Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά με τους Τροικανούς

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και συγχώνευση τραπεζών

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που παίρνει πάνω του τη διαπραγμάτευση, με τους εκπροσώπους της Τρόικας, θεωρώντας ότι το «κλειδί» είναι το Δημόσιο. Σε αυτή την κατεύθυνση ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα με την «κόκκινη» γραμμή ότι δεν υπάρχει περιθώριο για τη λήψη νέων μέτρων, ωστόσο πρέπει να ξεπεραστεί το «αγκάθι» της κινητικότητας.

Αντικατάσταση των επίορκων με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisis.gr, η κυβέρνηση ζήτησε την αντικατάσταση των 1000 επίορκων- που οι εκπρόσωποι της τροίκας απαιτούν την απομάκρυνσή τους, με ισάριθμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα στην κοινωνία, αλλά να καλυφθούν και συγκεκριμένα κενά με εξιδεικευμένο προσωπικό.

Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη πρόταση είχε απορριφθεί αρχικά από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη γεγονός που αποδεικνύει, ότι πλέον ο υπουργός βρίσκεται σίγουρα στην απομόνωση της διαπραγμάτευσης και επιπλέον αποτελεί «κόκκινο πανί», παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ότι δεν τίθεται ζήτημα απομάκρυνσης του υπουργού.

Απολύσεις έως το τέλος του 2014, 25.000 ατόμων

Η δε τριμερής φέρεται να επιμένει σε συγκεκριμένο και πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τις απολύσεις 25.000 ατόμων έως το τέλος του 2014, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και το πλάνο της διαθεσιμότητας.

Εν τω μεταξύ και η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο αποτελεί το «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην εκταμίευση των 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ που αποτελούν το «υπόλοιπο» του περασμένου Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα στο Eurogroup της 13ης Μαΐου.

Σαμαράς προς Βενιζέλο- Κουβέλη: «Αγκάθι» οι απολύσεις στο Δημόσιο

Παράλληλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, για να τους ενημερώσει για τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικα, ξεκαθάρισε ότι «αγκάθι» στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης παραμένει η κινητικότητα στο Δημόσιο.

Η εμπλοκή στις συζητήσεις προκύπτει επειδή, οι εκπρόσωποι της τρόικας παραμένουν αμετακίνητοι στην απαίτηση για συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Συγχώνευση Εθνικής- Eurobank

Όσον αφορά στην προωθούμενη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank, η τρόικα εκφράζει προβληματισμούς για το μέγεθος του νέου τραπεζικού ιδρύματος, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τυχόν αύξηση του κόστους ανακεφαλαιοποίησης θα επιβαρύνει το δημόσιο.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ένας πυλώνας που θα απορροφήσει το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τη νέα Proton Bank. Μεγαλύτερη αισιοδοξία για επίτευξη λύσης, υπάρχει για το τέλος ακινήτων.