Συνάντηση της υπουργού Τουρισμού με τους Περιφερειάρχες

Για το θεαθήναι

Παραμονή της τουριστικής περιόδου θυμήθηκε η Όλγα Κεφαλογιάννη τον συντονισμό δράσεων
  • Συνάντηση για το συντονισμό δράσεων σε περιφερειακό επίπεδο με στόχο την προώθηση του τουρισμού, είχε χθες το πρωί στα γραφεία της ΕΝΠΕ, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη με τους Περιφερειάρχες Αττικής, Δυτικής Ελλάδος, Θεσσαλίας, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.
  • Η κ. Κεφαλογιάννη δέχθηκε τα πυρά του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, ο οποίος τόνισε ότι αυτή τη συνάντηση θα έπρεπε να είχε γίνει από τον περασμένο Φλεβάρη και όχι το Μάιο μήνα, μία ανάσα πριν από την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα των αρμοδιοτήτων, καθώς και την επιτακτική ανάγκη να μεταφερθούν στις Περιφέρειες.

    Μάλιστα στα θέματα που έθεσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ήταν και εκείνο της κατάργησης των γραφείων του ΕΟΤ στα νησιά και της μεταφοράς τους στον Πειραιά, αποσπώντας τη δέσμευση, ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει.

    Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

    Μια από τα ίδια

    Με τον πρόεδρο της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, αλλά και τους Περιφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, Δυτικής Ελλάδας,Θεσσαλίας,Στερεάς Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, συναντήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία της ΕΝΠΕ, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, προκειμένου να συζητήσουν τη συνεργασία που πρέπει να έχουν για την τουριστική προβολή της χώρας.

    Οι Περιφερειάρχες έθεσαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές περιοχές και έχουν σχέση με τη συνολική εικόνα που θα αποκομίσει το μεγάλο - όπως αναμένεται - κύμα τουριστών. Επισημάνθηκε δε από όλους, η ανάγκη να υπάρξει συνοχή και συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε οι τουρίστες να γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές της χώρας.

    Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., ο οποίος σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πληροφορίες, κράτησε για άλλη μια φορά ήπια στάση και δεν ύψωσε το ανάστημά του, μίλησε για συμπόρευση, αλλά και για ένωση δυνάμεων. «Μαζί θα συμπορευθούμε στη μεγάλη εθνική προσπάθεια της αξιοποίησης του τουρισμού που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Όλοι μαζί ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα θετικά, να ελαχιστοποιήσουμε τα αρνητικά, ώστε η χώρα μας να αποκομίσει το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος. Με συνοχή και συντονισμό όλων των φορέων θα καταφέρουμε ουσιαστικό κέρδος στη πραγματική οικονομία, δηλαδή αύξηση του ΑΕΠ και πολλές θέσεις εργασίας. Aυτός είναι ο στόχος μας», είπε ο κ. Σγουρός.

    Δεν έκρυψε το θυμό του

    Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, ο οποίος δεν έκρυψε το θυμό του για τη συγκεκριμένη συνάντηση, αλλά και για τα αποτελέσματα αυτής. Όπως είπε, “φτάσαμε στο Μάιο, για να συναντηθούμε με την αρμόδια υπουργό Τουρισμού, κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μήνες. Θα έπρεπε η κ. Κεφαλογιάννη να είχε επισκεφτεί την Περιφέρειά μας, η οποία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του τουρισμού και προσφέρει πολλά σε αυτόν τον τομέα, από τον Φλεβάρη”.

    Ο κ. Μαχαιρίδης στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μίλησε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα απευθυνόμενος προς την κ. Κεφαλογιάννη, τονίζοντας ότι δεν έχει ανταποκριθεί σε καμία πρόσκληση της Περιφέρειας να παραβρεθεί σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, προκειμένου να αναπτύξει το όραμα του υπουργείου για τον τουρισμό. “Υπάρχουν προβλήματα στα αεροδρόμια, στα λιμάνια και δεν είναι δυνατόν το υπουργείο να σφυρίζει αδιάφορα και τουλάχιστον στις τουριστικές Περιφέρειες να μη γίνονται ανάλογες συσκέψεις, προκειμένου να ξέρουμε που βαδίζουμε”.

    “Δεσμεύτηκε για τα γραφεία των ΕΟΤ”

    Ο Περιφερειάρχης έθεσε στην υπουργό το θέμα των αρμοδιοτήτων του τουρισμού και την επιτακτική ανάγκη αυτές να μεταφερθούν στις Περιφέρειες. “Της είπα ότι εφόσον θέλετε να μειώσετε τις περιφερειακές υπηρεσίες, που κακώς γιατί κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσετε εάν θέλετε κράτος συγκεντρωτικό με μακρύ βραχίωνα, εκείνη μου απάντησε ότι το υπουργείο Τουρισμού δεν έχει προτείνει την κατάργησή τους, αλλά ήταν μια πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών”.

    Για τα φλας των δημοσιογράφων

    Συμπερασματικά, η χθεσινή συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού σχολιάστηκε στους διαδρόμους της ΕΝΠΕ, ποικιλοτρόπως. Κάποιοι, οι οποίοι έτσι και αλλιώς “γλύφουν” με τη στάση τους την εξουσία, έμειναν ενθουσιασμένοι, άλλοι όμως, όπως ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου έφυγε με γλυκόξινη γεύση.

    «Είναι δυνατόν να κάνουμε συνάντηση για τον τουρισμό το Μάιο, όταν όλος ο προγραμματισμός έπρεπε να γίνει από το χειμώνα;», ρώτησαν τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και την Όλγα Κεφαλογιάννη, οι Περιφερειάρχες, αλλά από ότι όλα δείχνουν η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε για τα φλας των δημοσιογράφων και μόνο, διότι δε συζητάς στο παρά πέντε για ενιαία προβολή. “Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”, λέει ο σοφός λαός και έχει απόλυτο δίκιο.