Υπό την απειλή ακραίων κινητοποιήσεων οι οικονομικές διεκδικήσεις των Δημάρχων

Με αντιπολιτευτικό λόγο

Απαντήσεις και δεσμεύσεις προοπτικής θεσμικών αλλαγών από τον αρμόδιο υπουργό

Οι διεκδικήσεις για την αύξηση των περιορισμένων πόρων της αυτοδιοίκησης αποτέλεσαν το κύριο θέμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών να δεσμεύεται για ριζική θεσμική αλλαγή που θα αποδώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αυτοδιοίκηση.

Σε ετοιμότητα κινητοποιήσεων οι Δήμαρχοι της χώρας, όπως ανακοίνωσαν στη Γενικής Συνέλευση της ΚΕΔΕ, απαιτώντας «να μπει τέλος στη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων και να αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία».

Με ακραίες ενέργειες επιλέγουν οι Δήμαρχοι της χώρας να ασκήσουν την μέγιστη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο των οικονομικών τους διεκδικήσεων, ο βαθμός έντασης των οποίων απέχει κατά πολύ από την συνήθη πρακτική που ακολουθούσε η ΚΕΔΕ προ της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, παραβρέθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, ενώ παρόντες και οι αυτοδιοικητικοί ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Ν. Τράκας, ο πρόεδρος της ΠΟΠ –ΟΤΑ Μ. Δαρδαμάνης και όλοι οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.

Οι οικονομικές διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ

Το αίτημα αύξησης των πόρων της αυτοδιοίκησης διατυπώνεται στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ, με παράλληλες αναφορές στις επαπειλούμενες έντονες κινητοποιήσεις τις οποίες προαναγγέλλουν οι Δήμαρχοι της χώρας.

Εκ μέρους της ΚΕΔΕ καταγγέλθηκε πως οι ανελαστικές δαπάνες των δήμων ανέρχονται στα 3,5 δις ευρώ, ενώ η πρόβλεψη βάσει του υπό ψήφιση προϋπολογισμού για την κάλυψη τους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ανέρχεται στα 2,5 δις, δηλαδή 1 δις ευρώ λιγότερα.

Συμπληρώνεται πως «είναι δεδομένη και απώλεια εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη για όλους τους Δήμους, λόγω της αδυναμίας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Σύμφωνα με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης η μείωση σε ποσοστό άνω του 60% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και η κατά 85% μείωση της ΣΑΤΑ που αφορά στις χρηματοδοτήσεις των μικρών έργων, αποτυπώνουν την συνολική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Εκ μέρους της ΚΕΔΕ υποστηρίζεται πως για την επόμενη χρόνια οι αποδόσεις πόρων στους Δήμους προβλέπεται να είναι κατά 50% μειωμένες από όσα η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει, αναφέροντας ότι «Αυτό θα προκαλέσει απώλεια εσόδων άνω των 2,5 δισ. ευρώ μόνον για την επόμενη χρονιά, που έρχονται να προστεθούν στα περισσότερα από 10 δισ. των προηγούμενων ετών».

Όσον αφορά στις οφειλές προς τους Δήμους, σημειώνεται πως από τα προϋπολογισμένα ποσά του 2015 έχει αποδοθεί στους Δήμους το 70% από το σύνολο των χρηματοδοτήσεων.

Στο ψήφισμα γίνεται αναφορά και στην αφαίρεση θεσμοθετημένων πόρων των Δήμων όπως η απαλλαγή των παραχωρησιούχων του Δημοσίου από την καταβολή ανταποδοτικών τελών, η αφαίρεση του τέλους χρήσης βοσκότοπων από τους Δήμους και παραχώρησή του στις Περιφέρειες, η κατάργηση του φόρου ζύθου και των τελών διαφήμισης, κλπ.

Συμπληρώνεται δε πως «οι πόροι του Πράσινου Ταμείου ενώ έπρεπε να διατίθενται στους Δήμους, για τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ισορροπίας, διατίθενται για την αποπληρωμή του χρέους και δεν επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες».

