Στις 15/9 η προθεσμία για την υποβολή Ε9 για ακίνητα και αγροτεμάχια

Η ώρα του ενιαίου φόρου ακινήτων

  • Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Στις 15 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων να οριστικοποιήσουν τη δήλωση ακινήτων Ε9 από την οποία θα υπολογιστεί ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που για πρώτη φορά θα επιβληθεί και σε αγροτεμάχια.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών στα τέλη Ιουνίου, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2013, ενώ για τα ακίνητα των νομικών προσώπων έως τις 30 Νοεμβρίου. Για αποβιώσαντες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Για νομικά πρόσωπα, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., διακοπή εργασιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013.

Κατηγορίες υπόχρεων

Υπόχρεοι στην υποβολή στοιχείων ακινήτων Ε9 για το 2013 είναι οι εξής:

α) Νομικά πρόσωπα, τα οποία υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 για όλα τα ακίνητα που είχαν στην κατοχή τους την 1.1.2013 και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία αυτών, ανεξάρτητα εάν είχαν μεταβολές ή όχι μέσα στο 2012.

β) Φυσικά πρόσωπα με εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα και αγροτεμάχια, ανεξαρτήτως εάν έχουν μεταβολές μέσα στο έτος 2012. Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει επικαιροποιήσουν υποχρεωτικά τα στοιχεία που αφορούν στα αγροτεμάχια μέχρι 15.9.2013. Κατά την οριστικοποίηση της δήλωσης για την επικαιροποίηση των αγροτεμαχίων τους, θα πρέπει επίσης υποχρεωτικά να συμπληρώσουν και τον αριθμό παροχής ρεύματος της Δ.Ε.Η. σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που διαθέτουν ανεξάρτητα εάν μεταβάλλουν στοιχεία των ακινήτων αυτών. Εφόσον υφίστανται μεταβολές και στα ακίνητα μέσα στο 2012, θα πρέπει να δηλωθούν και αυτές.

γ) Φυσικά πρόσωπα με εμπράγματα δικαιώματα μόνο σε ακίνητα (όχι αγροτεμάχια) τα οποία έχουν μεταβολή μέσα στο έτος 2012. Τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα αφού ολοκληρώσουν τις μεταβολές των ακινήτων, θα πρέπει να συμπληρώσουν υποχρεωτικά και τον αριθμό παροχής ρεύματος της Δ.Ε.Η. σε όσα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα διαθέτουν.

Φυσικά πρόσωπα με εμπράγματα δικαιώματα μόνο σε ακίνητα (και όχι αγροτεμάχια) τα οποία δεν έχουν μεταβολή μέσα στο 2012, δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια καθώς δεν είναι υπόχρεα σε υποβολή δήλωσης ακινήτων για το έτος 2013. Δεν χρειάζεται δηλαδή να οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση μέσα από την εφαρμογή της ΓΓΠΣ.

Μόνο ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, για το έτος 2013 η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet. Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει να εισέρχεται στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και να δηλώσει τυχόν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία του που πραγματοποιήθηκαν εντός του περασμένου έτους. Ταυτόχρονα, πρέπει να οριστικοποιηθεί ή, σε όποιες περιπτώσεις αυτό είναι αναγκαίο, να τροποποιηθεί η εικόνα της εκτός σχεδίου μη δομημένης ακίνητης περιουσίας που αφορά σε εκτός σχεδίου και οικισμού χωράφια, οικόπεδα, λατομεία, βοσκοτόπια κ.λπ.

Μέσω της εφαρμογής, δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) για τα έτη 2010 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί.

Αναλυτικός οδηγός και διευκρινίσεις

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της (www.gsis.gr) αναλυτικό οδηγό με οδηγίες χρήσης της εφαρμογής. Βάσει αυτού, οι υπόχρεοι καθοδηγούνται από το πρώτο μέχρι το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της δήλωσης.

Επιπλέον, στο πεδίο «Ενημέρωση/Βοήθεια» της ιστοσελίδας, οι χρήστες μπορούν να βρουν απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματά τους. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται πλέον ατομικά από κάθε φυσικό πρόσωπο, γι’ αυτό και δεν επιτρέπονται μεταβολές σχέσης κατά την υποβολή δήλωσης Ε9. Οι μεταβολές σχέσης (έναρξη ή διακοπή έγγαμης σχέσης κ.λ.π.) θα πρέπει να δηλώνονται οπωσδήποτε στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Σε ό,τι αφορά στη σύζυγο, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet, θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων της, χρησιμοποιώντας για την πρόσβαση στο Taxisnet το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου της, εφόσον υπάρχει έγγαμη σχέση στο υποσύστημα Taxis - Μητρώο. Από την ημερομηνία όμως που είτε η σύζυγος αποκτήσει δικούς της κωδικούς πρόσβασης, είτε δηλωθεί διακοπή ή διάστασης της έγγαμης σχέσης στο υποσύστημα Taxis - Μητρώο, δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της με τη χρήση των κωδικών του συζύγου. Όσον αφορά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων των ανήλικων τέκνων, εφόσον από τα μηχανογραφικά τηρούμενα στοιχεία προκύπτει ποιος είναι ο υπόχρεος γονέας βάσει του άρθρου 7 του ΚΦΕ, η δήλωση Ε9 θα υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου με τους κωδικούς πρόσβασης του υπόχρεου γονέα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθείται διαδικασία πιστοποίησης νέου χρήστη στο TAXISnet. Τα δε ενήλικα προστατευόμενα τέκνα σε περίπτωση που δεν έχουν δικούς τους κωδικούς πρόσβασης, θα πρέπει να πιστοποιηθούν ως χρήστες στο taxisnet και δεν μπορούν να υποβάλουν με τους κωδικούς πρόσβασης του υπόχρεου γονέα.