Αντίδραση του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το χρονικό περιθώριο καταχώρησης των αλλαγών των ωραρίων εργασίας

Επιχειρηματίες με το χέρι στο πληκτρολόγιο

“Εκθέτει και τους συνεπείς εργοδότες σε λάθος ή αστοχία” δηλώνει ο Γ. Τσακίρης

Τον πολλαπλασιασμό της γραφειοκρατίας που “πνίγει” την επιχειρηματικότητα έρχεται να στηλιτεύσει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης, αποστέλλοντας επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στα ωράρια των υπαλλήλων των επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να καταχωρούνται ακόμη και την ίδια ημέρα που αυτές λαμβάνονται.

Επισημαίνοντας πως, η εν λόγω απόφαση θα θέσει ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο στους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα έχουν υποχρέωση να βρίσκονται κυριολεκτικά με το χέρι στο πληκτρολόγιο ώστε να είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, τονίζει πως, επιβάλλεται να υπάρξει επανεξέταση του ζητήματος, δεδομένης της “φύσης” κυρίως των επισιτιστικών ή εποχιακών τουριστικών επιχειρήσεων.

Να δηλώνεται η αλλαγή σε χρόνο ντε τε

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της παρέμβασης, ο κ. Τσακίρης αναφέρει πως, ορμώμενος από δημοσιεύματα στον Τύπο, ενημερώθηκε πως, το Υπουργείο Εργασίας, “προτίθεται να τροποποιήσει, για μια ακόμα φορά, τον τρόπο καταχώρησης - δήλωσης των αλλαγών ή τροποποιήσεων του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας”. Εξήγησε δε, πως, με άξονα τη διάταξη που προωθείται για ψήφιση, θα ορίζεται, - σύμφωνα με τα ανωτέρω δημοσιεύματα - πως “Σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρίσει στο Πληροφοριακό Σύστημα “Εργάνη” της υποπαραγράφου ΙΑ.3 της παραγράφου Ι.Α. του άρθρου πρώτου του νόμου 4152/2013 (ΦΕΚ Α 107) συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού ως προς τα μεταβληθέντα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της ημέρας αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους. Από τη δημοσίευση του παρόντος κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται”.

“Κατανοείστε τις απαιτήσεις, προέρχεστε από περιοχή εξόχως τουριστική”

Βάσει των ανωτέρω, ο πρόεδρος του ΞΕΕ, σημείωσε ότι προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό αυτή η απόφαση, καθώς όπως διευκρινίζει, “αναρωτιόμαστε πώς θα αντεπεξέλθουν οι συνάδελφοι που ασχολούνται με επισιτιστικές ή εποχιακές επιχειρήσεις, στις οποίες λόγω της φύσης της εργασίας αλλά και των συνεχών αλλαγών στα ωράρια, στο προσωπικό κλπ., θα βρεθούν σε πλήρη αδυναμία εφαρμογής της εν λόγω υποχρέωσης, αφού θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι και να προσπαθούν να συμπληρώσουν τις αλλαγές στην Εργάνη”.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Βρούτση, υπογράμμισε παρακάτω πως, “Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας των τουριστικών και επισιτιστικών επαγγελμάτων, ειδικά εσείς που προέρχεστε από μια περιοχή εξόχως τουριστική, όπου η ροή της εργασίας είναι σε σημαντικό βαθμό απρόβλεπτη και παράλληλα ιδιαίτερα εποχιακή. Πιστεύουμε και στηρίζουμε την προσπάθεια του υπουργείου σας για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής αλλά πρέπει και το Υπ. Εργασίας να λαμβάνει υπόψη του και τις επιπτώσεις που έχουν οι αποφάσεις του στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες του χώρου”.

Παράλληλα με την αποτελεσματικότητα και το κόστος

Καταλήγοντας στην επιστολή του, ο Γιώργος Τσακίρης επισημαίνει πως, κρίνεται αναγκαίο να καταστεί κατανοητό πως πρέπει “να εξεταστεί παράλληλα με την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής, και το κόστος και η συμβατότητα των όποιων αποφάσεών του Υπουργείου με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας”. Σημειώνει δε, ότι, “Η υπέρμετρη αύξηση των γραφειοκρατικών υποχρεώσεων των επιτηδευματιών συνεπάγεται και αύξηση του λειτουργικού κόστους τους, ενώ παράλληλα εκθέτει και τους συνεπείς εργοδότες στον κίνδυνο ενός λάθους ή μιας αστοχίας”.

Ετικέτες: