήσουν την ανάληψη νέων ρόλων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της πρόληψης της υγείας, μέσα από την αναζήτηση συνεργασιών με φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για τους πολίτες.

Για το λόγο αυτό έχει διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αρχών, θέσεων και διεκδικήσεων, που υπηρετούν το στόχο για μια θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Καταλήγοντας, προτρέπουν τους υπόλοιπους δημάρχους να συμμετάσχουν στην ανεξάρτητη πρωτοβουλία τους, ώστε «όλοι μαζί να πάνε την Αυτοδιοίκηση μπροστά με σοβαρότητα, χωρίς άναρθρες φωνές και λαϊκισμούς».

Οι αυτοδιοικητικοί των Κυκλάδων

Στις διαδικασίες αυτές μετέχουν και οι Δήμαρχοι των νησιών των Κυκλάδων, με τα ονόματα των περισσότερων εξ αυτών να εμφανίζονται στη λίστα που δημοσιοποιήθηκε, αφήνοντας όμως αμφιβολίες στο κατά πόσον υπήρξε σχετική τους ενημέρωση ή απλώς θεωρήθηκε δεδομένη η συμμετοχή τους.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται και το όνομα του νεοεκλεγέντος δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, ο οποίος δήλωσε πως δεν έχει ενημερωθεί σχετικώς, πέραν της όποιας διαφωνίας ή συμφωνίας του με την εν λόγω κίνηση.

Χωρίς να αποκλείεται η όποια περαιτέρω στάση του, αυτό που αναμένει είναι μία σχετική ενημέρωση από τους συναδέλφους του πρωτεργάτες αυτού του «κινήματος» ώστε κατόπιν να μπορέσει αν τοποθετηθεί και δημοσίως.

Σε ανάλογη αναμονή βρίσκονται και αρκετοί εκ των υπολοίπων δημάρχων των Κυκλάδων, με τους οποίους ακόμα δεν έχουν γίνει οι σχετικές επαφές, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι ερωτήθηκαν και συμφώνησαν εξ αρχής.

Ετικέτες: