Χριστουγεννιάτικος μποναμάς στον Ταβουλάρη

  • Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, 2014 - 14:22

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ υπερψήφισαν τροπολογία που επιτρέπει στην εταιρεία του... φίλου του κ. Σαμαρά, τη ΝΒΕΕ, να πληρώνεται κανονικά για τη σύμβαση των πυραυλάκατων, χωρίς να προσκομίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και χωρίς να δεσμεύεται για την εξόφληση 9 απλήρωτων μισθών των εργαζομένων

Δώρα προς τους φίλους του ώς την ύστατη ώρα φαίνεται ότι κάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αφού με την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα οι Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε. (ΝΒΕΕ) του Νίκου Ταβουλάρη θα μπορούν να πληρώνονται από το ελληνικό Δημόσιο για την ολοκλήρωση των εργασιών στις πυραυλακάτους, χωρίς να είναι υποχρεωμένες να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ την ίδια ώρα τούς δίνονται εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ο ιδιοκτήτης τους να υποχρεώνεται να πληρώσει τους επί εννιά μήνες απλήρωτους εργαζομένους.

Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολήθηκαν με το θέμα και ολοκλήρωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τη μελέτη της τροπολογίας, η οποία -αξίζει να σημειωθεί- κατατέθηκε μόλις 45 λεπτά πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της Παρασκευής από τους κ. Δένδια, Χαρδούβελη, Βρούτση και Χρυσοχοΐδη και ψηφίστηκε από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπό την... πίεση της πληρωμής των εργαζομένων ψήφισαν «παρών».

Εντούτοις, αυτό που προκάλεσε εντύπωση στα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η τροπολογία δεν υποχρεώνει τον εργοδότη να καταβάλλει εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ παράλληλα σε αυτήν δεν γίνεται καμία αναφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων. Από την επεξεργασία, μάλιστα, της τροπολογίας και των συνοδευτικών εγγράφων της προκύπτει ότι αυτή δεν ανταποκρίνεται σε τίποτα από αυτά που απαιτούνται, για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για την παράδοση των πυραυλακάτων. Από την εξέταση των εγγράφων παρατηρήθηκε ακόμη ότι:

■ Ενώ ήδη για τις πυραυλακάτους 6 και 7 τα ναυπηγεία είχαν πληρωθεί από το υπουργείο περίπου 228 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 299 εκατ. ευρώ), αγνοείται η τύχη περίπου 134,5 εκατ. ευρώ εξ αυτών, για τα οποία η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει τι έγιναν.

■ Η αγγλική εταιρεία δεν θα υποστεί καμία απολύτως κύρωση για τη συμβατική της ασυνέπεια.

■ «Ξαφνικά» σε διάστημα δυόμισι μηνών [από τον Σεπτέμβριο που κατατέθηκαν στη Βουλή στοιχεία για τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (Α.Ω.) ώς τον Δεκέμβριο που ψηφίστηκε η τροπολογία] η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) ανακάλυψε ότι η βρετανική εταιρεία εκτέλεσε Α.Ω. αξίας 85 εκατ. ευρώ κι ενώ διαφαίνεται πως δεν θα υλοποιηθούν ακόμη τρία σχετικά με την αναβάθμιση του οπλικού συστήματος προγράμματα συνολικής αξίας 5,9 εκατ. ευρώ, οι αρμόδιοι ισχυρίζονται ότι αυτά είτε θα «υλοποιηθούν αδαπάνως» είτε θα θεωρούνται ολοκληρωμένα χωρίς να έχουν γίνει οι σχετικές δοκιμές...

Πηγή: efsyn.gr, δημοσιογράφος: Μάνος Τσαλδάρης