Επίσης «Μειώνονται διαρκώς οι πόροι για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το 2015 θα δοθούν στους Δήμους 555 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα και το 2016 590 εκατομμύρια, γεγονός που αποκλείει κάθε δυνατότητα για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων».

Βασική διεκδίκηση εκ μέρους της ΚΕΔΕ είναι «να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 8,5% του ΑΕΠ».

Υπουργικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη Γενικής Συνέλευση της ΚΕΔΕ, διατύπωσε την βούληση του για έναν «ουσιαστικό, συγκεκριμένο διάλογο χωρίς περιστροφές», διευκρινίζοντας προς τους δημάρχους πως «εγώ δεν θα επιτρέψω να γίνω καραγκιόζης απέναντι σας. Ότι λέω είναι συμβόλαιο», ενώ ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες μια μία ριζική θεσμική αλλαγή στην αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση.

Σε ότι έχει σχέση με τις οφειλές του κράτους προς την αυτοδιοίκηση είπε ότι «εκταμιεύονται 108 εκ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν ένα τρίμηνο της ΣΑΤΑ και ένα τρίμηνο από τα Παρακρατηθέντα των Δήμων, στις 8 Δεκεμβρίου θα διανεμηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιπλέον 230 εκ. ευρώ, που θα περιλαμβάνουν άλλους τέσσερις μήνες από τα Παρακρατηθέντα κι όλες τις οφειλές των ΣΑΤΑ και 21 του μηνός αποπληρωμή και όλων των υπολοίπων ποσών που εκκρεμούν για την Αυτοδιοίκηση από τον τρέχοντα προϋπολογισμό».

Ειδικά για τον προϋπολογισμό του 2016 είπε πως δεν υπάρχουν -για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- μειώσεις στα ποσά για την Αυτοδιοίκηση σε σχέση με το 2015, τονίζοντας ότι «Το Υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει κατανομή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για γεγονότα συγκυριακά που έχουν να κάνουν με τις κακοκαιρίες και τις επιπτώσεις σε νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους. Ήδη στείλαμε, άμεσα, 3 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκλήθηκαν από άσχημες καιρικές συνθήκες και η προσπάθεια θα συνεχιστεί».

Για τις θεσμικές αλλαγές τις οποίες προανήγγειλε, σημείωσε ότι προγραμματίζεται ένα «νέο ριζικό αναπτυξιακό θεσμικό πλαίσιο στην τοπική αυτοδιοίκηση», επισημαίνοντας πως «αυτοδιοίκηση και ΥΠΕΣΔΑ μπορούν από κοινού να οικοδομήσουν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα έχει ως στόχο την οικοδόμηση ενός επιτελικού κράτους με πολυεπίπεδες εξουσίες όπου δεν θα υπάρχουν επικαλύψεις, θα μειώνει δραστικά τη γραφειοκρατία, θα θεσπίζει μηχανισμούς που με δίκαιο τρόπο θα διοχετεύουν τα αναπτυξιακά προγράμματα, εξαλείφοντας τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, και θα προωθεί την αλληλέγγυα οικονομία, στην οποία η Αυτοδιοίκηση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ειδική αναφορά έκανε και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, λέγοντας ότι «Πάμε σε έναν νέο εκλογικό νόμο, πιο δίκαιο για την κατανομή της ψήφου. Πιο δίκαιο σε ότι αφορά τις Περιφέρειες, έναν εκλογικό νόμο με λιγότερους, ενδεχομένως, βουλευτές. Για να μπορέσει ο πολίτης να νιώσει ότι έχει λόγο στα δημόσια πράγματα».

Όσον αφορά στο θέμα των προσλήψεων που έθεσαν οι αυτοδιοικητικοί, ο υπουργός ανέφερε πως «Στόχος είναι να εξετασθεί η δυνατότητα κάλυψης εξειδικευμένων αναγκών στους Δήμους από το υπόλοιπο των εκκρεμών προσλήψεων του 2015, οι οποίες ανέρχονται σε 1.500. εργασίας. Σχετικά με τους 8μηνίτες συμβασιούχους (ορισμένου χρόνου), δώσαμε παράταση μέχρι το τέλος του 2016» και κάλεσε τους Δήμους να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που έχουν για πρόσληψη αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ετικέτες: