Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σχετικά με την κατάρτιση σχεδίου, για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ζητούν οι επικεφαλής ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ

Ανάγκη συντεταγμένης αντιμετώπισης

  • Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:20

Με κοινή τους επιστολή, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, κ. Κώστας Αγοραστός, ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να συζητήσουν για το “καυτό” ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Οι πρόεδροι των συλλογικών φορέων των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, υπογραμμίζουν το γεγονός, ότι η ραγδαία επιδείνωση της προσφυγικής- μεταναστευτικής κρίσης μετά το κλείσιμο των συνόρων και τις ακραίες πολιτικές που επιλέγουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και έχουν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την εξέλιξή του ζητήματος και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτό.

Οι κ.κ. Πατούλης και Αγοραστός τονίζουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει διακηρύξει και εμπράκτως αποδείξει μέχρι σήμερα, πως η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού είναι ένα εθνικό ζήτημα, που αφορά όλους και δεν μπορεί να γίνει πεδίο μικροπολιτικής.

Μάλιστα, επισημαίνουν την ανάγκη για έναν εθνικό σχεδιασμό, σχετική ενημέρωση προς την Τ.Α., αλλά και συντεταγμένη αντιμετώπιση, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπό την επίβλεψη και τον κεντρικό έλεγχο της Κυβέρνησης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και στην Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει, με τα μέσα που διαθέτει και στο μέτρο των δυνατοτήτων της, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, με μέριμνα για τον αποκλεισμό της καλλιέργειας κλίματος ξενοφοβίας και ρατσιστικών αντιλήψεων, χωρίς ωστόσο να τεθεί σε κίνδυνο η κοινωνική ειρήνη.

Οι δύο επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, δηλώνουν στη διάθεση της κυβέρνησης, ζητώντας, παράλληλα, συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ώστε να υπάρξει ένας «οδικός χάρτης», από τον οποίο θα απορρέει και ο ρόλος, που θα κληθεί να παίξει η Τ.Α., προς αποφυγήν αιφνιδιασμών, μονομερών ενεργειών και αποσπασματικών κινήσεων.

Αυτούσια η επιστολή των κ.κ. Πατούλη και Αγοραστού, με θέμα: «Αίτημα συνάντησης, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στη προσφυγική –μεταναστευτική κρίση και τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της»:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η ραγδαία επιδείνωση της προσφυγικής- μεταναστευτικής κρίσης μετά το κλείσιμο των συνόρων και τις ακραίες πολιτικές που επιλέγουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και έχουν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της για την εξέλιξή της και τους κινδύνους που απορρέουν.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει διακηρύξει και εμπράκτως αποδείξει μέχρι σήμερα, πως η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού είναι ένα εθνικό ζήτημα, που μας αφορά όλους και δεν μπορεί να γίνει πεδίο μικροπολιτικής.

Απαιτεί εθνικό σχεδιασμό, ενημέρωση και συντεταγμένη αντιμετώπιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε συνεργασία με την Κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου θεωρούμε επιβεβλημένη την ενημέρωση για το τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση έτσι ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας να συμβάλει συντεταγμένα, με όσα μέσα διαθέτει και στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική ειρήνη και τον αποκλεισμό της καλλιέργειας κλίματος ξενοφοβίας και ρατσιστικών αντιλήψεων.

Κατόπιν τούτων, εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας προκειμένου να συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ζητάμε να μας ορίσετε άμεσα συνάντηση, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα «οδικό χάρτη» που θα περιγράφει λεπτομερώς το ρόλο και τις δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπισή της αποκλείοντας αιφνιδιασμούς, μονομερείς ενέργειες και αποσπασματικές κινήσεις.

Προσδοκούμε στην άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας».

Ετικέτες: