Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους

Κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΥΑ
  • Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:10

Νέα δεδομένα στις μειώσεις ή απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη θέτει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, μέσω του οποίου αυξάνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων.

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή διευρύνονται οι κατηγορίες δικαιούχων μειωμένων δημοτικών τελών, ενώ οι ΔΕΥΑ μπορούν να θεσπίζουν μειωμένα τιμολόγια τελών ή απαλλαγή από αυτά σε νέες κατηγορίες πολιτών.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 19 του νομοσχεδίου μειωμένα δημοτικά τέλη και φόρους ή απαλλαγή από αυτούς, δικαιούνται οι άποροι, τα ΑΜΕΑ, οι τρίτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι μακροχρόνια άνεργοι κ.λ.π.

Επίσης ρυθμίζονται εκ νέου τα θέματα αναφορικά με τη θέσπιση από τις ΔΕΥΑ ειδικών μειωμένων τιμολογίων, τελών ή και απαλλαγή από αυτά, για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων συνταξιούχοι, νέοι επαγγελματίες κ.λ.π.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 19 του νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» αναφέρεται:

«1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 202 του ν. 3463/2006 (Α΄114) αντικαθίσταται ως εξής: «3. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του πρώτου κεφαλαίου του ν. 4320/2015 (Α΄29), όπως εκάστοτε αυτοί ορίζονται με τις υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 5 του ίδιου νόμου. Με την ίδια απόφαση μπορεί να τίθενται και εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση της ως άνω μείωσης ή απαλλαγής».

2. Η παράγραφος 12 του άρθρου 10 του ν. 4071/2012 (Α΄85) αντικαθίσταται ως εξής: «12. Το διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α. μπορεί να θεσπίζει ειδικό τιμολόγιο, μειωμένα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης ή και πλήρη απαλλαγή από αυτά για τις ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών με βάση ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια. Στις ευπαθείς αυτές ομάδες εντάσσονται ιδίως, αλλά όχι αποκλειστικά, οι κατηγορίες που αναφέρονται στο άρθρο 202 παρ. 3 του ν. 3463/2006 (Α΄114), όπως εκάστοτε ισχύει.

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α. μπορεί να θεσπίζει ειδικό τιμολόγιο, μειωμένα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης ή και πλήρη απαλλαγή από αυτά και για νέους επαγγελματίες έως τριάντα πέντε (35) ετών, το πολύ για πέντε (5) χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, με εξαίρεση τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι κατά τα ανωτέρω αποφάσεις εγκρίνονται από το οικείο δημοτικό συμβούλιο».