Χωρίς σαφή θέση για την κινητικότητα των υπαλλήλων, κατέληξε η συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

Ήξεις αφήξεις

Με ψήφισμα ολοκληρώθηκε χθες η θυελλώδης έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ΚΕΔΕ.

Η ΚΕΔΕ ζητά την απορρόφηση όλων των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και καμία παρέμβαση στην οργάνωση και στις δομές των Δήμων, παρά μόνο την εφαρμογή της εθελοντικής κινητικότητας. Επίσης, τάχθηκε κατά της αλλαγής του εκλογικού συστήματος.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στους συμμετέχοντες από την έντονη παρουσία των δεκάδων δημοτικών αστυνομικών και άλλων κλάδων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ενώ ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α, απέρριψε ευθύνες προς τους Δημάρχους για τη στάση που κρατούν με το θέμα της διαθεσιμότητας.

Πάντως η ΚΕΔΕ ενώ ζητά την απορρόφηση των εργαζομένων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, δεν ξεκαθάρισε αλλά και δεν πήρε σαφή θέση για τον τρόπο που αυτό μπορεί να γίνει, ενώ συνάμα δεν έβαλε κανένα φραγμό για την περαιτέρω εφαρμογή του μέτρου.

Η απόφαση

Με ψήφισμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης η ΚΕΔΕ, εκφράζει μεταξύ άλλων την η αντίθεση των αιρετών, τόσο για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξής τους, όσο και για τη διάσπαση των Δήμων.

Επίσης, η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ τονίζει ότι ο εξορθολογισμός στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οδήγησε σε πλεόνασμα 754 εκατ. Ευρώ, της δίνει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να απαιτήσει από την κυβέρνηση, ώστε να μη γίνουν άλλες περικοπές πόρων και παρεμβάσεις στις δομές και το προσωπικό των δήμων.

Επίσης, οι αιρετοί είναι αντίθετοι με οποιαδήποτε επιπλέον παρακράτηση πόρων από τους ΚΑΠ.

Ζητούν δε την απορρόφηση όλων των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και καμία παρέμβαση στην οργάνωση και στις δομές των Δήμων παρά μόνο την εφαρμογή της εθελοντικής κινητικότητας, όπως ακριβώς προτάθηκε από την ΚΕΔΕ και χωρίς τις δήθεν «εγγυήσεις», που στην ουσία ακυρώνουν το μέτρο.

Προτείνουν

- Όχι στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών και στη διάσπαση των Δήμων.

- Καμία επιπλέον παρακράτηση πόρων από τους ΚΑΠ.

- Την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου με τις ρυθμίσεις που πρότεινε η ΚΕΔΕ, για επίλυση των προβλημάτων που συνδέονται με τη λειτουργία, τη διαφάνεια και τη γραφειοκρατία στους Δήμους, με την καταστατική θέση των αιρετών και των εργαζόμενων, καθώς και με τις οικονομικές υποχρεώσεις τρίτων προς τους Δήμους, συνεκτιμώντας τις συνθήκες που διαμόρφωσε η κρίση.

- Απορρόφηση όλων των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα (Σχολικοί Φύλακες και Δημοτικοί Αστυνομικοί).

- Ενσωμάτωση των έντεκα αλληλεπικαλυπτόμενων και αντιφατικών μεταξύ τους ελέγχων, σε έναν ουσιαστικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο και εντός των συνταγματικών πλαισίων έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας.

- Καμία παρέμβαση στην οργάνωση και στις δομές των Δήμων, παρά μόνο η εθελοντική κινητικότητα, όπως ακριβώς προτάθηκε από την ΚΕΔΕ, χωρίς τις δήθεν «εγγυήσεις», που στην ουσία ακυρώνουν το μέτρο.

- Στο πλαίσιο του Νέου ΕΣΠΑ, να δημιουργηθεί ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ύψους 2,5 δις € με δικαιούχους τους Δήμους, για έργα τοπικής υποδομής.

- Αύξηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου από το 2,5% στο 10%, αφού πρόκειται για τοπικό ανταποδοτικό τέλος που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

- Συνέχιση ένταξης έργων στο ΕΦΔ – ΕΕΤΑΑ μέχρι της συνολικής απορρόφησης του εγκεκριμένου ποσού από το ΕΣΠΑ.

- Όχι στην συρρίκνωση και κατάργηση των μονάδων υγείας, ΕΟΠΥΥ, στους δήμους της χώρας.

- Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν την Ρόδο και την Ψέριμο, ζητούμε από την Κυβέρνηση να επιτελέσει το καθήκον της, διαθέτοντας τις απαιτούμενες πιστώσεις για την αποκατάσταση των υποδομών και την ανακούφιση των πληγέντων.

Το Συνέδριο διαπιστώνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πέτυχε, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, να εξορθολογίσει τα οικονομικά της, παρουσιάζοντας πλεόνασμα 754 εκ. ευρώ και συμβάλλοντας σημαντικά ώστε η χώρα μας να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με άλλους όρους. Αυτό δίνει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να απαιτήσει από την Κυβέρνηση ώστε να μη γίνουν άλλες περικοπές πόρων και παρεμβάσεις στις δομές και το προσωπικό των δήμων.

“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υλοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ότι τώρα είναι η ώρα της ουσιαστικής αποκέντρωσης, είναι η ώρα των μεγάλων ρήξεων με το συγκεντρωτικό μοντέλο οργάνωσης του Κράτους. Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Για αυτό ζητά την έναρξη ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε επίλυση όλων των προαναφερόμενων θεμάτων. Το συνέδριο ζητά από την Κυβέρνηση να σταματήσει τις αποσπασματικές παρεμβάσεις σκοπιμότητας και το πολιτικό σύστημα να στηρίξει και όχι να υπονομεύει την Αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση”, αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα.

“Η ευθύνη βαραίνει τους Δημάρχους”

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξάχθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, με δεκάδες δημοτικούς υπαλλήλους να βρίσκονται εντός, αλλά και εκτός της αίθουσας, και να διαμαρτύρονται για την ένταξή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Το κλίμα οξύνθηκε όταν στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Θέμης Μπαλασόπουλος, ο οποίος τόνισε πως, η ευθύνη για τη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων, βαραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους δημάρχους. Η δήλωση αυτή του Θέμη Μπαλασόπουλου προκάλεσε το χειροκρότημα των σχολικών φυλάκων, αλλά και την αντίδραση των δημάρχων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, ζήτησε από τον κ. Μπαλασόπουλο να ανακαλέσει την τοποθέτησή του, λέγοντας του πως, όποια δικαστική διαμάχη των σχολικών φυλάκων έχει κερδηθεί μέχρι σήμερα, οφείλεται σε ενέργειες δημάρχων.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. όχι μόνο δεν ανακάλεσε, αλλά συνέχισε την καταγγελία του, ρίχνοντας τις ευθύνες στη συνέχεια και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάνοντας λόγο για «επιλεκτική» συμπεριφορά, καθώς οδηγοί που ανήκαν στο υπουργείο και τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με ειδική ρύθμιση, θα τοποθετηθούν σε νέες υπηρεσίες.

Ετικέτες: