Σε πρώτο πλάνο η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα τέθηκε στη χθεσινή συνάντηση εργασίας που οργάνωσαν τα τα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης επισημάνθηκαν τα θετικά στοιχεία που θα υπάρξουν τόσο για την εξέλιξη του κλάδου, όσο και για την εθνική οικονομία. Στην ομιλία της, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ότι η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού δύναται να εμπλουτίσει το εγχώριο τουριστικό προϊόν συμβάλλοντας παράλληλα στην εισροή εσόδων, στον εκσυγχρονισμό του τομέα υγείας, την απασχόληση και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Κατέστησε δε σαφές ότι στόχος του υπουργείου είναι η Ελλάδα μέσα από την ανάπτυξη μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό να καθιερωθεί πολύ σύντομα στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής σκηνής. Ειδικότερα, η υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ως χώρα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού διαθέτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, υποδομές στον τουρισμό και την υγεία, επιστήμονες και επαγγελματίες με επάρκεια.

Υψηλή εξειδίκευση και ποιότητα

Όπως ανέφερε, κλειδί σε όλη την αλυσίδα της δραστηριότητας είναι η υψηλή εξειδίκευση, η ποιότητα και οι ανταγωνιστικές τιμές. Εξήγησε μάλιστα πως από τη σωστή πληροφόρηση και την ορθή παροχή ιατρικών υπηρεσιών, μέχρι την ορθή μετά-ιατρική φροντίδα, τη διατροφή, τη διαμονή, τη μετακίνηση, οι υπηρεσίες πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου και συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Κατόπιν υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Υγείας, δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς παροχής πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίοι λειτουργούν νομίμως και παρέχουν συνολικά ή κατά τμήμα ή μονάδα ιατρικές υπηρεσίες θα μπορούν να εγγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού που θα τηρεί ο ΕΟΤ.

Για να εγγραφούν στο μητρώο οι πάροχοι, θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι από φορέα εξειδικευμένο στην πιστοποίηση παροχής υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα – και ασφαλισμένοι για ζητήματα επαγγελματικής ευθύνης.

Ο πάροχος θα ελέγχεται από το αρμόδιο για την εποπτεία του όργανο και θα διαγράφεται από το μητρώο εφόσον δεν πληροί τις πιο πάνω προϋποθέσεις. Όπως τονίστηκε, ρόλος και των δύο υπουργείων, σε αυτό το πρώτο στάδιο, είναι η συνδρομή όλων των παρόχων, ιατρικών και τουριστικών, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους. Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι η μεγαλύτερη ωφέλεια για τον ελληνικό τουρισμό θα προκύψει από τον ίδιο τον επισκέπτη ασθενή, ο οποίος θα διαδώσει την ιατρική και τουριστική του εμπειρία, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του από την ιατρική φροντίδα που του παρεσχέθη.